Kulinarne kaprysy Karolki

Sałatki, surówki

  • czwartek, 10 maja 2018
    • Szybka sałatka z tuńczykiem

      Lubię sałatki z tuńczykiem, ale żeby szybko mi nie zbrzydły, muszą mieć jakiś chrupiący, soczysty dodatek. W tej sałatce mamy paprykę, cebulę czerwoną i natkę pietruszki, które spełniają moje kryteria. W zamyśle to miała być sałatka "fit", bez dodatków węglowodanowych, dlatego podałam ją w liściu sałaty. Nie zmienia to faktu, że najbardziej smakowała mi na ciepłych grzankach. Cóż, natury nie oszukasz - kocham gluten :D

      Szybka sałatka z tuńczykiem

      Składniki:

      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 małej cebuli czerwonej
      • 4 łyżeczki kukurydzy z puszki
      • 1 łyżeczka musztardy miodowej
      • 1 łyżka jogurtu bałkańskiego
      • 1 łyżka majonezu
      • sól
      • pieprz
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Tuńczyka odsączamy. Paprykę i cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy wszystko z odsączoną kukurydzą. Dodajemy musztardę, jogurt, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną w liściu sałaty lub na grzankach.

      Szybka sałatka z tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybka sałatka z tuńczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2018 10:16
  • środa, 09 maja 2018
    • Surówka z młodej kapusty

      Kilka dni temu naszło mnie na zupę z młodej kapusty. Kupiłam fajną, dużą kapustę, ale do garnka z zupą zmieściło mi się tylko 3/4 główki. Musiałam jakoś zagospodarować tę pozostałą ćwiartkę. Nie opłacało się robić z niej dodatku na ciepło, bo wyszłoby go niewiele, dlatego zrobiłam prostą surówkę. Smaczna, chrupiąca i kolorowa. No i szybka, czyli same zalety :)

      Surówka z młodej kapusty

      Składniki:

      • 1/4 główki młodej kapusty - moja była dość duża, więc jeśli trafi się mała, użyjcie 1/2 główki
      • 1/4 - 1/2 białej części pora - mój był duży, więc dałam 1/4
      • 1 marchewka
      • garść koperku
      • sól
      • pieprz
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki cukru

      Wykonanie:

      Kapustę obraną z zewnętrznych liści szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek siekamy. Wszystko wrzucamy do miski i posypujemy solą, a następnie ugniatamy chwilę ręką. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Smacznego!

      Surówka z młodej kapusty

      Surówka z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2018 07:31
  • wtorek, 27 marca 2018
    • Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Z sałatką jarzynową to jest ciekawa sprawa. W każdym domu smakuje inaczej. Niby składniki są te same, ale każdemu wyjdzie inna. Ja wolę lżejsze sałatki, ale jarzynowa ma w sobie to "coś", że zawsze chcę do niej wracać. W naszym domu nie ma Świąt bez tej sałatki. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc - ona zawsze musi być! Oczywiście, najlepszą robi moja Babcia! - chyba każdy tak mówi ;) Kiedy ostatnio robiłam sałatkę jarzynową, żeby móc przekazać Wam przepis, wyszła mi tak dobra, że spokojnie mogła konkurować z sałatką Babci. Bezwzględnie niezastąpiony jest tutaj Majonez Kielecki! Musi nadać sałatce charakter :) Ja użyłam warzyw z rosołu, musiałam dogotować tylko ziemniaki, ale można ugotować wszystko razem tylko na potrzeby sałatki.

      Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Składniki:

      • 3 marchewki
      • 2 pietruszki
      • kawałek selera
      • 2-3 ogórki kiszone
      • 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
      • 2 średnie lub 3 mniejsze ziemniaki
      • 1 jabłko
      • 3 jajka
      • 2/3 puszki groszku konserwowego
      • 8 łyżek Majonezu Kieleckiego
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jak już wspomniałam, marchewki, pietruszki i selera miałam z rosołu, ale jeśli nie macie ugotowanych warzyw, możecie gotować je razem z ziemniakami - uprzednio obrane. Po ugotowaniu wszystkie warzywa kroimy w kostkę takiej samej wielkości (ziemniaki obieramy przed krojeniem!). Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę takiego samego rozmiaru. Tak samo kroimy ogórki kiszone, obrane jabłko i cebulę. Dodajemy odsączony groszek konserwowy i majonez. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 marca 2018 08:50
  • piątek, 09 marca 2018
    • Sałatka z tortellini i papryką

