Kulinarne kaprysy Karolki

Zupy

  • sobota, 17 czerwca 2017
    • Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Ta zupa nie jest dietetyczna. Nie jest nawet tak kaloryczna jak standardowe zupy, które znacie. Jest po prostu niesamowitą bombą kaloryczną! Ale jest też bardzo smaczna ;) To jedna z klasycznych amerykańskich zup. W Stanach istnieje sieć knajp o nazwie Panera Bread - tam króluje właśnie zupa brokułowa z serem cheddar, którą Amerykanie próbuję odtworzyć w swoich domach. Ja zostałam poczęstowana taką zupą i bardzo mi zasmakowała. Po powrocie do Polski, wracałam do niej często pamięcią aż w końcu postanowiłam sama się z nią zmierzyć. Nie było trudno, więc zachęcam do spróbowania.

      Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Składniki:

      • 1 cebula
      • 1 marchewka
      • 1 czubata łyżka masła
      • 3/4 litra bulionu drobiowego
      • 1 szklanka mleka
      • 1 brokuł
      • 1 ząbek czosnku
      • 200 g śmietany 30%
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 200 g sera cheddar
      • 2 liście laurowe
      • sól
      • pieprz biały
      • gałka muszkatołowa

      Wykonanie:

      Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Po 2-3 minutach powoli zalewamy warzywa mlekiem, śmietaną i bulionem. Wrzucamy liście laurowe i brokuła podzielonego na różyczki - zostawiamy odrobinę do przystrojenia przed podaniem. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, by nie było grudek i dodajemy do zupy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy, aż zupa się zagęści, a brokuły będą miękkie. Wtedy dodajemy tarty ser cheddar i doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem każdą porcję zupy dekorujemy tartym serem i drobnymi, zblanszowanymi kawałkami brokuła.

      Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 09:03
  • sobota, 03 czerwca 2017
    • Zupa Botwinka

      Zupa to u nas obowiązkowa pozycja każdego dnia. Nieważne jak sycące będzie drugie danie, zawsze poprzedza je zupa. Do moich ulubionych zup należą: cebulowa, pomidorowa, botwinka i szczawiowa :) (oczywiście zupy-kremy też są przeze mnie cenione!). Dziś przepis na botwinkę, bo to ona króluje obecnie w sezonie :) Słodziutka, z kawałkami warzyw i śmietanka... można ją jest bez końca ;) Spieszcie się, póki możecie jeszcze w ogóle kupić u siebie botwinę!

      Zupa Botwinka

      Składniki:

      • 1 porcja rosołowa
      • 2 litry wody
      • kawałek selera
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • por
      • 2 liście laurowe
      • 4 ziela angielskie
      • sól
      • pieprz
      • ---- lub 2 litry gotowego bulionu zamiast powyższych
      • 1 duży ziemniak
      • duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżeczki cukru
      • 1/3 szklanki śmietany 18% lub 30%

      Wykonanie:

      Porcję rosołową i warzywa wstawiamy do dużego garnka, zalewamy ok. 2 litrami wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, zbierając powstające szumowiny. Po 30 minutach wyjmujemy z gotowego wywaru marchewkę i pietruszkę, kroimy je w kostkę i wrzucamy ponownie do garnka. Po 10 minutach dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, a po chwili też botwinkę - buraki pokrojone w kostkę + łodygi i liście. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego!

      Zupa Botwinka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa Botwinka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 08:44
  • niedziela, 19 lutego 2017
    • Bulion warzywny

      W wielu przepisach bazą zup jest bulion warzywny. Można skorzystać z gotowej kostki (o zgrozo!!) lub przygotować lekki wywar na warzywach, który będzie stanowił podstawę smakową do finalnego dania. A można też zrobić pełnowartościowy bulion warzywny, który swoim bogatym smakiem jest w stanie zastąpić wegetarianom rosół! Taki, którego jedna szklanka potrafi rozgrzać nas w pochmurne, deszczowe/zimowe wieczory. Taki właśnie bulion mam dziś dla Was :) Możecie zrobić go w dużej ilości i przechowywać w lodówce, wykorzystując później jako bazę do różnych zup. Wrzucam Wam KOMPLETNIE nieobrobione zdjęcie, żebyście mogli zobaczyć, że kolor bulionu/rosołu to zasługa samych warzyw oraz wolnego, długiego gotowania.

