Kulinarne kaprysy Karolki

Ryż, Kasze

  • piątek, 10 lutego 2017
    • Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Na moim blogu jest już kilka przepisów azjatyckich i nie są one zbytnio skomplikowane, ale ten dzisiejszy bije wszystkie na głowę! Najprostszy z możliwych - ryż smażony z warzywami i jajkiem. Często jest dodawany do dań azjatyckich jako dodatek, ale porządnie naładowany dodatkami może stanowić odrębny, wegetariański posiłek. Spróbujcie koniecznie!

      Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Składniki na 3 porcje:

      • 1 łyżka oleju
      • 1 papryka czerwona
      • 1 marchewka
      • 1 cebula
      • 2 garście groszku mrożonego
      • 1-1,5 łyżki sosu sojowego
      • 2 łyżeczki octu ryżowego
      • 2 jajka
      • sól
      • pieprz
      • papryka ostra
      • 250 - 300 g ryżu

      Wykonanie:

      Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju w następującej kolejności: najpierw marchewkę, po minucie dodajemy paprykę, a po chwili cebulę. Na koniec dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę, aż zmięknie. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Warzywa przesuwamy na jedną stronę patelni lub całkowicie z niej zdejmujemy (jeśli patelnia jest nieduża). Wylewamy roztrzepane jajka na patelnię. Czekamy, aż lekko się zetną, po czym rozdrabniamy je na małe kawałeczki. Ryż doprawiamy sosem sojowym i octem. Warzywa i kawałki jajek przesmażamy na patelni razem z doprawionym ryżem. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę ostrą.

      Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lutego 2017 09:12
  • środa, 21 października 2015
    • Risotto z dynią, boczkiem i jarmużem

      Październik jest dla mnie "dyniowym" miesiącem, dlatego od samego jego początku staram się współpracować z dyniami :) Dziś sięgnęłam po dynię odmiany hokkaido, która rzeczywiście jest lepsza do takich potraw, jak np. risotto. Ja ją obrałam, ale wiem, że można zostawić jej skórkę po wcześniejszym umyciu. Oprócz dyni, do potrawy dodałam boczek i jarmuż - dla mnie wyszło bardzo smacznie, spróbujcie sami.

      Risotto z dynią, boczkiem i jarmużem

      Składniki:

      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 3 łyżki masła
      • 150 g surowego chudego boczku
      • 1/3 dyni hokkaido
      • 1 cebula
      • 300 g ryżu do risotto
      • 150 ml białego wytrawnego wina
      • 1 l bulionu warzywnego
      • 2 garście siekanego jarmużu
      • 50 g parmezanu

      Wykonanie:

      Bulion podgrzewamy i zostawiamy na małym gazie, by ciągle był gorący. Na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Po 5 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w podobną kostkę dynię. Podsmażamy 10 minut, po czym dodajemy cebulę, również pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż. Mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki i podlewamy białym winem. Czekamy, aż ryż wchłonie wino, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy bulion, chochla po chochli, dopiero wtedy, gdy każda poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż. Kiedy ryż zacznie być miękki, dodajemy posiekany jarmuż, mieszamy i dalej podlewamy bulionem, do momentu aż ryż będzie gotowy. Na koniec dodajemy łyżkę masła i tarty parmezan. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy ciepłe na talerze.

      Risotto z dynią, boczkiem i jarmużem

      Wpis dodaję do akcji:

      Sposób na dynię 2015
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Risotto z dynią, boczkiem i jarmużem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 21 października 2015 11:38
  • czwartek, 02 lipca 2015
    • Risotto z zielonymi szparagami

      Chyba już wspominałam, że pokochaliśmy risotto... Teraz zachęciliśmy do niego mojego Tatę. W zasadzie dodatki nie grają u nas tak wielkiej roli, bo jesteśmy oddani temu daniu bez reszty - cudowny, kremowy ryż o smaku parmezanu smakuje nam (póki co) w każdej postaci. Z racji, iż sezon szparagowy dobiega końca, chcieliśmy go pożegnać w naszej ulubionej potrawie. Tak powstało proste risotto z zielonymi szparagami.

      Risotto z zielonymi szparagami

      Składniki na 6 porcji:

      • 5 łyżek masła
      • 2 duże cebule
      • 500 g ryżu arborio
      • 250 ml białego wytrawnego wina
      • 1,5 l bulionu warzywnego
      • 500 g szparagów - 1 opakowanie
      • 100 g parmezanu
      • natka pietruszki - spory pęczek

      Wykonanie:

      Na dużej (bardzo dużej, bo musi wszystko pomieścić) patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Podsmażamy do momentu, aż się zeszklą. Następnie wsypujemy ryż i zalewamy go białym winem. Czekamy, aż ryż zaabsorbuje cały płyn. Po tym czasie dodajemy po jednej chochli bulionu, czekając po każdej z nich, na całkowite wchłonięcie płynu. Co kilka minut należy mieszać risotto. Po dodaniu ok. 1l bulionu, dodajemy umyte szparagi - pozbawione zdrewniałych części, pokrojone na kawałki, ale bez czubków. Zalewamy kolejną chochlą bulionu i kiedy już się wchłonie, dodajemy czubki szparagów. W zależności od stopnia miękkości ryżu, dodajemy jeszcze jedną chochlę bulionu lub jeśli ryż jest gotowy - po prostu czekamy jeszcze 5 minut, aż czubki szparagów będą gotowe [raczej wystąpi opcja z dodaniem kolejnej chochli]. Nie zapominamy o mieszaniu risotta. Kiedy szparagi osiągną właściwą miękkość, zdejmujemy patelnię z gazu i dodajemy tarty parmezan oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, aby risotto zrobiło się pysznie parmezanowo - kremowe. Można przed podaniem posypać dodatkowym parmezanem i natką pietruszki.