      Nazwałam tę sałatkę jedynie "tortellini z papryką", bo to tak naprawdę jest zawsze dla mnie bazą, do której dorzucam te składniki, które aktualnie mam pod ręką. Tortellini zapewnia, że sałatka będzie sycąca, a papryka dodaje chrupkości i świeżości. Standardowo zawsze dodaję też sparzonego pora, ale spokojnie można go zastąpić cebulą. Zdarzało się, że sałatka składała się jedynie z pierożków, papryki i pora, doprawiona przyprawami i majonezem. Nawet tak mi smakowała. Teraz jednak zrobiłam wersję bogatszą, z żółtym serem i natką pietruszki. Niebo w gębie! Spróbujcie swojej ulubionej kombinacji, a może nawet podsuniecie mi jakiś pomysł :)

      Sałatka z tortellini i papryką

      Składniki:

      • 250 g tortellini - ja użyłam z szynką, ale może być też z grzybami
      • 200 g żółtego sera
      • 1 por
      • 1 papryka czerwona
      • 7-8 łyżek majonezu
      • sól
      • pieprz
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie półplasterki, a następnie przelewamy go na sicie wrzątkiem. Odsączamy, a kiedy wystygnie wrzucamy do miski razem z tortellini. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i ser żółty - najlepiej wcześniej plastrowany. Całość doprawiamy majonezem, solą, pieprzem i posypujemy siekaną natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.

      Sałatka z tortellini i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2018 09:30
  • wtorek, 16 stycznia 2018
    • Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Spróbowałam tej sałatki jeszcze na studiach, kiedy koleżanka z grupy zorganizowała domówkę. Choć od tego czasu minęło 10 lat (o, zgrozo!), czasem wracam do tej sałatki podejmując gości w swoim domu. Zawsze jednak nazywam ją sałatką Joli, bo tak miała na imię koleżanka, która ją przygotowała :) Jak wtedy powiedziała - wrzuciła to, co akurat miała w kuchni, a wyszło naprawdę smacznie. Dodatek ryżu sprawia, że sałatka jest sycąca - mamy więc dwie pieczenie na jednym ogniu!

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Składniki:

      • 150 g ryżu
      • puszka tuńczyka w sosie własnym
      • puszka czerwonej fasoli konserwowej
      • 1 cebula
      • 180 - 200 g ogórków konserwowych - ja użyłam korniszonów z chilli
      • natka pietruszki
      • 5 łyżek majonezu
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka i fasolę odsączamy i dodajemy do ryżu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo jak ogórki. jak już wcześniej napisałam - użyłam korniszonów z zalewy z chilli, co dodało sałatce fajnej ostrości. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy schłodzoną, dlatego należy ją na 30 minut przed podaniem wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 stycznia 2018 09:15
  • wtorek, 13 czerwca 2017
    • Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Lato za pasem, więc mam coraz większą ochotę na kolorowe, lekkie, pełne witamin dania. Ostatnio wpadła mi w posiadanie maszynka do robienia spaghetti z warzyw i dokonałam z nią kolejnych eksperymentów. Tym razem wyszła spod moich rąk lekka, chrupiąca sałatka na bazie cukinii z dodatkiem pomidorków koktajlowych i kuleczek mozzarelli. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska :)

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Składniki:

      • 1 mała cukinia
      • 80 g pomidorków koktajlowych
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 10 kulek mini mozzarelli
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Z cukinii robimy cienkie wstążki - jak makaron spaghetti. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy. Po kilku minutach cukinia puści soki - należy ją delikatnie odcisnąć, a soki wylać. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Z oliwy, soku z cytryny i oregano robimy dressing. Doprawiamy go do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Cukinię mieszamy z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem i mieszamy.

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 czerwca 2017 07:55
  • sobota, 25 lutego 2017
    • Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Najlepsze i najprostsze posiłki do pracy to makarony lub sałatki. Wyeliminowałam ostatnio gluten ze swojej diety, więc do pracy zabieram teraz właśnie sałatki :) Zazwyczaj robię je kolorowe, zdrowe, pełne warzyw, z dodatkiem białka, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na sałatkę z dodatkiem majonezu :) Zawsze stawiam na prostotę, dlatego dzisiejsza sałatka ma jedynie 3 główne składniki: szynkę, jajka i brokuły.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Składniki:

      • 1 świeży brokuł - 500 g
      • 150 - 200 g szynki (może być również z kurczaka albo krakowska sucha)
      • 4 jajka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • opcjonalnie natka pietruszki