      Bulion warzywny

      Składniki:

      • 1 por
      • pęczek pietruszki
      • 3 marchewki
      • 2 pietruszki
      • 2 cebule
      • kawałek selera
      • 1 papryczka chilli
      • 3 ząbki czosnku
      • nać lubczyku
      • nać selera
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 10 ziaren pieprzu czarnego
      • 1,5 litra wody
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Przekrajamy na pół (wydobędzie się z nich w te sposób więcej smaku) i wrzucamy do dużego garnka. Pora również przekrajamy na pół i dodajemy do warzyw. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i przypalamy nad ogniem, aż się zwęgli. Dodajemy do garnka razem ze wszystkimi naciami. Papryczkę chilli podpiekamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do reszty warzyw. Zawartość garnka zalewamy 1,5 litra wody. Dorzucamy także liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz przekrojone na połówki ząbki czosnku. Gotujemy przez min. 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Odcedzamy wywar i doprawiamy go do smaku solą i mielonym pieprzem.

      Bulion warzywny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2017 08:58
  • sobota, 14 stycznia 2017
    • Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Jakiś czas temu moja Mama zaskoczyła mnie przepyszną zupą - paprykową. Papryka jest obok cukinii moim ulubionym warzywem, więc już sam smak przewodni mnie kupił, a to był dopiero początek! Zupa była wzbogacona o mielone mięso i kuleczki mozzarelli, które roztapiały się w ciepłym, gęstym płynie. Brzmi nieźle, prawda?! Zrobiłam zakupy i poprosiłam Mamę o instruktaż, żeby móc samodzielnie robić tę zupę kiedy tylko najdzie mnie na nią ochota :) A teraz - bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!

      Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Składniki:

      • 500 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego)
      • 1 cebula
      • sól
      • pieprz
      • papryka słodka
      • ząbek czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • 200-250 g papryki ramiro - w razie braku, zastąpić zwykłą czerwoną papryką.
      • 1 duży ziemniak
      • 2 papryki czerwone
      • 1 czerwona papryczka chilli
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 litr bulionu warzywnego
      • kuleczki mozzarelli do podania

      Wykonanie:

      Mięso podsmażamy na nieprzywieralnej patelni bez dodatku oleju. Dodajemy do niego posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.

      W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę papryki, pozbawioną nasion papryczkę chilli i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka. Dodajemy paprykę słodką i wędzoną. Przesmażamy jeszcze minutkę i podlewamy wodą. Dusimy ok. 5 minut, po czym dodajemy bulion warzywny. Kiedy warzywa zmiękną, blendujemy zupę. Do zupy wrzucamy podsmażone wcześniej mięso mielone i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Do miseczek nakładamy po kilka kawałków mozzarelli i zalewamy je gorącą zupą. Smacznego! :)

       Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 14 stycznia 2017 08:36
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Zupa cebulowa

      Jeśli pada hasło "zupa cebulowa", to myślę o tej JEDYNEJ, która podawali swego czasu w Ristorante L'usignolo w Knurowie. Dlaczego podawali? Kiedy się w niej zakochałam, zupa cebulowa posiadała paseczki słodkiej cebuli, miała cudowny, ciemny kolor i podawana była ze świeżo wypiekanymi małymi ciabatkami. Potem zaczęły się eksperymenty... najpierw zaczęli zupę miksować, a krem to już nie było to samo.. Przez chwilę podawali ją z grzanką z serem, co było jeszcze większym ciosem, bo ciabatki skradły moje serce :( Od wprowadzenia tych zmian, sama przygotowuję sobie zupę cebulową tak, by była jak najbardziej zbliżona do pierwowzoru, w którym się zakochałam. Być może to jeszcze nie "to", ale już na tylko blisko, by być usatysfakcjonowaną :)

      Zupa cebulowa

      Składniki:

