Kulinarne kaprysy Karolki

Ciasta, ciasteczka

  • środa, 05 lipca 2017
    • Ciasteczka serowe z jabłkami

      Kolejny raz urzekł mnie blog zjemto.blox.pl ! Tam są tak wspaniałe przepisy z tak pięknymi zdjęciami, że trudno się nie zauroczyć ;) Tym razem skorzystałam z ich przepisu na ciasteczka serowe - oczywiście nie zawiodłam się. Już wcześniej próbowałam podobnych - rozsławionych ciasteczek 3-składnikowych, które faktycznie były bardzo dobre, ale te serowe z jabłkami to dopiero petarda!

      Ciasteczka serowe z jabłkami

      Składniki:

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 250 g masła
      • 250 g mąki pszennej
      • 1 żółtko
      • 2-3 jabłka
      • 1 biało
      • cynamon
      • cukier puder

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z kawałkami masła. Dodajemy ser i żółtko jaja, po czym szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm - jeśli będzie się źle wałkowało, możemy je schłodzić. Z ciasta wykrajamy koła przy pomocy szklanki. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki (kształtem przypominające cząstki mandarynek). Kawałki jabłek układamy na kółkach z ciasta - przy brzegu, grubszą stroną, aby kształty się pokrywały. Każdą cząstkę posypujemy odrobiną cynamonu. Kółka składamy na pół, aby jabłko było przykryte i lekko przygniatamy, ale nie sklejamy jak pierogi. To nic, jeśli się nie zamkną.

      Ciastka układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

      Ciasteczka serowe z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 08:15
  • środa, 08 marca 2017
    • Babka cytrynowa

      Choć od momentu upieczenia przez mnie tej babki po raz pierwszy minęło już kilka dobrych tygodni, to cytryny nadal można kupić w okazyjnych cenach :) Jeśli nie macie czasu na piętrowe ciasta, a zależy Wam, żeby coś upiec, to polecam tę babkę - jest szybka, prosta i dość tania. Może nawet wszystkie potrzebne do jej upieczenia składniki są akurat w kuchni :) Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z soku z cytryny, tak jak ja. Pamiętajcie, by składniki miały temperaturę pokojową!

      Babka cytrynowa

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklaki oleju
      • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 mały jogurt naturalny
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, dolewamy powoli olej. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mały jogurt. Ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy lukrem z soku z cytryny lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

      Babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 07:54
  • poniedziałek, 13 lutego 2017
    • Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Po raz kolejny, przeglądając grupy kulinarne na facebooku trafiłam na cudowną perełkę! Przepis na szplitry pochodzący z bloga My sweet a life. Już wcześniej widziałam rogaliki 3-składnikowe, ale nigdy się ich nie podjęłam. Teraz przekonał mnie dodatek twarogu w cieście i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zrobić! Spodziewałam się ciasta kruchego, tak wnioskowałam z oryginalnego zdjęcia, ale okazało się to ciasto pokroju ciasta francuskiego :) ciasteczka nie dość, że były pyszne, to i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie sprawiało żadnych problemów przy pracy, a gotowe ciasteczka nie wymagały nawet cukru pudru na wierzch - najprostsze i najlepsze!

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Składniki (w temperaturze pokojowej):

      • 300 g twarogu półtłustego
      • 300 g masła
      • 300 g mąki pszennej
      • marmolada/powidła do środka
      • cukier puder (opcjonalnie)

      Wykonanie:

      Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego posiekane masło i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Kulę uformowaną z ciasta wkładamy do lodówki. Po min. 2 godzinach wyciągamy ciasto, dzielimy na części i każdą z nich, po ponownym wyrobieniu, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku długości palca wskazującego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół). Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczką po porcji powideł/marmolady. Przeciwległe końce ciasta zawijamy do środka i dobrze dociskamy je do siebie, bo ciasteczka rosną i rozchylają się. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Z tych proporcji wychodzą 2 pełne ciasteczek blachy od piekarnika. Można je dodatkowo posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja to pominęłam i mimo to były pyszne. Do ciastek użyłam powideł z aronii z mięta i limonką.