      Risotto z zielonymi szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lipca 2015 08:52
  • piątek, 27 marca 2015
    • Risotto z cukinią i zielonym groszkiem. Jak zrobić dobre risotto?

      W risotto się po prostu zakochaliśmy! Na początku mąż był sceptyczny - lubi ryż, ale żeby tak bez mięsa? bez sosu? Nasze pierwsze risotto było z prawdziwkami i jednogłośnie stwierdzamy, że żadne inne nam tak nie smakowało jak to pierwsze :) Często gotuję risotto, bo nawet kiedy potencjalnie nie mam nic w lodówce, zapas ryżu do risotto, wina, parmezanu i masła jest zawsze :) Dodatki są już dowolne, jak możecie zauważyć, paczka mrożonego groszku również może spokojnie czekać na swoją kolej podobnie jak suszone grzyby, które kolekcjonujemy każdej jesieni. Jeśli nigdy nie próbowaliście risotto, bo baliście się tej wykwintnej nazwy, to zdecydowanie musicie wyzbyć się błędnego przekonania o trudności jego przygotowania! Risotto przygotowuje się jako przystawkę bądź główne danie, wtedy odpowiednio zmienia się porcja na talerzu. Teoretycznie risotto jadamy widelcem, ale my wolimy łyżką i to się nigdy nie zmieni :)

      Oczywiście na dobre risotto musi składać się kilka ważnych rzeczy:

      Przede wszystkim ryż - nie zwykły biały, jaśminowy czy inny fit i cudowny, ale ryż o owalnych ziarnach, np. arborio. Będzie on wchłaniał smak potrawy i oblepi się cały w pysznych dodatkach.

      Nie mniej ważny jest parmezan. Dobry parmezan. Długodojrzewający. Tak naprawdę wiele w risotto to zasługa parmezanu. Dobrej jakości parmezan ma wyrazisty smak, aksamitny, po prostu idealny do risotto! Z kolei słabej jakości ser może skutecznie zepsuć całe danie. A byłoby szkoda, kiedy się już tyle napracowaliśmy, bo ser dodajemy na końcu.

      Jeśli już zdecydujemy się na wino, nie ma co na nim oszczędzać. Zazwyczaj to samo wino będziemy popijać podczas jedzenia, więc dodanie odrobiny do potrawy nie powinno zrobić katastrofy. Są risotta, których jedynym dodatkiem jest czerwone wino (będę je przygotowywać w niedługim czasie), więc to jasne dlaczego wino musi być dobre - jego nuta smakowa stanowi o całości dania (czasem dosłownie). Oczywiście w sytuacji kryzysowej i wyraźnych dodatkach świat się nie zawali, jeśli użyjemy tańszego wina lub z niego zrezygnujemy (wielka szkoda) - najważniejsze, by był właściwy ryż i dobry ser.

      Coś więcej? hmmm.. Dodawane na koniec masło powinno być schłodzone, a potrawę jadamy świeżo po przyrządzeniu, inaczej traci walory smakowe (podobno, bo my zjadamy nawet zimne ;p). Podajemy w głębokim talerzu lub nawet w misce.

      Risotto z cukinią i zielonym groszkiem

      Składniki na porcję obiadową dla 3 osób:

      • 250 g ryżu arborio
      • 100 - 150 ml białego wina wytrawnego (w zależności od upodobań)
      • 1 nieduża cukinia
      • 1 szklanka mrożonego groszku
      • 5 łyżek masła (3 + 2)
      • 1-2 łyżki oliwy
      • 1 cebula, a nawet lepiej jeśli będzie szalotka
      • ok. 1 litra bulionu warzywnego - proponuje dodatkowo umieścić w nim gałązkę naci pietruszki
      • 50 - 60 g parmezanu

      Wykonanie:

      Podgrzewamy bulion i pozostawiamy pod nim mały płomień, by cały czas był gorący. Rozmrażamy groszek. Na dużej, głębokiej patelni szklimy na oliwie i 2-3 łyżkach masła pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kostkę cukinię i smażymy, aż lekko zmięknie. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby oblepił się w maśle. Zalewamy białym winem i ponownie mieszamy (ogólnie mieszamy bardzo często, to główna czynność w trakcie przygotowywania risotto). Czekamy, aż ryż "wypije" całe wino. Kiedy to nastąpi, mieszamy zawartość patelni i dodajemy chochlę bulionu. Ponownie czekamy, aż ryż go wchłonie, mieszamy i dodajemy kolejne. Kiedy zauważymy,że ryż zaczyna mięknąć, a w garnku z bulionem została jeszcze jedna chochla, wrzucamy do ryżu groszek. Mieszamy, a po chwili dodajemy resztę bulionu. Mieszanie i dolewanie bulionu powtarzamy do momentu, aż ryż będzie al dente - lepki i miękki na brzegach i leciutko twardy w środku i przestanie chłonąć bulion. Kiedy osiągniemy ten stopień przygotowania ryżu, dodajemy starty parmezan i... mieszamy! Na koniec reszta masła (najlepiej, by było zimne) i ponowne mieszanie. Nasze risotto jest gotowe, smacznego!

      Risotto z cukinią i zielonym groszkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 27 marca 2015 13:53