Kulinarne kaprysy Karolki

Makarony

  • czwartek, 08 czerwca 2017
    • Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Kontynuując sezon szparagowy i nie mogąc oprzeć się pokusie kupienia paczki szparagów po 5,99 zł, wpadłam na kolejny sposób ich wykorzystania. Makaron orecchiette, czyli małe uszka ze szparagami pokryty śmietanowym sosem z dodatkiem dojrzewającego sera. Było niesamowicie pyszne, a moja mama po prostu zakochała się w tym daniu!

      Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Składniki na 2-3 porcje:

      • 13 cienkich zielonych szparagów
      • 2 łyżki oleju
      • 1 cukinia
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • sól
      • pieprz
      • 330 ml śmietany 30%
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżki tartego sera corregio
      • 250 g makaronu orecchiette

      Wykonanie:

      Nastawiamy wodę na makaron. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i nacieramy olejem, solą, pieprzem i cukrem. Grillujemy je na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i przesmażamy razem z przeciśniętym czosnkiem na patelni, na której wcześniej smażyły się szparagi. Zalewamy śmietaną i smażymy, aż część płynu odparuje i powstanie sos, który będzie na tyle gęsty, że oblepi równomiernie makaron. Kiedy sos zacznie osiągać pożądaną gęstość, dodajemy szparagi pokrojone na 1cm kawałki - bez główek! - i zmniejszamy ogień. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 3 minutach dorzucamy główki szparagów i wyłączamy palnik pod sosem. Ugotowany w osolonej wodzie makaron odcedzamy, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy każdą porcję serem.

      Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 czerwca 2017 07:26
  • poniedziałek, 20 marca 2017
    • Łazanki

      O łazankach rozpisywać się nie trzeba. Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Nawet ja je lubię w wersji z kapustą kiszoną, choć ona sama raczej nie należy do moich ulubionych :) Z łazankami wiąże się ciekawa rzecz - nawet jak zrobić za dużo i uznasz, że będzie na dwa dni, to nigdy nie starcza na drugi dzień :D

      Łazanki

      Składniki:

      • 600 g kapusty kiszonej (waga po odsączeniu)
      • 450 g kiełbasy
      • 200 g boczku wędzonego
      • 1,5 - 2 cebule
      • 400 g makaronu łazanki
      • 3 liście laurowe
      • 6 ziaren ziela angielskiego
      • sól
      • pieprz
      • majeranek
      • papryka słodka

      Wykonanie:

      Kapustę płuczemy w wodzie. Jeśli trzeba (kapusta jest wciąż kwaśna), należy zrobić to kilkukrotnie. Wkładamy ją do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Boczek kroimy w kosteczkę, tak samo jak kiełbasę i podsmażamy. Po kilku minutach, kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pozostawiamy na ogniu, dopóki się nie zeszkli. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem. Makaron na łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie, po czym dodajemy do kapusty i mieszamy. Smacznego!

      Łazanki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 marca 2017 08:09
  • wtorek, 27 grudnia 2016
    • Makaron tagliatelle w sosie serowo - porowym

      Bardzo lubię makarony - nie tylko dlatego, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, ale także z powodu ich uniwersalności. Makarony można podać z dowolnymi dodatkami lub sosami i zawsze stanowią one prosty i sycący posiłek. W ramach czyszczenia lodówki, wykorzystałam nadmiar ugotowanego przez Męża makaronu, kawałek pora i serek topiony. Wyszła kaloryczna, choć zdecydowanie warta zgrzeszenia potrawa :)

      Makaron tagliatelle w sosie serowo - porowym

      Składniki na 2 porcje:

      • 1 łyżka oleju
      • 1 por (biała część)
      • sól
      • 100 ml wody
      • 100 g serka topionego
      • 100 ml śmietanki 30%
      • tymianek
      • pieprz biały
      • 300 g makaronu tagliatelle
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W trakcie gotowanie przygotowujemy sos. Pora kroimy na półplasterki i posypujemy solą. Po kilku minutach wrzucamy go na rozgrzaną, dużą patelnię z olejem. Smażymy ok. 3 minut i podlewamy wodą. Do wody dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę i mieszamy, aż się rozpuści. Po 5 minutach dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i tymiankiem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy, bo dobrze się nim oblepił i wykładamy na talerze. Posypujemy siekaną natką pietruszki.

