Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • poniedziałek, 19 grudnia 2016
    • Ryba po grecku

      Wigilijny stół w naszym domu zawsze ugina się od ryb. Większość rodziny przez cały wieczór mogłaby jeść tylko karpia :) Żeby nam się nie znudził, robimy też "pierzynkę" do ryby po grecku albo smażymy kilkanaście porcji panierowanych w migdałach. Oczywiście pod nazwą ryby po grecku może być każda ryba, nie tylko dzwonka z karpia, ale i filety z dowolnej ryby. Ryba może być panierowana w bułce lub tylko oprószona mąką - wybór należy do Was, choć osobiście wolę panierowaną :) Ja nie miałam jeszcze dostępu do karpia, więc "po grecku" zrobiłam filety z morszczuka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na tegoroczną Wigilię :)

      Ryba po grecku

      Składniki:

      • 3 marchewki
      • 2 pietruszki
      • kawałek selera
      • 3-4 łyżki oleju
      • 1,5 cebuli
      • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
      • 1,5 szklanki wody
      • 2 liście laurowe
      • 3 ziela angielskie
      • 350 g filetów z morszczuka lub innej ryby
      • 1 jajko
      • mąka pszenna
      • bułka tarta
      • sól
      • pieprz
      • dodatkowo olej do smażenia ryby

      Wykonanie:

      Marchewki, pietruszki i selera obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie zalewamy całość wodą, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy razem kolejne 10 minut, by część płynu odparowała. Należy pamiętać, że warzywa nie mogą być zbyt gęste, więc nie przesadzajmy z odparowywaniem. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką, a następnie panierujemy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia wykładamy odrobinę warzyw, na nich układamy kawałki ryby, a resztę sosu warzywnego wykładamy na wierzch ryb. Warto przygotować potrawę min. godzinę przed podaniem, bo najlepsza jest wtedy, gdy nabierze smaku sosu. Można podawać na zimno lub na ciepło.

      Ryba po grecku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ryba po grecku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2016 08:08
  • środa, 14 grudnia 2016
    • Papryka faszerowana mięsem mielonym po meksykańsku

      W sklepie papryka pojawiła się w cenie 3.99 zł za kilogram. To prawie jak latem! Nie mogłam nie skorzystać i zrobiłam jej spory zapas ;) Z części przygotowałam zupę, a część nafaszerowałam mięsem mielonym z meksykańskimi dodatkami. Wyszła świetna kolacja, która mogłaby spokojnie zastąpić obiad lub stanowić przekąskę dla gości na jakiejś posiadówce - polecam spróbować :)

      Papryka faszerowana mięsem mielonym po meksykańsku

      Składniki:

      • 500 g mięsa mielonego wołowego
      • 2 łyżki oleju
      • 1 cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 papryczka chilli
      • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
      • sól
      • pieprz
      • papryka słodka
      • kmin rzymski
      • 3 papryki zielone

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Na rozgrzanym oleju podsmażamy mielone mięso wołowe. Kiedy mięso się obsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli. Jeśli cebula jest już zeszklona, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie dodajemy paprykę słodką oraz koncentrat pomidorowy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy całość przez ok 5 minut, w tym czasie sos powinien się trochę zagęścić. To ważne, by potem papryki nie rozmokły od farszu. Do lekko odparowanego sosu dodajemy fasolę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztłuczonym w moździerzu kminem rzymskim. Gotujemy jeszcze kilka minut by dodatkowo zredukować sos. W tym czasie paprykom odkrajamy wierzchy, a środki wydrążamy. Faszerujemy papryki przygotowanym mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy papryki wierzchami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut, do momentu aż papryki przestaną być twarde, ale nadal pozostaną jędrne. Podajemy same lub z dodatkiem sosów.

      Papryka faszerowana mięsem mielonym po meksykańsku

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 14 grudnia 2016 07:59
  • niedziela, 11 grudnia 2016
  • niedziela, 04 grudnia 2016
    • Kluski śląskie / gumiklyjzy

      Kluski śląskie są moim ulubionym dodatkiem ziemniaczanym do obiadu. Uwielbiam je tak bardzo, że czasem wariuję i pochłaniam ich ogromne ilości :) Potrafią one stanowić połowę mojej porcji obiadowej - niezbyt zbilansowana dieta :P Jestem ze Śląska i nie wyobrażam sobie obiadu, który zawiera mięso z sosem bez tych klusek. Moja teściowa uważa, że jest z nimi za dużo zachodu, ale prawda jest taka, że wybierając kluski ponad zwykłe, tłuczone ziemniaki lub puree, nadkładamy jedynie max 10 minut + czas gotowania, a zdecydowanie WARTO. Niektórzy robią kluski śląskie (gumiklyjzy) jedynie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, ale ja dodaję również jajko, bo tak nauczyła mnie babcia. Czasem dodaję też odrobinę masła, aby kluski miały gładką powierzchnię, ale to nie jest konieczne. Spróbujcie jaka wersja Wam najbardziej odpowiada. Nie pamiętam na jaką ilość są te proporcje, bo zawsze robię "na oko",  ale spokojnie 3-4 osobowa rodzina się naje :)