      • 4 cebule - ok. 1/2 kg
      • 50 g masła
      • 1,5 łyżeczki tymianku
      • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
      • 600 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu
      • sól
      • pieprz biały

      Wykonanie:

      Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie w paseczki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, po czym dodajemy przygotowane cebule. Smażymy, często mieszając (i uważając, by cebule się nie przypaliły), aż skarmelizują się i nabiorą jasnozłotego koloru. Dodajemy tymianek, pozwalając, by przez chwilę przesmażył się razem z cebulą i zalewamy całość białym winem. Smażymy, aż wino odparuje swój alkohol. Dodajemy bulion. Całość powinna się zagotować, a na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i białym pieprzem. Podajemy z grzankami lub świeżymi ciabatkami.

      Zupa cebulowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa cebulowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 08:43
  • sobota, 26 listopada 2016
  • poniedziałek, 31 października 2016
    • Zupa czosnkowa

      Skoro już jesień zaczęła się na dobre, w codziennym menu muszą zagościć zupy, które nas nie tylko rozgrzeją, ale też zadbają o naszą odporność. Od kilku dni zmagam się z przeziębieniem, a L4 nie wchodzi w grę, dlatego przygotowałam sobie zupę czosnkową i to w porcji na 2 dni. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale też napakowana naturalnym antybiotykiem w postaci czosnku. Chyba nie znam żadnej lepszej zupy na takie deszczowe, jesienne dni :)

      Zupa czosnkowa

      Składniki na 2-3 porcje:

      • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
      • 1 łyżka masła
      • 7-8 ząbków czosnku
      • 3 ziemniaki
      • 1 cebula
      • sól
      • pieprz biały
      • 40 ml śmietanki 18%
      • gałka muszkatołowa

      Wykonanie:

      W garnku podsmażamy na maśle obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę i 5 ząbków czosnku. Po 3 minutach zalewamy je bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy, aż nie będzie żadnych grudek. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i śmietankę. Podajemy z grzankami i opcjonalnie z natką pietruszki.

      Zupa czosnkowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa czosnkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 października 2016 07:06
  • wtorek, 26 lipca 2016
    • Krem z kalarepy i białych warzyw

      W tym roku pierwszy raz od wielu lat, znowu zasadziliśmy w naszym ogródku kalarepę. W zasadzie zasadziła ją babcia, nie mówiąc o tym nikomu. Ostatnio zaczęła narzekać, że kalarepa już taka duża, że przerośnie, że trzeba ją jeść... Jaka kalarepa? Od kiedy my mamy kalarepę? Wszystko się wyjaśniło i wzięłam sobie kilka. Z pierwszych sztuk zrobiłam zupę, która ogromnie zasmakowała mojemu mężowi! Sama byłam zaskoczona, bo według mnie czegoś jej brakowało, ale On się zachwycał. Nie próbuję już nic poprawić i podaję pierwotną wersję :)

      Krem z kalarepy i białych warzyw

      Składniki na 2-3 porcje:

      • 2 kalarepy - waga: 600 g
      • 1 ziemniak
      • pół pietruszki - 50g
      • kawałek selera - 50 g
      • 1/2 cebuli
      • 2 łyżki oleju
      • 750 ml bulionu warzywnego
      • 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka)
      • 1 łyżka jogurtu greckiego
      • sól
      • pieprz
      • kilka plasterków kiełbasy żywieckiej

      Wykonanie:

      Na oleju podsmażamy w garnku obrane i pokrojone w drobną kostkę: kalarepy, ziemniaka, pietruszkę i selera. Po 3-4 minutach dodajemy również cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Wtedy całą zupę miksujemy na gładko. Dodajemy jogurt grecki, chrzan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni podpiekamy plasterki kiełbasy, aby zrobiły się chrupkie. Dekorujemy nimi porcje zupy. Możemy też użyć oliwy do wykończenia każdej porcji.

