Kulinarne kaprysy Karolki

Dania z jaj

  • wtorek, 31 maja 2016
    • Omlet z łososiem, serkiem śmietankowym i pomidorkami

      W ramach akcji zdrowego żywienia w naszym domu i ciągłej (niezbyt udanej zresztą) walki o niższą wagę, na śniadanie zrobiłam sobie wypasiony omlet. Białko, białko, białko! Nie dość, że jaja, to jeszcze serek śmietankowy i wędzony łosoś! Dobrze, że były też lekkie pomidorki daktylowe... Całość była nie tylko pyszna, ale też bardzo sycąca! Polecam na spokojne, weekendowe śniadanie - najlepiej na werandzie... Jeśli dodacie do tego sałatę, macie solidny lunch.

      Omlet z łososiem, serkiem śmietankowym i pomidorkami

      Składniki:

      • 1 łyżka oleju
      • 3 jajka
      • 2 łyżki mleka
      • sól
      • pieprz
      • 1/2 + 1/2 łyżeczki koperku
      • 2 łyżeczki serka śmietankowego
      • 4-5 pomidorków daktylowych
      • 40g łososia wędzonego
      • sok z cytryny
      • olej

      Wykonanie:

      Plastry łososia skrapiamy odrobiną oleju i soku z cytryny. Dodajemy pół łyżeczki koperku i odstawiamy. Jajka rozbijamy z mlekiem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Do masy dodajemy pół łyżeczki koperku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym wylewamy na nią naszą masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, aż brzegi się zetną. Obracamy omlet na drugą stronę (można do tego użyć dużego talerza) i smażymy jeszcze chwilę. Gotowy omlet wykładamy na talerz. Połowę jego powierzchni smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie składamy omlet na pół. Wierzch złożonego omleta również smarujemy serkiem i układamy na nim plastry łososia. Na górze układamy pomidorki daktylowe. Jeśli wybieramy opcję lunchową, robimy sałatę z pomidorkami i delikatnym dressingiem.

      Omlet z łososiem, serkiem śmietankowym i pomidorkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Omlet z łososiem, serkiem śmietankowym i pomidorkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 maja 2016 07:34
  • wtorek, 10 maja 2016
    • Frittata na grecką nutę z kurczakiem i olejem rzepakowym

      Seria zdrowych posiłków do pracy Męża i mojego odchudzania trwa nadal. Tym razem chciałam przygotować coś innego niż sałatkę. Potrzebowałam konkretnego posiłku! Wymyśliłam, że zrobię frittatę z kurczakiem. Po przeglądzie lodówki okazało się, że mam produkty typowe dla sałatki greckiej i jakoś mi one spasowały do tego kurczaka :) Dodatkowo zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego :) To dopiero było drugie śniadanie! Niestety nie posiadam patelni z metalową rączką, więc swoją frittatę w całości piekłam w piekarniku - właściwie powinno się najpierw podsmażyć masę na patelni, a dopiero potem włożyć patelnię do piekarnika i piec do ścięcia wierzchu.

      Frittata na grecką nutę z kurczakiem i olejem rzepakowym

      Składniki:

      • 6 jajek
      • 6 łyżek mleka
      • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
      • 1 papryka czerwona
      • 5 oliwek
      • 60 g sera feta
      • 1/2 - 1 cebula czerwona
      • 1 łyżka oleju rzepakowego
      • 1 łyżeczka oregano
      • szczypta tymianku
      • szczypta chilli
      • sól

      Wykonanie:

      Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego olej rzepakowy, pół łyżeczki oregano, tymianek, i chilli. Odstawiamy na min. pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Na nieprzywieralnej patelni podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy minutę, po czym zdejmujemy z patelni, a na jej miejsce wrzucamy zamarynowane mięso z piersi kurczaka. Obsmażamy z każdej strony, przez ok. 3 minuty, zdejmujemy z gazu. Jajka rozkłócamy w misce. Dodajemy mleko, połowę sera feta, którą rozkruszamy w palcach (druga połowa będzie krojona w kostkę!), resztę oregano i odrobinę soli - należy uważać z ilością soli, bo feta również jest słona. Do patelni z kurczakiem dokładamy podsmażoną paprykę i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość stawiamy na gazie i zalewamy masą jajeczną. Smażymy, aż boki zaczną się ścinać, wtedy na wierzchu układamy pokrojone w plastry oliwki i resztę fety pokrojoną w kostkę, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż wierzch się równomiernie zetnie. Dla tych, którzy nie mają patelni z niemetalową rączką, tak jak ja, przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i w nim zalewamy składniki masą jajeczną, po czym od razu wstawiamy do piekarnika. Po 5 minutach dodajemy na wierzch fetę i oliwki. Moje naczynie ma wymiary 20 x 20 cm i piekłam swoją frittatę przez 25 minut (czas całkowity), aż jej wierzch się równo ściął. Jeśli frittata będzie uprzednio podsmażana na patelni, jej czas w piekarniku się skróci.

