Kulinarne kaprysy Karolki

Wypieki wytrawne

  • wtorek, 03 lipca 2018
    • Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Bardzo dawno temu, bo już grubo ponad 10 lat, znalazłam w jakimś kolekcjonerskim wydaniu kulinarnym przepis na tartę z brokułami. Wypróbowałam ją wtedy i pamiętam, że bardzo wszystkim smakowała. Naprawdę w to wierzę, bo potem na przestrzeni lat przy różnych okazjach ludzie często przypominali o tej tarcie, a ja niestety zgubiłam ten przepis i nie mogłam przygotować jej ponownie. Pamiętałam tylko, że była z brokułem, serkiem i porem, na cieście francuskim. A jako, że gotuję już parę lat, te dane były wystarczające, bym niedawno zabrała się za przypomnienie sobie tej tarty. W zasadzie ciężko mi powiedzieć czy zbliżyłam się do tamtego przepisu, bo już nie pamiętałam jego smaku, ale może goście z tamtego spotkania będą w stanie to ocenić :)

      Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 125 g serka twarogowego
      • 3 łyżki śmietany 30%
      • 1 ząbek czosnku
      • sól
      • pieprz biały
      • gałka muszkatołowa
      • 1 por - biała część
      • 1 brokuł
      • 50 g żółtego sera
      • pieprz czarny

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na drobne różyczki i myjemy. Następnie wrzucamy do wrzątku i blanszujemy przez kilka (3-5) minut, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie sprężysty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po chwili wyjmujemy różyczki z zimnej wody i odsączamy. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni (góra-dół). Pora kroimy w plastry, przekładamy na sitko i przelewamy go wrzątkiem. Odsączamy. Serek łączymy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.  Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na niego ciasto francuskie. Boki z każdej strony zaginamy dwa razy na szerokość 0,5 cm i ustawiamy w pionie, aby utworzyć wysoki rant dla naszej tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Smarujemy serkiem, na serek wykładamy pora i różyczki brokuła. Całość posypujemy tartym serem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

      Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2018 08:56
  • niedziela, 16 października 2016
    • Muffiny z szynką, serem i porem

      Kochani! Już drugi raz biorę udział w akcji dla blogerów, organizowanej przez kampanię "Pokochaj olej rzepakowy". Dziś w ramach tej akcji przygotowałam na śniadanie wspaniałe muffinki z szynką, serem i porem. W taką pogodę nic nie rozgrzeje lepiej niż śniadanie na ciepło :) Jak wiecie, olej rzepakowy jest zawsze moim wyborem numer jeden, jeśli chodzi o stosowanie w kuchni. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest źródłem cennych witamin - A, E i K. Spróbujcie zamienić swoje oleje na rzepakowy :)

      Muffiny z szynką, serem i porem

      Składniki na 12-14 muffinek:

      • 2 jajka
      • 1/3 szklanki śmietany 30%
      • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
      • 1 szklanka drobno posiekanej szynki
      • 1/2 pora
      • 125 g sera capreggio lub żółtego - ja po prostu akurat nie miałam żółtego
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • sól
      • pieprz
      • papryka ostra

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół). Jajka roztrzepujemy w misce. Miksujemy je z dodawaną stopniowo śmietanką. Następnie, również stopniowo, dodajemy olej - ciągle miksując. Dodajemy posiekaną w kosteczkę szybkę, posiekanego drobno pora i pokruszony lub starty na tarce ser. Mieszamy całość szpatułką. W osobnej misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i paprykę ostrą. Połączone składniki sypkie dodajemy do masy i jeszcze raz dokładnie mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę nakładamy łyżką do foremek na muffinki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 25 minut, aż się lekko przyrumienią. Smacznego!

      Muffiny z szynką, serem i porem

      Muffiny z szynką, serem i porem

      olej rzepakowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny z szynką, serem i porem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2016 11:03