      Makaron tagliatelle w sosie serowo - porowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 grudnia 2016 07:59
  • piątek, 11 listopada 2016
    • Spaghetti Bolognese

      Każdy na pewno jadł choć raz spaghetti bolognese. A większość osób, które przeczytały to zdanie uznało je za prawdę :) W rzeczywistości jest odwrotnie - mało kto jadł prawdziwe spaghetti bolognese. Ja również jadłam je niedawno po raz pierwszy. Czym ono się różni od tego, które jadamy w naszych domach? Przede wszystkim jest to sos nie tylko mięsny, ale z dodatkiem warzyw korzeniowych i czerwonego wina. Sos, który powinien być długo gotowany, by wydobyć z niego to, co najlepsze. Sos, który zawiera boczek. Zdziwieni? Owszem, część z pewnością jadła prawdziwe bolognese, ale większość zawsze przygotowuje swoje danie w max. 45 minut i z dużo krótszą listą składników. Warto choć raz spróbować przygotować bolognese według oryginalnej, włoskiej receptury, żeby poczuć niezapomniana różnicę :)

      Spaghetti Bolognese

      Składniki na 3-4 porcje:

      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 1,5-2 małe marchewki
      • 1 mała pietruszka
      • 2 łodygi selera naciowego
      • 1,5 cebuli
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 500 g mielonego mięsa wołowego
      • 150 g wędzonego boczku
      • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      • 550 g pomidorów krojonych z puszki razem z sosem (ewentualnie świeże pomidory i przecier pomidorowy)
      • sól
      • pieprz
      • oregano
      • parmezan
      • 500 g makaronu spaghetti

      Wykonanie:

      Na dużej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy posiekane w kostkę cebule i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy starte na grubych oczkach tarki marchewki i pietruszkę oraz drobno posiekany seler naciowy. Smażymy około 5 minut, po czym dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się obsmaży, zalewamy wszystko czerwonym winem i smażymy dopóki ono nie odparuje. Dodajemy pomidory z przecierem/sosem, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. W trakcie duszenia sosu gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy porcjami na talerze, polewamy przygotowanym sosem mięsnym, a na wierzch dodajemy wiórki startego parmezanu. Smacznego!

      Spaghetti Bolognese

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 11 listopada 2016 10:56
  • piątek, 23 września 2016
    • Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello

      Będąc ostatnio w osiedlowych delikatesach, zobaczyłam w promocji świeży makaron udon. Nigdy go nie próbowałam, a moje zamiłowanie do kuchni azjatyckich już kreowało w głowie potencjalne dania z jego wykorzystaniem ;) Jak już szaleć i eksperymentować, to na całego! Kupiłam też kapustę bok choy i duże pieczarki portobello. Z torbą pełną nowych składników prawie pobiegłam do domu, by móc wreszcie z nimi pokombinować. Zrobiłam taką kompozycję i co mogę napisać jeśli chodzi o wrażenia? Połączenie smaków jak najbardziej przypadło mi do gustu, ale świeży makaron udon nie. Jest śliski, mało apetyczny jak dla mnie... być może faktycznie sprawdza się w ramenach, ale w takiej formie raczej nie. Może macie inne smaki, może dla Was to jeden ze smakołyków... przekazuję przepis, bo smakowo jest fajny, choć jak dla mnie, można zmienić typ makaronu - najlepiej na sobę!

      Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello

      Składniki na 1 dużą porcję:

      • 2 łyżki oleju
      • 1 kapusta bok choy
      • 2 pieczarki portobello
      • 1 czerwona papryczka chilli
      • 2 ząbki czosnku
      • 200 g świeżego makaronu udon
      • 1 łyżka sosu hoisin
      • 1 łyżka octu ryżowego
      • 1 łyżka sosu sojowego
      • sezam do posypania
      • szczypior do posypania

      Wykonanie:

      W dużym, rozgrzanym woku podsmażamy na oleju pokrojone w paski liście kapusty bok choy. Po 2 minutach dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i pokrojone w paski pieczarki portobello. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy kolejną minutę. Pozwalamy, bo ewentualny nadmiar płynów wyparował. Makaron udon wrzucamy do wrzątku, a po czasie podanym na opakowaniu odcedzamy go (zazwyczaj jest to 1-3 minut) i dodajemy do woka. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos hoisin, sos sojowy i ocet ryżowy. Dokładnie mieszamy wszystko, by składniki się połączyły i wykładamy na talerz. Posypujemy ziarnami sezamu i siekanym szczypiorem.

      Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 23 września 2016 15:59
  • piątek, 12 sierpnia 2016
    • Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

      Kolejny pomysł na cukinię i na makaron - spaghetti (lub inny rodzaj makaronu) delikatnie pokryte sosem pomidorowym i wiórkami cukinii. To wszystko z dodatkiem czosnku i ziół. Prościej się nie dało :)

      Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

      Składniki na 2 porcje:

      • 200 g makaronu spaghetti
      • 1 cukinia - ok. 200 g
      • 1 szklanka (250ml) przecieru pomidorowego
      • 2 łyżki oleju
      • 2 ząbki czosnku
      • sól
      • pieprz
      • zioła prowansalskie
      • ser tarty coreggio, grana padano lub parmezan
      • siekana natka pietruszki lub inna zielenina do podania

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Umytą, nieobraną cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Po starciu cukinię należy dobrze odcisnąć. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy odciśniętą cukinię i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po 3 minutach dodajemy przecier pomidorowy i smażymy przez kolejne kilka minut, aż "sos" się zagęści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzamy i zostawiamy w garnku. Dodajemy cukinię w sosie pomidorowym i dokładnie mieszamy z makaronem. Porcje makaronu wykładamy na talerze, posypujemy tarty serem - u mnie coreggio i ewentualnie zieleniną.

      Spaghetti z cukinią w sosie pomidorowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 12 sierpnia 2016 12:02
  • sobota, 09 lipca 2016
    • Soba z imbirem i sezamem

      Na ten przepis z bloga kakciawkuchni natrafiłam w Internetach już jakiś czas temu i od razu go wypróbowałam - bardzo przypadł mi do gustu. Głównie przez swoją prostotę - nie wymaga wiele czasu, ani składników, a posiada wszystkie wyraźne akcenty charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Był to mój "pierwszy raz" z makaronem soba. Zdecydowanie udany :)

      Soba z imbirem i sezamem

      Składniki:

      • 150 g makaronu gryczanego soba
      • 1 łyżka sosu sojowego
      • 1 łyżka oleju sezamowego
      • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
      • 1,5 łyżeczki octu ryżowego
      • 1 łyżka miodu
      • 1 papryczka chilli
      • płatki chilli (szczypta)
      • sezam
      • szczypior

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania łączymy ze sobą składniki na sos: sos sojowy, olej sezamowy, imbir, ocet ryżowy, płatki chilli i miód. Papryczkę chilli kroimy w krążki. Świeżo odcedzony makaron łączymy z sosem i papryczką chilli. Mieszamy, wierzch posypujemy ziarnami sezamu i siekanym szczypiorem. Z podanej ilości wychodzi jedna, solidna porcja lub 2 porcje dla mało głodnych osób.

      Soba z imbirem i sezamem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Soba z imbirem i sezamem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 09 lipca 2016 08:55
  • czwartek, 14 kwietnia 2016
    • Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami

      Wielkanoc miała być w tym roku w połowie nowoczesna. Obok tradycyjnych dań chciałam zaserwować coś lekkiego z jajkami, cukinią, suszonymi pomidorami i dużą ilością ziół.  Nie będę zdradzać co, bo jeszcze na pewno to przygotuję i nie chcę psuć niespodzianki ;) Niestety, splot wydarzeń spowodował, że brakło mi czasu i ledwie wyrobiłam się z tym, co było konieczne. Cukinię trzeba było wykorzystać, więc pewnego dnia zrobiłam z niej szybki obiad makaronowy :) Było przepysznie :) Mąż powiedział, że fajne są niektóre przepisy, bo to mu bardzo smakuje, a wcześniej nie próbował takiego połączenia. Powinnam się lekko obrazić, bo kiedy powiedziałam, że to mój wymysł, że nigdzie tego nie znalazłam, to był zdziwiony! Spróbujcie koniecznie, na pewno Wam się spodoba :)

      Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami

      Składniki na 2 porcje:

      • 200 g makaronu tagliatelle
      • 1 cukinia
      • 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami z ziołami 
      • 4 suszone pomidory (wersja w oleju z ziołami)
      • 1/2 cebuli
      • 3 ząbki czosnku
      • oregano
      • chilli
      • sól
      • 2-3 łyżki tartego parmezanu

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W trakcie jego gotowania, na oleju ze słoiczka z pomidorami podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię (pozbawioną gniazd nasiennych). Po 2 minutach dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekane suszone pomidory. Smażymy, aż cukinia zmięknie, ale nadal pozostanie chrupiąca. 30 sekund przed końcem smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy chilli i oregano. Makaron odcedzamy i umieszczamy w garnku lub misce. Dodajemy podsmażone warzywa i 2 łyżki tartego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Przed podaniem można każdą porcję dodatkowo posypać parmezanem.

      Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami

       

      Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 kwietnia 2016 14:08
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Świderki z łososiem w sosie śmietanowym i prażonymi migdałami

      Makarony to chyba zaraz po przystawkach i sałatkach najliczniejsza zakładka z przepisami na moim blogu. Naprawdę lubimy dania z makaronem! Tym razem wypróbowałam połączenie z łososiem w sosie śmietanowym, a na wierzch dodałam chrupiące płatki migdałów. Bardzo aromatyczne i sycące danie. Zapraszam :)

      Świderki z łososiem w sosie śmietanowym i prażonymi migdałami

      Składniki na 4 duże porcje:

      • 3 łyżki migdałów w płatkach
      • 2-3 łyżki oleju
      • 0,5 kg filetu z łososia surowego
      • sól
      • pieprz cytrynowy
      • 0,5 kg makaronu świderki
      • 2 cebule
      • 660 g śmietany 30%
      • 1 czubata łyżeczka tymianku
      • gałka muszkatołowa
      • pieprz czarny mielony
      • 2 łyżki tartego parmezanu

      Wykonanie:

      Z łososia ściągamy skórę, wyciągamy ewentualne ości, a następnie doprawiamy go z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na parę minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania przygotowujemy sos. Na suchej patelni podprażamy migdały. Zdejmujemy je z patelni, po czym wycieramy patelnię z okruszków i ponownie stawiamy na gazie razem z 2 łyżkami oleju. Smażymy na niej łososia - po 2,5 minuty z każdej strony. Ściągamy rybę i odstawiamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebule (w razie potrzeby dodajemy wcześniej jeszcze jedną łyżkę oleju). Podsmażone cebule zalewamy śmietaną i nadal smażymy, aż całość zgęstnieje. Mieszamy od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy całość tymiankiem, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Dodajemy rozdrobnionego (można go pokroić) łososia. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soli. Odcedzony makaron umieszczamy w dużej misie lub garnku i zalewamy go sosem z łososiem. Dodajemy tarty parmezan i wszystko razem mieszamy. Wykładamy porcje makaronu na talerze, posypujemy prażonymi migdałami.

      Świderki z łososiem w sosie śmietanowym i prażonymi migdałami

      Świderki z łososiem w sosie śmietanowym i prażonymi migdałami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Świderki z łososiem w sosie śmietanowym i prażonymi migdałami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 10:16
  • poniedziałek, 14 marca 2016
    • Fettuccine Alfredo

      Dziś prezentuję Wam kolejną włoską klasykę - makaron z sosem Alfredo. Sos Alfredo bazuje na maśle i parmezanie - to ser jest głównym zagęstnikiem, ale fakt jest taki, że często spotykamy się z sosem, którego podstawę stanowi śmietana. Ja również preferuję taką wersję. Prostota tego dania sprawia, że możemy je zjeść już po 10 minutach od kiedy zabierzemy się za gotowanie. Mój makaron gotował się 8 minut, a sos zrobiłam w trakcie gotowania makaronu - to był błyskawiczny obiad! Starałam się nie myśleć jaką bombę smakową właśnie pochłaniam ;)

      Fettuccine Alfredo

      Składniki:

      • 70 g masła
      • 200 g śmietany kremówki
      • 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
      • 80 g tartego parmezanu
      • 300 g makaronu fettuccine
      • sól
      • pieprz
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu, rozpuszczamy na dużej patelni masło, a kiedy się roztopi, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Po chwili (należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił) dodajemy śmietanę i gotujemy 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie niewielką ilością soli - pamiętając, że parmezan też jest słony. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię równocześnie z tartym parmezanem. Całość dokładnie mieszamy, aby makaron był dobrze pokryty zarówno sosem jak i serem. Dodajemy garść siekanej natki pietruszki i podajemy. Smacznego!

      Fettuccine Alfredo

      Fettuccine Alfredo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 marca 2016 13:09