Kulinarne kaprysy Karolki

Zapiekanki

  • środa, 14 grudnia 2016
    • Papryka faszerowana mięsem mielonym po meksykańsku

      W sklepie papryka pojawiła się w cenie 3.99 zł za kilogram. To prawie jak latem! Nie mogłam nie skorzystać i zrobiłam jej spory zapas ;) Z części przygotowałam zupę, a część nafaszerowałam mięsem mielonym z meksykańskimi dodatkami. Wyszła świetna kolacja, która mogłaby spokojnie zastąpić obiad lub stanowić przekąskę dla gości na jakiejś posiadówce - polecam spróbować :)

      Papryka faszerowana mięsem mielonym po meksykańsku

      Składniki:

      • 500 g mięsa mielonego wołowego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 papryczka chilli
      • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
      • sól
      • pieprz
      • papryka słodka
      • kmin rzymski
      • 3 papryki zielone

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Na rozgrzanym oleju podsmażamy mielone mięso wołowe. Kiedy mięso się obsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli. Jeśli cebula jest już zeszklona, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie dodajemy paprykę słodką oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy całość przez ok 5 minut, w tym czasie sos powinien się trochę zagęścić. To ważne, by potem papryki nie rozmokły od farszu. Do lekko odparowanego sosu dodajemy fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztłuczonym w moździerzu kminem rzymskim. Gotujemy jeszcze kilka minut by dodatkowo zredukować sos. W tym czasie paprykom odkrajamy wierzchy, a środki wydrążamy. Faszerujemy papryki przygotowanym mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy papryki wierzchami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut, do momentu aż papryki przestaną być twarde, ale nadal pozostaną jędrne. Podajemy same lub z dodatkiem sosów.

      Papryka faszerowana mięsem mielonym po meksykańsku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 14 grudnia 2016 07:59
  • poniedziałek, 18 lipca 2016
    • Zapiekanka z makaronem, cukinią, szynką i pieczarkami

      Lubię różnego rodzaju zapiekanki, a ogromna ilość cukinii każdego roku jest okazją do eksperymentowania. W tym roku zrobiłam z niej sycącą zapiekankę z dodatkiem makaronu, pieczarek i szynki. Wyszedł nam pyszny, sycący obiad dla 3 osób, do którego nie potrzebowaliśmy już dodatku.

      Zapiekanka z makaronem, cukinią, szynką i pieczarkami

      Składniki:

      • 220 g pieczarek
      • 300 g cukinii
      • 200 g szynki
      • 1,5 cebuli
      • 2 łyżki oleju
      • 250 g makaronu
      • 150 g żółtego sera
      • 4 jajka
      • 1 szklanka śmietany 30% - ewentualnie mleka
      • cząber
      • oregano
      • sól
      • pieprz
      • szczypior

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę - takiej samej wielkości jak szynkę i obraną cebulę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni podsmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju cukinię, pieczarki i cebulę. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Do makaronu dodajemy podsmażone warzywa i szynkę. Doprawiamy całość solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Dodajemy 120 g startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera i całóść dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Jajka rozkłócamy ze śmietaną i zalewamy nimi zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 40 minut, do momentu, aż masa jajeczna się zetnie. Wierzch zapiekanki przykrywamy po 15 minutach pieczenia folią aluminiową, żeby zapobiec przypieczeniu od góry. 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy wierzch resztą żółtego sera i zdejmujemy folię aluminiową. Czekamy, aż ser się zapiecze. Podajemy ciepłe, posypane świeżo posiekanym szczypiorem.

      Zapiekanka z makaronem, cukinią, szynką i pieczarkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z makaronem, cukinią, szynką i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2016 10:29
  • wtorek, 22 września 2015
    • Zapiekanka z cukinią, boczkiem, pomidorkami i kukurydzą

      Kiedyś, będąc na wakacjach w Stanach Zjednoczonych, sąsiadka poprosiła mnie o popilnowanie jej dwójki dzieci. Był to koszmar, za który obdarowała mnie ogromnymi cukiniami. Z tamtych cukinii przygotowaliśmy zapiekankę, którą co roku odtwarzam w swoim domu. Skoro moja cukinia nadal rodzi owoce, przyszła pora na tę zapiekankę.

