Kulinarne kaprysy Karolki

Sałatki, surówki

  • wtorek, 13 czerwca 2017
    • Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Lato za pasem, więc mam coraz większą ochotę na kolorowe, lekkie, pełne witamin dania. Ostatnio wpadła mi w posiadanie maszynka do robienia spaghetti z warzyw i dokonałam z nią kolejnych eksperymentów. Tym razem wyszła spod moich rąk lekka, chrupiąca sałatka na bazie cukinii z dodatkiem pomidorków koktajlowych i kuleczek mozzarelli. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska :)

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Składniki:

      • 1 mała cukinia
      • 80 g pomidorków koktajlowych
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 10 kulek mini mozzarelli
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Z cukinii robimy cienkie wstążki - jak makaron spaghetti. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy. Po kilku minutach cukinia puści soki - należy ją delikatnie odcisnąć, a soki wylać. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Z oliwy, soku z cytryny i oregano robimy dressing. Doprawiamy go do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Cukinię mieszamy z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem i mieszamy.

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 czerwca 2017 07:55
  • sobota, 25 lutego 2017
    • Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Najlepsze i najprostsze posiłki do pracy to makarony lub sałatki. Wyeliminowałam ostatnio gluten ze swojej diety, więc do pracy zabieram teraz właśnie sałatki :) Zazwyczaj robię je kolorowe, zdrowe, pełne warzyw, z dodatkiem białka, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na sałatkę z dodatkiem majonezu :) Zawsze stawiam na prostotę, dlatego dzisiejsza sałatka ma jedynie 3 główne składniki: szynkę, jajka i brokuły.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Składniki:

      • 1 świeży brokuł - 500 g
      • 150 - 200 g szynki (może być również z kurczaka albo krakowska sucha)
      • 4 jajka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • opcjonalnie natka pietruszki

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy, aż nabierze odpowiedniej miękkości, a następnie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do bardzo zimnej wody. Wyciągamy, gdy różyczki się ochłodzą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Odcedzone z zimnej wody brokuły mieszamy z szynką i jajkami. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla złamania smaku proponuję dodać też posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Sałatkę podajemy schłodzoną.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lutego 2017 08:37
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Sałatka z serem camembert

      Nawet jeśli czasem Wam się wydaje, że nie macie nic w lodówce, to na pewno jesteście w stanie zrobić sobie sałatkę :) Zamiast położyć na kanapki camemberta, zrobiłam z nim sałatkę polaną pysznym dressingiem! Zrezygnowaliśmy z chleba i mieliśmy wspaniałe niedzielne śniadanie :)

      Sałatka z serem camembert

      Składniki:

      • duża garść roszponki
      • 5 pomidorków koktajlowych
      • 1/4 cebuli czerwonej
      • 1 serek camembert (120 g)

      Dressing

      • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka octu balsamicznego
      • 1/2 łyżeczki musztardy

      Wykonanie:

      Roszponkę układamy na talerzu. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią roszponkę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ser kroimy na 8 części, które układamy pomiędzy pomidorkami. Z podanych składników sporządzamy dressing. Kiedy składniki dobrze się połączą, skrapiamy dressingiem sałatkę. Smacznego!

       Sałatka z serem camembert

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 07:51
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Sałatka kantońska

      O tym, że będąc na studiach często odwiedzałam pobliską kawiarnię, która serwowała świetne kawy i niesamowite sałatki na wagę, to już wspominałam. Sałatka z wędzonym kurczakiem była dobra, ale do tej dzisiejszej, niestety nie ma startu :) Sałatka kantońska, którą tam kupowałam, była moją ulubioną ze względu na jej azjatyckie smaki. Jeśli macie zamiar przygotować dla siebie lub dla gości sałatkę z kurczakiem, to choć raz odstąpcie od swoich standardowych propozycji z kurczakiem i skuście się właśnie na kantońską. Można przygotować ją wcześniej, bo podaje się ją na zimno. Oczywiście na ciepło jest równie smaczna - podanie zależy od Was :)

      Sałatka kantońska

      Składniki:

      • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
      • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
      • 1 łyżka oleju rzepakowego
      • 1 marchewka
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 pora
      • 1/2 garści suszonych grzybów mun
      • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju sezamowego
      • szczypior do dekoracji
      • sezam do dekoracji

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka kroimy w paski i zalewamy sosem sojowo-grzybowym oraz olejem rzepakowym. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a pora w półplasterki. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Po napęcznieniu odsączamy (jeśli były to grzyby cięte), a jeśli były całe, to jeszcze kroimy je w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowaną pierś z kurczaka razem z pozostałą marynatą. Smażymy ok. 3 minut, po czym dorzucamy marchew. Smażymy kolejną minutę i dodajemy paprykę oraz grzyby. Po kolejnej minucie smażenia dodajemy pora. Smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączony makaron siekamy na kawałki wielkości pokrojonych warzyw i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Sałatkę podajemy schłodzoną, choć na ciepło jest równie smaczna ;)