      Kluski śląskie / gumiklyjzy

      Składniki:

      • ugotowane ziemniaki - ok 1 kg
      • mąka ziemniaczana - 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków
      • 1 jajko
      • sól
      • odrobina masła (opcjonalnie)

      Wykonanie:

      Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, póki są jeszcze ciepłe. Do ciepłych ziemniaków możemy dodać odrobinę masła - opcjonalnie. Przeciśnięte ziemniaki ubijamy w misce, kroimy na 4 części. Jedną część wyciągamy i wykładamy na powierzchnię pozostałych 3 części. W miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wyrównujemy poziomy mąki i ziemniaków. Dodajemy 1 jajko i urabiamy ciasto. Z ciasta formujemy małe kuleczki, którym nadajemy lekko płaski kształt, a następnie robimy w nich dziurkę przy pomocy palca. Im większa dziurka, tym więcej sosu nabierze :)

      W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i delikatnie wrzucamy kluski. Gotujemy 2 minuty od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z sosem. Smacznego!

      Kluski śląskie / gumiklyjzy

      Kluski śląskie / gumiklyjzy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 grudnia 2016 09:15
  • sobota, 26 listopada 2016
  • czwartek, 24 listopada 2016
    • Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

      Kurczaka z ryżem najczęściej jemy w jakiejś orientalnej odsłonie, a przecież można go przygotować bardziej "po polsku" :) Potrawka z kurczaka to dla mnie takie typowe danie dzieciństwa, kojarzące się ze szkolną stołówką. Pomyślałam, że mało tu u mnie polskich obiadów, więc ostatnio przygotowałam swoim domownikom właśnie taką potrawkę. Okazało się, że mój Mąż nigdy wcześniej jej nie jadł - on mnie nieustannie zadziwia, co on jadał zanim mnie poznał?! Mimo wszystko obiad mu bardzo smakował, nawet powiedział, że jeśli mnie nie będzie, to on sam przygotuje taką potrawkę z mojego przepisu - komplement marzenie :) Skoro była taka dobra, to i Was zapraszam do wypróbowania :)

      Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

      Składniki na 2-3 porcje:

      • 2 łyżki oleju
      • 1,5 - 2 marchewki
      • 2 piersi z kurczaka
      • kawałek pora
      • 2 łodygi selera naciowego
      • 1/2 litra wody
      • 2 liście laurowe
      • 4 ziarna ziela angielskiego
      • 1/2 szklanki mrożonego groszku
      • 1 łyża masła
      • 2 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki śmietany 30%
      • sól
      • pieprz biały
      • ryż do podania

      Wykonanie:

      W garnku podsmażamy na oleju obrane i pokrojone w półplasterki marchewki. Po 2 minutach dodajemy do nich pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Kiedy mięso się obsmaży, zalewamy całość 1/2 litra wody. Dodajemy pora, seler naciowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Można w tym czasie zbierać powstałe szumowiny. Dodajemy mrożony groszek i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Z wywaru wyciągamy pora i seler naciowy. W międzyczasie robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną i przesmażamy chwilę. Do zasmażki dodajemy 1 chochlę wywaru z kurczaka, mieszamy. Jeśli nie ma grudek, to przekładamy zasmażkę do garnka i czekamy, aż ponownie się zagotuje i zagęści potrawkę. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Podajemy z ryżem.

      Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 24 listopada 2016 07:39
  • poniedziałek, 14 listopada 2016
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • Sałatka z kurczakiem, gruszką i granatem

      Odkąd pracuję i nie mam na nic czasu, brakuje mi ruchu, energii i dnia. Żeby już kompletnie nie zwariować, staram się choć 2-3 razy w tygodniu zrobić sobie do pracy coś naprawdę dobrego i przede wszystkim kolorowego, bo to niesamowicie poprawia mi nastrój :) W zeszłym tygodniu zrobiłam sałatkę, która powaliła mnie na kolana. Była kolorowa, pełna smaku, sycąca i w ogóle fantastyczna. Zastąpiła mi obiad :)

      Sałatka z kurczakiem, gruszką i granatem

      Składniki na 2 porcje:

      • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
      • 1 gruszka
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 4 garście roszponki
      • 2 łyżki nasion granatu
      • 30 g sera feta
      • papryka słodka
      • 2 łyżeczki oleju
      • sól
      • pieprz

      Dressing

      • 1 łyżeczka octu balsamicznego
      • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
      • sól
      • pieprz
      • szczypta cukru brązowego - do smaku

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka marynujemy w oleju, soli, pieprzu i papryce słodkiej. Z podanych składników przyrządzamy dressing. Pierś obsmażamy na patelni grillowej, po 3-4 minuty z każdej strony i odstawiamy, by odpoczęła. Cebulę kroimy w piórka i łączymy z roszponką. Wykładamy porcje na talerze. Gruszkę kroimy w plastry, nie obierając jej ze skórki. Pierś również kroimy w plastry. Na każdą porcję roszponki wykładamy po pół piersi i pół gruszki. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta i nasionami granatu. Całość polewamy obficie dressingiem. Smacznego!

      Sałatka z kurczakiem, gruszką, fetą i granatem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 08:05
  • piątek, 11 listopada 2016
    • Spaghetti Bolognese

      Każdy na pewno jadł choć raz spaghetti bolognese. A większość osób, które przeczytały to zdanie uznało je za prawdę :) W rzeczywistości jest odwrotnie - mało kto jadł prawdziwe spaghetti bolognese. Ja również jadłam je niedawno po raz pierwszy. Czym ono się różni od tego, które jadamy w naszych domach? Przede wszystkim jest to sos nie tylko mięsny, ale z dodatkiem warzyw korzeniowych i czerwonego wina. Sos, który powinien być długo gotowany, by wydobyć z niego to, co najlepsze. Sos, który zawiera boczek. Zdziwieni? Owszem, część z pewnością jadła prawdziwe bolognese, ale większość zawsze przygotowuje swoje danie w max. 45 minut i z dużo krótszą listą składników. Warto choć raz spróbować przygotować bolognese według oryginalnej, włoskiej receptury, żeby poczuć niezapomniana różnicę :)

      Spaghetti Bolognese

      Składniki na 3-4 porcje:

      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 1,5-2 małe marchewki
      • 1 mała pietruszka
      • 2 łodygi selera naciowego
      • 1,5 cebuli
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 500 g mielonego mięsa wołowego
      • 150 g wędzonego boczku
      • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
      • 550 g pomidorów krojonych z puszki razem z sosem (ewentualnie świeże pomidory i przecier pomidorowy)
      • sól
      • pieprz
      • oregano
      • parmezan
      • 500 g makaronu spaghetti

      Wykonanie:

      Na dużej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy posiekane w kostkę cebule i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy starte na grubych oczkach tarki marchewki i pietruszkę oraz drobno posiekany seler naciowy. Smażymy około 5 minut, po czym dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się obsmaży, zalewamy wszystko czerwonym winem i smażymy dopóki ono nie odparuje. Dodajemy pomidory z przecierem/sosem, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. W trakcie duszenia sosu gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy porcjami na talerze, polewamy przygotowanym sosem mięsnym, a na wierzch dodajemy wiórki startego parmezanu. Smacznego!

      Spaghetti Bolognese

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 11 listopada 2016 10:56
  • środa, 09 listopada 2016
    • Krwawa Mary

      Postanowiłam poszerzyć moje blogowe zasoby o receptury na drinki - ulubione, autorskie wariacje i te kultowe, które powinny być robione w sposób ściśle określony, bez udziwnień. Krwawa Mary nie należy do moich faworytów jeśli chodzi o drinki, aczkolwiek z racji niedawnego Halloween, to ona pojawia się jako pierwsza. Spodziewałam się bardziej krwistego odcienia czerwieni, ale drink powinien być podany w szklance z kostkami lodu, a to jak wiadomo wpływa na barwę. Zachowałam tradycyjną recepturę, podawaną za International Bartender Association.

      Krwawa Mary

      Składniki:

      • 45 ml wódki
      • 90 ml soku pomidorowego 100%
      • 15 ml soku z cytryny
      • sos worcestershire (2-3 wstrząśnięcia butelką)
      • sól
      • pieprz
      • tabasco - do smaku
      • lód

      Wykonanie:

      Do wysokiej szklanki, najlepiej typu highball, wkładamy kostki lodu. Dodajemy sos worcestershire, sok z cytryny, kilka kropel tabasco, a na koniec wlewamy wódkę i sok pomidorowy. Mieszamy delikatnie przy pomocy mieszadełka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szklankę dekorujemy kawałkiem cytryny i łodygą selera naciowego.

      Krwawa Mary

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Krwawa Mary”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 09 listopada 2016 08:47