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lutego 2017 07:22
  • czwartek, 12 stycznia 2017
    • Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Kiedy jeszcze przed Świętami szukałam inspiracji na jakieś wypieki, wpadł mi w oko filmik Joli, na którym przygotowywała roladę z jabłkami. Zawsze bardzo stroniłam od eksperymentów z roladą biszkoptową, bo wydawała mi się ona trudna do zrobienia. Z filmu wynikało, że absolutnie tak nie jest, a wręcz odwrotnie, ciasto jest szybkie, łatwe i stosunkowo tanie. Mało tego, reklamowane było jako ciasto z pięciu składników. Pomyślałam, że nawet jak mi nie wyjdzie, to nie zmarnuje za wiele czasu ani pieniędzy, więc nie mam nic do stracenia. Porwałam się na zrobienie tej rolady i to była najlepsza decyzja ostatnimi czasy :) Rolada była niesamowicie puszysta, pyszna i faktycznie łatwa do zrobienia. Wprowadziłam drobne modyfikacje - jabłka posypałam delikatnie cynamonem i oszczędziłam oprószenie całego biszkoptu cukrem pudrem, bo dla mnie ciasto było wtedy za słodkie. Od tamtego "pierwszego razu" piekłam ją już kilkakrotnie - zawsze się udała i była zachwalana. Chyba taka recenzja Wam wystarczy, żebyście też jej spróbowali?! :) Jeśli mój opis Wam nie wystarcza, kliknijcie na link w pierwszym zdaniu i zobaczcie, jakie to proste :)

      Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Składniki:

      • 5 jajek
      • szklanka cukru
      • szklana mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1,5 kg jabłek
      • cynamon
      • cukier puder

      Wykonanie:

      Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, z których wycinamy gniazda nasienne. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni (góra-dół). Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy taka powstanie, nadal miksując, dodajemy partiami cukier. Następnie do piany dodajemy po kolei po jednym żółtku - nadal miksując, ale nie na najwyższych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy wszystko na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze ciasno układamy pokrojone w plasterki jabłka. Posypujemy je delikatnie odrobiną cynamonu. Na jabłka wykładamy masę biszkoptową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min, aż wierzch się lekko zarumieni. Po upieczeniu, blachę wyciągamy, przykrywamy ściereczką i obracamy do góry nogami, by ciasto położyć na ściereczce jabłkami do góry. Zdejmujemy delikatnie papier. Chwytamy za dłuższy brzeg ciasta i zwijamy roladę jabłkami do środka (pamiętajcie, by zwinąć ją za dłuższy brzeg, wtedy będzie dłuższa, bo ja przy pierwszym wykonaniu się pomyliłam ;) ). Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Jeśli rolada będzie dla Was za słodka, wtedy przy kolejnym wykonaniu można dokonać modyfikacji i po wyjęciu z piekarnika posypać ciasto cukrem pudrem, a dopiero potem przełożyć na ściereczkę. Dalej bez zmian. Smacznego!

       Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2017 08:16
  • poniedziałek, 07 listopada 2016
    • Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

      Choć sezon śliwkowy już teoretycznie za nami, to nadal można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie śliwki. W tym roku udało mi się zrealizować tylko jeden z kilku pomysłów na wykorzystanie śliwek, ale za to jaki! To ciasto kojarzy mi się z wczesną jesienią - jeszcze nie deszczową, ale przyjemną i kolorową. Śliwki na puszystym cieście, pod słodką kruszonką - bomba :)

      Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki mleka
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ok. 20 śliwek - przepołowionych i wypestkowanych

      Kruszonka

      • 50 g masła
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki mąki pszennej

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem, a gdy powstanie jasna masa, dodajemy strużką olej, ciągle miksując. W ten sam sposób dodajemy mleko. Do misy z masą przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x28 cm. Na wierzch wykładamy połówki śliwek - skórką do dołu. Z podanych składników tworzymy kruszonkę poprzez rozgniatanie ich palcami. Przygotowaną kruszonką posypujemy śliwki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-60 min - do suchego patyczka.

      Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2016 08:00
  • niedziela, 02 października 2016
    • Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami

      Zaczął się październik... Myślałam, że nie zdążę w tym roku pokazać Wam tego przepisu, ale widziałam, że w sklepie można jeszcze kupić jeżyny! Czyli to chyba ostatni dzwonek, by zrobić takie szybkie ciasteczka francuskie z ich dodatkiem. Jeżyny zebrałam podczas grzybobrania - było ich za mało na ciasto, więc zdecydowałam na się na małe słodkości :) Wczoraj wróciłam z dwutygodniowego szkolenia - tam nie miałam czasu, żeby cokolwiek dodać, ale teraz postaram się to nadrobić. Zaczynam od ciasteczek!

      Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami

      Składniki na 18 ciasteczek:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
      • 200 g serka kremowego śmietankowego
      • 3,5 łyżki cukru pudru
      • 1 szklanka jeżyn
      • 1 jajko
      • cukier puder do posypania

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 18 małych prostokątów. Serek miksujemy z cukrem pudrem. Nakładamy porcje serka na środek każdego prostokąta i układamy na nim po kilka jeżyn. Ciasteczka układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - mi wyszły 2 blachy, piekłam partiami. Brzegi ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do wyrośnięcia i zbrązowienia brzegów, ok. 20 minut. Gotowie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Można udekorować listkami mięty. Smacznego!

      Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2016 11:20
  • czwartek, 11 sierpnia 2016
    • Pleśniak (inaczej skubaniec)

      Pierwszy raz jadłam to ciasto będąc gościem na jakiejś imprezie. Pani domu znana była z pieczenia dobrych ciast. Dobrych smakowo, ale też efektownie wyglądających, nawet jeśli były czasochłonne. W tamtym domu ciasto na stole było w każdą niedzielę. Któregoś razu zrobiła właśnie pleśniaka. Nazwa zdziwiła mnie niesamowicie, w zasadzie to nie miałam ochoty na to ciasto... Spytałam skąd ta nazwa? Podobno stąd, że przez dżem i pianę z białek wygląda jakby spleśniało.. No cóż, akurat ta historia nie należy do zachęcających do konsumpcji, a to błąd! To ciasto jest bardzo dobre i naprawdę nie znam osoby, której nie posmakowało. Choć jest znane też jako skubaniec, dla mnie zawsze pozostanie pleśniakiem :) Przepis z bloga MojeWypieki. Podane proporcje były na większą blaszkę, ale zrobiłam w mniejszej i nie żałuję, ciasto jest ładnie wysokie - jedyny minus, to że jest go tak mało :)

      Pleśniak (inaczej skubaniec)

      Składniki:

      • 1 kostka (200 g) zimnego masła
      • 4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
      • szczypta soli
      • 2 łyżki kakao
      • słoik gęstego, ciemnego dżemu - użyłam dżemu z aronii

      Wykonanie:

      Schłodzone masło, mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru i szczyptę soli należy posiekać razem. Dodajemy 4 żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części, z czego jedną z nich zagniatamy ponownie z dodatkiem kakao. Otrzymane w ten sposób 3 kule owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 60 minut. W tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier (2/3 szklanki) - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół)

      Blachę o wymiarach 25 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na tarce o dużych oczkach schłodzone jasne ciasto. Lekko ugniatamy i smarujemy grubą warstwą dżemu. Na dżem w ten sam sposób ścieramy ciemne ciasto, na które delikatnie wykładamy pianę z białek. Na wierzch należy zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Przed wyjęciem, studzimy przez chwilę ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu.

      Pleśniak (inaczej skubaniec)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pleśniak (inaczej skubaniec)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 sierpnia 2016 17:11
  • wtorek, 05 lipca 2016
    • Babka bananowa z masłem orzechowym

      Mój Syn ostatnio zajadał się babeczkami bananowymi, więc chciałam znowu upiec mu coś podobnego. Dostaliśmy ogromną puszkę masła orzechowego i przy naszym spożyciu musielibyśmy trzymać ją chyba 2 lata a i tak by nie była opróżniona, dlatego dodałam trochę masła do ciasta. Dzięki masłu ciasto ma bardzo przyjemną strukturę i cudowny aromat. Jeśli tylko lubicie takie połączenie, to nie wahajcie się ani chwili i zróbcie taką babkę :)

      Babka bananowa z masłem orzechowym

      Składniki:

      • 3 banany (1 szklanka papki bananowej)
      • 2 jajka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki masła orzechowego
      • 1/4 szklanki mleka
      • 16 cukru waniliowego
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
      • cukier puder do dekoracji

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół). Banany blendujemy na gładką papkę. Jajka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mleko, masło orzechowe i papkę bananową, miksujemy chwilę, po czym dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia (30 x 12 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 50-60 minut - do suchego patyczka. Studzimy chwilę przy uchylonych drzwiczkach i wyciągamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

      Babka bananowa z masłem orzechowym

      Babka bananowa z masłem orzechowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka bananowa z masłem orzechowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 lipca 2016 08:46
  • niedziela, 19 czerwca 2016
    • Perfekcyjna leniwa drożdżówka z dżemem (w 4 godziny!)

      Zawsze zrażały mnie ciasta drożdżowe, bo bardzo często te, które jadłam były suche i niezbyt mi smakowały. Ale to nie znaczy, że nie lubię drożdżówek, bo lubię je bardzo! Kilka lat temu znalazłam na jakimś forum przepis na leniwą drożdżówkę, bądź też drożdżówkę leniwej gospodyni - nie wymagała wyrabiania, a zdjęcia pokazywały, jak imponująco wyszła! Wiedziałam, że to coś dla mnie. Kiedy chciałam zrobić sobie taką w domu, przeszukałam Internet i... bardzo się zdziwiłam. Choć każdy przepis miał te same proporcje, to każdy miał też adnotację, by składniki układać w misce w dokładnie podanej kolejności. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby kolejność była zawsze taka sama, a właśnie była wszędzie inna... Zrobiłam więc drożdżówkę po swojemu, na swój rozum. Drożdże musiały być cukrem (bo co byłoby dla nich pożywką?) i w akompaniamencie mleka. Nie zostawiłam też miski na całą noc w lodówce, bo dla mnie ciasto drożdżowe w zimnym miejscu jest czymś dziwnym. Włożyłam wszystko do miski i odstawiłam ją po prostu na 4 godziny, a po tym czasie wymieszałam ciasto i upiekłam. Za pierwszym razem dodałam na ciasto jagody, ale jako, że nie zawsze mamy pod ręką owoce, proponuję wykonanie ciasta z dżemem. Kwaśny dżem będzie świetnie pasował do kruszonki. Uwierzcie mi, to jest niebo w gębie!

