Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • wtorek, 16 stycznia 2018
    • Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Spróbowałam tej sałatki jeszcze na studiach, kiedy koleżanka z grupy zorganizowała domówkę. Choć od tego czasu minęło 10 lat (o, zgrozo!), czasem wracam do tej sałatki podejmując gości w swoim domu. Zawsze jednak nazywam ją sałatką Joli, bo tak miała na imię koleżanka, która ją przygotowała :) Jak wtedy powiedziała - wrzuciła to, co akurat miała w kuchni, a wyszło naprawdę smacznie. Dodatek ryżu sprawia, że sałatka jest sycąca - mamy więc dwie pieczenie na jednym ogniu!

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Składniki:

      • 150 g ryżu
      • puszka tuńczyka w sosie własnym
      • puszka czerwonej fasoli konserwowej
      • 1 cebula
      • 180 - 200 g ogórków konserwowych - ja użyłam korniszonów z chilli
      • natka pietruszki
      • 5 łyżek majonezu
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka i fasolę odsączamy i dodajemy do ryżu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo jak ogórki. jak już wcześniej napisałam - użyłam korniszonów z zalewy z chilli, co dodało sałatce fajnej ostrości. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy schłodzoną, dlatego należy ją na 30 minut przed podaniem wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 stycznia 2018 09:15
  • wtorek, 09 stycznia 2018
    • Ziołowe udka z kurczaka z piekarnika

      Nie przepadamy za tradycyjnymi obiadami, ale czasem wracają wspomnienia chrupiącej skórki na pieczonym w piekarniku kurczaku... Którejś niedzieli postanowiliśmy zrobić sobie takiego kurczaczka z dodatkiem warzyw z piekarnika. Bardzo nam smakowało, a mi najbardziej podobało się to, że wszystko tak uroczo zmieściło się na jednej patelni i naprawdę pięknie wyglądało :) Unoszący się aromat ziół był nie do opisania! ....Aż mi znowu ślinka cieknie na samo wspomnienie :)

      Ziołowe udka z kurczaka z piekarnika

      Składniki:

      • 2 udka z kurczaka
      • 2 ząbki czosnku
      • sól
      • pieprz ziołowy
      • papryka ostra
      • tymianek
      • rozmaryn
      • 4 łyżki oleju
      • 2 ziemniaki
      • 1 cebula czerwona
      • 5 pieczarek

      Wykonanie:

      Wszystkie przyprawy (dodawałam na oko, ale wyjdzie po około pół łyżeczki): sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, tymianek i rozmaryn mieszamy z olejem. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Udka posmarować przygotowanym olejem i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej udka po 5 minut z każdej strony, zaczynając od wierzchniej strony ze skórką. Podsmażone udka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można je włożyć na patelni, na której się smażyły - i tak właśnie polecam, o ile rączka nie jest plastikowa - lub przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni.

      Po 45 minutach do udek dokładamy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki i cebulę oraz oczyszczone pieczarki w całości. Polewamy warzywa ziołowym tłuszczem z naczynia, żeby się dokładnie w nim obtoczyły. Pieczemy jeszcze kolejne 20-30 min - w przybliżeniu, aż warzywa zmiękną. Podajemy prosto z patelni - smacznego!

       Ziołowe udka z kurczaka z piekarnika

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 stycznia 2018 07:44
  • czwartek, 21 grudnia 2017
    • Budyń z kaszy jaglanej z bananami na mleku kokosowym

      Nie jestem fanką tego aktualnego trendu, że wszystko co znamy z dzieciństwa obecnie zastępuje nam jakaś wyszukana, nowoczesna wersja. Tego przepisu na budyń z magazynu TESCO postanowiłam spróbować, bo po 1. miałam wszystkie potrzebne składniki, a po 2. zachęciło mnie zdjęcie :) Owszem, warto go spróbować, jest smaczny i na pewno zdrowy, ale jednak dla mnie budyń powinien być przygotowany w sposób tradycyjny :)

      Budyń z kaszy jaglanej z bananami na mleku kokosowym

      Składniki:

      • 400 ml mleka kokosowego
      • 3 banany
      • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
      • garść malin
      • 2 łyżki syropu malinowego
      • wiórki kokosowe
      • melisa/mięta

      Wykonanie:

      Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy, aż zmięknie - wtedy dodajemy do niej obrane i pokrojone w plastry banany i syrop malinowy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Porcje budyniu nakładamy do miseczek. Dekorujemy malinami, wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty/melisy.