      Zapiekanka z cukinią, boczkiem, pomidorkami i kukurydzą

      Składniki:

      • 2,5 bułki - zwykłe, nie kajzerki
      • 300 g boczku wędzonego
      • 1 cukinia ok. 750 g
      • 2 łyżki oleju
      • zioła prowansalskie
      • 1 puszka kukurydzy
      • 500 g pomidorków cherry
      • sól
      • pieprz
      • 3 jajka rozm. M
      • 60 ml mleka
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 50 g parmezanu + na wierzch

      Wykonanie:

      Bułki pokroić w kostki i podpiec na suchej patelni. Odłożyć do miseczki. Wytrzeć patelnię i na oleju podsmażyć na niej pokrojony w kostkę boczek. Boczek wyciągamy łyżką cedzakową do kolejnej miseczki, a na tłuszczyku, który pozostał, podsmażamy wydrążoną cukinię pokrojoną w kostkę. Cukinię posypujemy ziołami prowansalskimi. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ostygnięte kawałki boczku, cukinii, odsączoną kukurydzę z puszki i pomidorki cherry pokrojone na ćwiartki lub połówki. Można doprawić lekko solą i pieprzem, ale z umiarem, bo te przyprawy będą też w zalewie jajecznej. Z rozbełtanych jajek, mleka, papryki słodkiej i tartego drobno parmezanu tworzymy zalewę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia i mieszamy dokładnie, żeby wszystkie kawałki się nią pokryły. Na koniec dodajemy kawałki bułki (wcześniej by za bardzo rozmiękły) i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 25 minut, potem wierzch posypujemy tartym parmezanem i pieczemy kolejne 5-10 minut.

      Zapiekanka z cukinią, boczkiem, pomidorkami i kukurydzą

      Wpis dodaję do akcji:

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z cukinią, boczkiem, pomidorkami i kukurydzą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 września 2015 19:59
  • sobota, 01 sierpnia 2015
    • Cukinia faszerowana mięsem mielonym

      Temat cukinii zdaje się nie mieć końca :) Póki co, jeszcze się nie znudziliśmy. Nie mogło zabraknąć na naszym stole cukinii faszerowanych mięsem. Wyszły pyszne i naprawdę "w punkt"! Cukinia ani nie jest twarda, ani nie rozmiękła za bardzo.

      Cukinia faszerowana mięsem mielonym

      Składniki:

      • 1 średnia lub duża cukinia (giganty po 1 kg odpadają :) )
      • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
      • 1,5 cebuli
      • 1 zielona papryczka peperoni
      • 2 łyżki oleju
      • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 łyżki papryki słodkiej
      • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
      • 1 ząbek czosnku
      • sól
      • pieprz
      • estragon
      • bazylia
      • 70 - 100 g sera żółtego

      Wykonanie:

      Na patelni podsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy drobno posiekaną papryczkę bez gniazd nasiennych i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy paprykę słodką i ostrą, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy po garści posiekanych, świeżych ziół. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę, po czym zdejmujemy z ognia. Cukinię kroimy na pół wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Faszerujemy cukinię mięsem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, potem wyciągamy, żeby posypać tartym serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aż ser się zapiecze.

      Cukinia faszerowana mięsem mielonym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 01 sierpnia 2015 10:11
  • piątek, 31 lipca 2015
    • Ziołowa zapiekanka z cukinii - dietetyczna

      Musiałam się dużo nagłowić, żeby dojść do tego, co jeszcze zrobić z cukinii. Zaplanowaliśmy już tegoroczne wakacje i ich termin zbliża się wielkimi krokami. Oznacza to wyjście na plażę w bikini. A to z kolei - postanowienie setnej już chyba diety :) Na swój obiad wybrałam zapiekankę w stylu frittaty, czyli taką, która jest zalana jajkami jak omlet. Moja zapiekanka była pieczona w piekarniku, więc zrezygnowałam z miana frittaty (ją robimy na patelni), ale i na nią przyjdzie czas. Dzisiejsza ziołowa zapiekanka to w wielkim uproszczeniu połączenie omletu z plackami z cukinii - tak możecie sobie to wyobrazić :)

      Ziołowa zapiekanka z cukinii - dietetyczna

      Składniki:

      • 1 kg cukinii (waga po wycięciu gniazd nasiennych)
      • 3-4 jajka
      • 70 g parmezanu
      • sól
      • pieprz
      • chilli
      • estragon
      • cząber
      • tymianek
      • oregano

      Wykonanie:

      Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach i odstawiamy na 5-10 minut, po tym czasie dokładnie odsączamy z wody. Dodajemy posiekane świeże zioła - mniej więcej po garści każdego z nich (lub ok. 1/2 łyżeczki suszonych). Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Wbijamy jajka, dodajemy starty parmezan i wszystko dokładnie razem wyrabiamy. Wykładamy do foremki żaroodpornej - ja miałam niską blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm i zmieściło się do niej idealnie. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Jeśli wierzch będzie się za bardzo przypiekał, można przykryć folią aluminiową.

      Ziołowa zapiekanka z cukinii - dietetyczna

       

      Wpis dodaję do akcji:

      Danie pachnące ziołami. Lato 2015
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 08:40