      Perfekcyjna leniwa drożdżówka z dżemem (w 4 godziny!)

      Składniki:

      • 4 szklanki przesianej mąki pszennej (3+1)
      • 4 jajka rozm. M
      • 3/4 szklanki mleka
      • 50 g świeżych drożdży
      • 1 szklanka cukru
      • 16 g cukru waniliowego
      • sól
      • 3/4 szklanki oleju
      • dżem do posmarowania - u mnie z aronii (ok. pół słoiczka)

      Kruszonka

      • 50 g masła
      • 1/4 szklanki cukru
      • 100 g mąki pszennej

      Wykonanie:

      Do szklanki z letnim mlekiem rozkruszamy drożdże i mieszamy dokładnie. Odstawiamy. Do dużej miski wsypujemy 3 szklanki mąki. Na mąkę wylewamy rozkłócone widelcem jajka. Na jajka wylewamy przestudzone mleko z drożdżami. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy z odrobiną soli. Na górę wylewamy olej i całość przysypujemy ostatnią szklanką mąki. Tak wypełnioną miskę odstawiamy na 4 godziny. Nic z nią nie robimy, nie dotykamy, nie wkładamy do lodówki ani w ciepłe miejsce, po prostu na bok w normalnych warunkach. Po 4 godzinach wyrabiamy chwilę ciasto i przekładamy na blachę 28 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie przełożone do blachy, nastawiamy piekarnik na 165 stopni (góra-dół). Smarujemy ciasto dżemem i robimy kruszonkę. Masło łączymy z cukrem i przesianą mąką. Kiedy będzie mieć konsystencję mokrego piasku, obficie posypujemy kruszonką wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do piekarnika - póki nie zdążył się jeszcze w pełni rozgrzać! Pieczemy ok. 40 minut, do przyrumienienia kruszonki i suchego patyczka. Smacznego!

      Perfekcyjna leniwa drożdżówka z dżemem (w 4 godziny!)

      Perfekcyjna leniwa drożdżówka z dżemem (w 4 godziny!)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Perfekcyjna leniwa drożdżówka z dżemem (w 4 godziny!)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 czerwca 2016 10:19
  • wtorek, 07 czerwca 2016
    • Ucierana Szarlotka (Ucierane ciasto z jabłkami na oleju)

      Na Dzień Matki upiekłam ciasto z jabłkami. Ucierane, najprostsze ciasto. Wyszło przepyszne, puszyste i wilgotne, aż sama byłam zaskoczona, że jest takie dobre :) Z tego powodu powtórzyłam wypiek w ubiegłą sobotę. Zwiększyłam ilość cynamonu i według mnie to był błąd, bo zdominował on smak ciasta, dlatego podaję, by nie dodawać go więcej niż 1/4 łyżeczki. O ile udało mi się zrobić zdjęcia całego ciasta przed podaniem (nawet jeszcze ciepłego), to już przekroju nie zdążyłam sfotografować :) Jak widać, ciasto wyrosło pięknie - jest wysokie i puszyste na całej powierzchni.

      Ucierana Szarlotka (Ucierane ciasto z jabłkami na oleju)

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki mleka
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta cynamonu (max. 1/4 łyżeczki)
      • 3 jabłka
      • cukier puder do oprószenia

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem, a gdy powstanie jasna masa, dodajemy strużką olej, ciągle miksując. Następnie w ten sam sposób dodajemy mleko. Do misy z masą przesiewamy mąkę i proszek dopieczenia. Dodajemy też cynamon. Całość mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x28 cm. Na wierzch wykładamy plasterki obranych jabłek pozbawionych gniazd nasiennych. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-60 min - do suchego patyczka.

      Ucierana Szarlotka (Ucierane ciasto z jabłkami na oleju)

      Ucierana Szarlotka (Ucierane ciasto z jabłkami na oleju)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ucierana Szarlotka (Ucierane ciasto z jabłkami na oleju)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 czerwca 2016 10:16