      Sałatka kantońska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 11:40
  • czwartek, 22 grudnia 2016
    • Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Pęczak po prostu KOCHAM! To w mojej opinii zdecydowanie najlepsza z kasz. Mogę pochłonąć go naprawdę spore ilości - tutaj nie mam hamulca :) Pęczak z sosem to dla mnie poezja, ale wymyśliłam jak jeszcze mogłabym go wykorzystać. Zrobiłam przegląd zawartości lodówki i w rezultacie powstała ta sałatka :)

      Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Składniki:

      • 1 cukinia
      • 1/2 kostki fety
      • 5 suszonych pomidorów w oleju z ziołami + olej z tych pomidorów
      • 100 g pęczaku
      • 1 mała cebula lub 1/2 cebuli średniej wielkości
      • natka pietruszki
      • sól
      • pieprz
      • oliwa z oliwek

      Wykonanie:

      Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w ćwierćplasterki i grillujemy na patelni bez tłuszczu przez ok 2-3 minuty, by kawałki oddały wodę, zmiękły, ale nadal pozostały jędrne. Ostudzony pęczak łączymy z ostudzoną cukinią. Dodajemy posiekane suszone pomidory razem z olejem, który pozostał na desce do krojenia. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy na sitku wrzątkiem. Odsączamy i dodajemy do sałatki. Fetę kroimy w dużą kostkę i również dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą (niewiele, bo pomidory i feta są słone) i pieprzem.

      Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2016 08:19
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • Sałatka z kurczakiem, gruszką i granatem

      Odkąd pracuję i nie mam na nic czasu, brakuje mi ruchu, energii i dnia. Żeby już kompletnie nie zwariować, staram się choć 2-3 razy w tygodniu zrobić sobie do pracy coś naprawdę dobrego i przede wszystkim kolorowego, bo to niesamowicie poprawia mi nastrój :) W zeszłym tygodniu zrobiłam sałatkę, która powaliła mnie na kolana. Była kolorowa, pełna smaku, sycąca i w ogóle fantastyczna. Zastąpiła mi obiad :)

      Sałatka z kurczakiem, gruszką i granatem

      Składniki na 2 porcje:

      • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
      • 1 gruszka
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 4 garście roszponki
      • 2 łyżki nasion granatu
      • 30 g sera feta
      • papryka słodka
      • 2 łyżeczki oleju
      • sól
      • pieprz

      Dressing

      • 1 łyżeczka octu balsamicznego
      • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
      • sól
      • pieprz
      • szczypta cukru brązowego - do smaku

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka marynujemy w oleju, soli, pieprzu i papryce słodkiej. Z podanych składników przyrządzamy dressing. Pierś obsmażamy na patelni grillowej, po 3-4 minuty z każdej strony i odstawiamy, by odpoczęła. Cebulę kroimy w piórka i łączymy z roszponką. Wykładamy porcje na talerze. Gruszkę kroimy w plastry, nie obierając jej ze skórki. Pierś również kroimy w plastry. Na każdą porcję roszponki wykładamy po pół piersi i pół gruszki. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta i nasionami granatu. Całość polewamy obficie dressingiem. Smacznego!

      Sałatka z kurczakiem, gruszką, fetą i granatem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 08:05
  • niedziela, 30 października 2016
    • Azjatycka sałatka z wołowiną

      Od kiedy zaczęłam znowu pracować, często przygotowuję sobie do pracy sałatki lub jakieś ciepłe dania do podgrzania. Ostatnio poczułam ogromną potrzebę zjedzenia soczystej, smażonej wołowiny :) Faktycznie ją sobie zrobiłam - razem z sałatką w delikatnym, azjatyckim klimacie. Super mi to wyszło i wiem, że na pewno jeszcze kiedyś ją przygotuję. Spróbujcie :)

      Azjatycka sałatka z wołowiną

      Składniki na 2 porcje:

      • 200-250 g wołowiny - najlepiej antrykotu, rostbefu
      • 2 garście miksu sałat
      • 1 marchewka
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 1/2 papryczki chilli
      • kolendra
      • ziarna sezamu
      • skórka z cytryny
      • pieprz
      • sól

      Dressing

      • 1,5 łyżki sosu sojowego
      • 3/4 łyżeczki świeżego, startego imbiru
      • 1 łyżki soku z cytryny
      • 1 łyżka oleju sezamowego
      • odrobina brązowego cukru

      Wykonanie:

      Z podanych wyżej składników robimy dressing. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i tworzymy z niej wstążki. Cebulę kroimy w piórka, a papryczkę chilli drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z sałatą i polewamy dressingiem. Mieszamy, aby warzywa pokryły się równomiernie sosem. Wołowinę pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni, po ok. 3 minuty z każdej strony, według ulubionego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na minutę. Po tym czasie solimy cały kawałek i kroimy go w paseczki. Na talerze wykładamy po porcji warzyw, układamy na nich plasterki wołowiny, dodajemy listki świeżej kolendry. Na wierzch posypujemy startą skórkę z cytryny i podprażone na patelni ziarna sezamu. Smacznego!

      Azjatycka sałatka z wołowiną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 09:46
  • środa, 20 lipca 2016
  • czwartek, 09 czerwca 2016
  • piątek, 22 kwietnia 2016