      Frittata na grecką nutę z kurczakiem i olejem rzepakowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Frittata na grecką nutę z kurczakiem i olejem rzepakowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 maja 2016 09:46
  • środa, 02 grudnia 2015
    • Kotlety z czerstwych bułek z dodatkiem jajek

      Przepis na te kotlety znalazłam przypadkiem na jakimś forum internetowym 3 lata temu, kiedy wynajmowaliśmy z Mężem pierwsze wspólne mieszanie. Szukałam przepisu na kotlety, które byłyby inne niż standardowe mielone czy ich warzywna wersja. Wtedy byłam nimi zaskoczona i zachwycona... To była dla mnie nowość i świetny sposób na wykorzystanie czerstwych bułek, które gromadziły nam się w ciągu całego tygodnia. To, że te kotlety są tanie i właściwie "odpadkowe" nie znaczy, że nie są wyjątkowe - są przepyszne! Mnie smakują nawet bardziej niż mielone :) Dziś już nie pamiętam jak dokładnie przepis brzmiał w oryginale, bo zapisałam sobie tylko własną zmodyfikowaną wersję, w jakiej robiłam je za pierwszym razem.

      Kotlety z czerstwych bułek z dodatkiem jajek

      Składniki:

      • 4 kajzerki lub małe bułki
      • 3/4 szklanki mleka
      • 3/4 szklanki wody
      • 3/4 cebuli
      • 3 jajka
      • 75 g żółtego sera
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 3/4 łyżeczki musztardy
      • sól
      • pieprz czarny
      • pieprz biały
      • papryka ostra
      • garść siekanej natki pietruszki
      • bułka tarta

      Wykonanie:

      Bułki moczymy w mleku i wodzie do momentu, aż całkowicie rozmiękną. 2 jajka gotujemy na twardo. Ostudzone obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do bułek. Cebulę również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. W zależności od tego, czy ser mamy w kawałku czy w plastrach, trzemy go na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Do masy dodajemy również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 surowe jajko, musztardę, majeranek i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem czarnym i białym oraz papryką ostrą. Dorzucamy siekaną natkę i wyrabiamy dobrze masę. Jeśli jest zbyt luźna, dodajemy także 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Z podanych proporcji wychodzi 10 kotletów.

      Kotlety z czerstwych bułek z dodatkiem jajek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety z czerstwych bułek z dodatkiem jajek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 02 grudnia 2015 09:43
  • wtorek, 14 kwietnia 2015
    • Jajecznica z oscypkiem i podsmażoną bułką

      Przepis na taką jajecznicę znalazłam w książce o Andrzeju Grabowskim (Na garnuszku życia), gdzie prezentował on swoje popisowe potrawy. Grabowski jest jednym z ulubionych aktorów mojego męża, więc widząc książkę o nim i jego upodobaniach kulinarnych nie mogłam jej nie kupić - w końcu to gratka nie tylko dla mnie :)

      Jajecznica z oscypkiem - pomysł idealnie trafiony! Jajecznica z bułką w ogóle... prosta odmiana, która zagościła u nas na dobre. Szczerze polecam taką wersję każdemu. Proporcje w książce podane były w dekagramach, ale ja nie lubię korzystać z wagi, więc zrobiłam po swojemu. W oryginale jajecznica była na słoninie, mi niestety taka nie odpowiadała, dlatego i to zmieniłam.

      Jajecznica z oscypkiem i podsmażoną bułką

      Składniki na porcję dla 2 osób:

      • 5 jaj
      • 3 plastry boczku
      • czubata łyżeczka masła
      • 3/4 dużej bułki śniadaniowej lub 2 kajzerki
      • 6 łyżek startego na tarce o dużych oczkach oscypka + do przybrania
      • pieprz
      • zielenina do przybrania

      Wykonanie:

      Na patelni roztapiamy masło i przysmażamy na nim pokrojony w kosteczkę boczek. Dodajemy pokrojoną w kostkę bułkę i smażymy do momentu, aż będzie chrupiąca z każdej strony. [To ważne, by ją dobrze przypiec, bo inaczej zrobi się z niej klucha po dodaniu jajek.] Jajka wbijamy do miski i mieszamy z oscypkiem. Do podsmażonej bułki z boczkiem dodajemy jajka i energicznie mieszamy przez chwilę. Należy uważać, bo to naprawdę będzie chwila. Po smażeniu bułki patelnia będzie bardzo rozgrzana, więc jajka od razu się zetną. Zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę. Podajemy posypaną startym serem i posiekaną zieleniną. Pasuje zarówno szczypiorek jak i natka pietruszki.

      Jajecznica z oscypkiem i podsmażaną bułką

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 kwietnia 2015 20:09