Kulinarne kaprysy Karolki

Wędliny i pasztety

  • wtorek, 06 października 2015
    • Pasztet z cukinii z marchewką

      Zeszłotygodniowe przymrozki sprawiły, że musieliśmy zrobić porządek w naszym przydomowym ogródku. Wykopaliśmy ostatnie cukinie i pomidory, ponieważ zmarzły. Z racji tego, że zostało nam kilka cukinii, poszukałam przepisu na coś, czego jeszcze w tym roku nie robiłam z jej użyciem. A przecież były i placuszki i zapiekanki. Przetwory i gofry. Nie było pasztetu. W zasadzie to nigdy nie robiłam żadnego pasztetu poza mięsnym i nie wiedziałam czego się spodziewać. Skorzystałam z przepisu ivki i z czystym sumieniem go polecam - wyszło bardzo smakowicie :)

      Pasztet z cukinii z marchewką

      Składniki:

      • 1 kg cukinii (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
      • 1,5 marchewki
      • 3 cebule
      • 3 ząbki czosnku
      • 150 g żółtego sera - można dodać więcej, w przepisie było 200g, ale ja miałam tylko tyle
      • 3 jajka
      • 1,5 szklanki bułki tartej
      • 2 łyżki płatków jaglanych
      • 0,5 szklanki oleju
      • sól
      • pieprz
      • majeranek
      • tymianek
      • papryka ostra
      • gałka muszkatołowa
      • garść siekanej natki pietruszki

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (funkcja góra-dół). Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o małych oczkach. Posypujemy solą i zostawiamy na 10 minut, aby puściła soki. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy. Dodajemy cebule pokrojone w drobną kostkę, a następnie sparzone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obraną marchew również startą na małych oczkach. Ser żółty powinien być starty na tarce, ale ja posiadałam jedynie plastrowany, więc drobno go posiekałam i dodałam do warzyw. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy do warzyw, a białka ubijamy ze szczyptą soli. Do misy z masą warzywno - jajeczną dodajemy bułkę tartą, płatki jaglane, natkę pietruszki i olej. Dokładnie mieszamy, wyrabiając masę ręką. Doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, tymiankiem, szczyptą gałki, papryką ostrą i odrobiną soli. Na koniec dodajemy białka i delikatne, ale dokładnie mieszamy ze sobą wszystko. Przekładamy masę do wyłożonej papierem (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) keksówki (30x11cm) i pieczemy przez godzinę. Studzimy w foremce.

      Pasztet z cukinii z marchewką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 października 2015 10:04