      Krem z kalarepy i białych warzyw

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z kalarepy i białych warzyw”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lipca 2016 09:12
  • czwartek, 07 lipca 2016
    • Delikatny krupnik (na skrzydełkach)

      Zupy, które podaję mojemu dziecku, przygotowuję tak, by były jak najbardziej delikatne. Krupnik jest właśnie taką zupą. Zawsze robię go na skrzydełkach, a często wtedy, gdy przez kilka dni wcześniej pogrzeszyliśmy zbyt dużą ilością niezdrowego jedzenia. To właśnie krupnikiem wracamy do "równowagi". Ostatnio też niezbyt zdrowo się odżywialiśmy - wiadomo, Euro 2016 :) i dlatego znowu przyrządziłam krupnik. Przy tej okazji przepis przekazuję dalej.

      Delikatny krupnik (na skrzydełkach)

      Składniki:

      • 5-6 skrzydełek z kurczaka
      • 2 l wody
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • kawałek selera
      • 2 liście laurowe
      • 4 ziela angielskie
      • nać selera
      • nać pietruszki (do wywaru + do posiekania)
      • nać lubczyku (opcjonalnie)
      • 1 cebula
      • 3 ziemniaki
      • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Oczyszczone skrzydełka zalewamy 2 l wody, wrzucamy do nich 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, nać selera, lubczyku i pietruszki i wstawiamy na gaz. Od razu obieramy i dorzucamy tam marchewki, pietruszkę i selera. Gotujemy i zbieramy szumowiny. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i opalamy nad ogniem. Dodajemy do garnka. Kiedy warzywa lekko zmiękną (naprawdę lekko, powinno się wbić widelec przy małym oporze - nie mogą być za miękkie), wyciągamy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy 2 łyżeczkami soli i odrobiną pieprzu. Kaszę zalewamy w kubku wodą i moczymy chwilę, a następnie przepłukujemy i dodajemy do zupy. Dorzucamy też warzywa starte na tarce. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy ze skrzydełkami - dla dzieci wyjmuję skrzydełka, obieram i dorzucam do talerza rozdrobnione mięso, a dla dorosłych wrzucam je w całości.

      Delikatny krupnik (na skrzydełkach)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Delikatny krupnik (na skrzydełkach)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lipca 2016 09:30
  • poniedziałek, 13 czerwca 2016
    • Zupa kalafiorowa (na skrzydełkach)

      Na początku tego roku postanowiłam, że oprócz różnych udziwnień i przekąsek, na blogu pojawiać się też będą typowe, polskie dania, który każdy jadł w domu rodzinnym. Już mieliśmy przepis na prawdziwy, aromatyczny rosół, a teraz przygotowałam dla Was kalafiorową. Wcześniej była również ogórkowa, a pojawi się jeszcze pieczony, nadziewany wątróbką kurczak i oczywiście kotlety mielone :) Lubię tradycyjną kuchnię polską, ale jest dla mnie trochę ciężka i tłusta, dlatego zazwyczaj gotuję ją tylko dla Męża. Całe szczęście, że on równie chętnie jada nowoczesne wydania obiadów :)

      Zupa kalafiorowa (na skrzydełkach)

      Składniki:

      • 4 skrzydełka z kurczaka
      • 2 litry wody
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • kawałek pora
      • kawałek selera
      • natka selera
      • natka pietruszki
      • 4 ziemniaki
      • 3/4 kalafiora lub 1 mniejszy
      • koperek
      • 5 łyżek śmietany 30%
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Skrzydełka oczyszczamy i zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy, zbierając szumowiny. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy razem z porem, natkami i połową łyżki soli. Po 5-10 minutach dorzucamy także obrane i pokrojone w taką samą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 5-10 minutach dodajemy kalafiora, podzielonego na małe różyczki. Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodajemy śmietanę. Zupę można także ugotować na bulionie, wtedy podsmażamy warzywa (oprócz kalafiora), zalewamy bulionem, gotujemy, dodajemy kalafiora, a na koniec koperek i śmietanę. Smacznego!

      Zupa kalafiorowa (na skrzydełkach)

      Zupa kalafiorowa (na skrzydełkach)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kalafiorowa (na skrzydełkach)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 czerwca 2016 11:28