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy, aż nabierze odpowiedniej miękkości, a następnie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do bardzo zimnej wody. Wyciągamy, gdy różyczki się ochłodzą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Odcedzone z zimnej wody brokuły mieszamy z szynką i jajkami. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla złamania smaku proponuję dodać też posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Sałatkę podajemy schłodzoną.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lutego 2017 08:37
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Sałatka z serem camembert

      Nawet jeśli czasem Wam się wydaje, że nie macie nic w lodówce, to na pewno jesteście w stanie zrobić sobie sałatkę :) Zamiast położyć na kanapki camemberta, zrobiłam z nim sałatkę polaną pysznym dressingiem! Zrezygnowaliśmy z chleba i mieliśmy wspaniałe niedzielne śniadanie :)

      Sałatka z serem camembert

      Składniki:

      • duża garść roszponki
      • 5 pomidorków koktajlowych
      • 1/4 cebuli czerwonej
      • 1 serek camembert (120 g)

      Dressing

      • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka octu balsamicznego
      • 1/2 łyżeczki musztardy

      Wykonanie:

      Roszponkę układamy na talerzu. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią roszponkę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ser kroimy na 8 części, które układamy pomiędzy pomidorkami. Z podanych składników sporządzamy dressing. Kiedy składniki dobrze się połączą, skrapiamy dressingiem sałatkę. Smacznego!

       Sałatka z serem camembert

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 07:51
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Sałatka kantońska

      O tym, że będąc na studiach często odwiedzałam pobliską kawiarnię, która serwowała świetne kawy i niesamowite sałatki na wagę, to już wspominałam. Sałatka z wędzonym kurczakiem była dobra, ale do tej dzisiejszej, niestety nie ma startu :) Sałatka kantońska, którą tam kupowałam, była moją ulubioną ze względu na jej azjatyckie smaki. Jeśli macie zamiar przygotować dla siebie lub dla gości sałatkę z kurczakiem, to choć raz odstąpcie od swoich standardowych propozycji z kurczakiem i skuście się właśnie na kantońską. Można przygotować ją wcześniej, bo podaje się ją na zimno. Oczywiście na ciepło jest równie smaczna - podanie zależy od Was :)

      Sałatka kantońska

      Składniki:

      • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
      • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
      • 1 łyżka oleju rzepakowego
      • 1 marchewka
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 pora
      • 1/2 garści suszonych grzybów mun
      • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju sezamowego
      • szczypior do dekoracji
      • sezam do dekoracji

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka kroimy w paski i zalewamy sosem sojowo-grzybowym oraz olejem rzepakowym. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a pora w półplasterki. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Po napęcznieniu odsączamy (jeśli były to grzyby cięte), a jeśli były całe, to jeszcze kroimy je w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowaną pierś z kurczaka razem z pozostałą marynatą. Smażymy ok. 3 minut, po czym dorzucamy marchew. Smażymy kolejną minutę i dodajemy paprykę oraz grzyby. Po kolejnej minucie smażenia dodajemy pora. Smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączony makaron siekamy na kawałki wielkości pokrojonych warzyw i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Sałatkę podajemy schłodzoną, choć na ciepło jest równie smaczna ;)

      Sałatka kantońska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 11:40
  • czwartek, 22 grudnia 2016
    • Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Pęczak po prostu KOCHAM! To w mojej opinii zdecydowanie najlepsza z kasz. Mogę pochłonąć go naprawdę spore ilości - tutaj nie mam hamulca :) Pęczak z sosem to dla mnie poezja, ale wymyśliłam jak jeszcze mogłabym go wykorzystać. Zrobiłam przegląd zawartości lodówki i w rezultacie powstała ta sałatka :)

      Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Składniki:

      • 1 cukinia
      • 1/2 kostki fety
      • 5 suszonych pomidorów w oleju z ziołami + olej z tych pomidorów
      • 100 g pęczaku
      • 1 mała cebula lub 1/2 cebuli średniej wielkości
      • natka pietruszki
      • sól
      • pieprz
      • oliwa z oliwek

      Wykonanie:

      Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w ćwierćplasterki i grillujemy na patelni bez tłuszczu przez ok 2-3 minuty, by kawałki oddały wodę, zmiękły, ale nadal pozostały jędrne. Ostudzony pęczak łączymy z ostudzoną cukinią. Dodajemy posiekane suszone pomidory razem z olejem, który pozostał na desce do krojenia. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy na sitku wrzątkiem. Odsączamy i dodajemy do sałatki. Fetę kroimy w dużą kostkę i również dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą (niewiele, bo pomidory i feta są słone) i pieprzem.

      Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2016 08:19