      Budyń z kaszy jaglanej z bananami na mleku kokosowym

      Budyń z kaszy jaglanej z bananami na mleku kokosowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 grudnia 2017 10:07
  • piątek, 10 listopada 2017
    • Szaszłyki z wołowiny z warzywami

      Dziś propozycja dla wszystkich, którzy lubią zdrowe jedzenie i różnorodność. Robiąc grilla mam dość kiełbas i kaszanek, dlatego zawsze wymyślam coś innego, lekkiego. Te szaszłyki nie były przygotowane na grillu, ale spokojnie można je zrobić właśnie w ten sposób. Uwielbiam je za wołowinę, ich lekkość i cudowne, kontrastowe kolory. I za smak - oczywiście ;)

      Szaszłyki z wołowiny z warzywami

      Składniki:

      • 500 g wołowiny, np. może być rostbef, antrykot
      • 2 łyżki sosu sojowo - grzybowego
      • 1 łyżka sosu worchestershire
      • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
      • chilli
      • 1/2 papryki żółtej
      • 2 cebule czerwone
      • garść pomidorków koktajlowych

      Wykonanie:

      Wołowinę kroimy w kostkę i marynujemy 2 godziny w sosie sojowo-grzybowym z sosem worchestershire, brązowym cukrem i chilli. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 min w zimnej wodzie. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patyczki nabijamy na zmianę kawałki warzyw i mięsa. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym grillu lub patelni po 2 min z każdej z 4 stron, zdejmujemy z patelni/grilla i odstawiamy na 5 minut, by mięso odpoczęło. Smacznego!

      Szaszłyki z wołowiny z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z wołowiny z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 listopada 2017 09:09
  • środa, 08 listopada 2017
    • Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

      Takie właśnie roladki zostały podane pewnego razu, kiedy byliśmy w odwiedzinach u znajomych. Ja rukoli nie znoszę, ale i tak mnie urzekły, bo wyglądały wspaniale. Były proste, efektowne i podobno bardzo smaczne. Postanowiłam zrobić je na urodziny swojego syna i faktycznie - miały bardzo duże wzięcie. To mnie utwierdziło w przekonaniu, że są naprawdę warte puszczenia w świat :) Zapraszam wszystkich do spróbowania :)

      Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 10 plastrów szynki parmeńskiej
      • rukola
      • oliwa z oliwek
      • pieprz

      Wykonanie:

      Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół wzdłuż. Każdy plaster szynki smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek. Następnie układamy na nim (ok. 1 cm od brzegu) garstkę rukoli, a na niej połówkę jajka - płaską stroną do rukoli. Plastry szynki zwijamy w ciasne roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

      Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 08 listopada 2017 08:31
  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Frittata ze szparagami i bekonem

      Ostatnie szparagi w sezonie były już w naprawdę niskich cenach. Większość z nich była zgrubiała, stara i zniechęcająca, więc kiedy zobaczyłam w Intermarche piękne sztuki w zabójczej cenie - nie mogłam sobie odmówić ;) Miał być po raz drugi makaron ze szparagami, ale przecież musiałam wymyślić też coś nowego, bo nie byłabym sobą ;) Padło na frittatę ze szparagami i boczkiem, która okazała się fantastyczna i sycąca, w sam raz na porządne śniadanie czy lunch do pracy - spróbujcie!

      Frittata ze szparagami i bekonem

      Składniki:

      • 3 plastry bekonu (boczku wędzonego) - ok. 70 g
      • 400 g zielonych szparagów
      • 5 jajek
      • sól
      • pieprz
      • 1,5 łyżki tartego sera grana padano
      • szczypior

      Wykonanie:

      Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej plastry bekonu. Smażymy do chrupkości, aż tłuszcz się wytopi. Zdejmujemy usmażony bekon z patelni i odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Zostawiamy tyko tyle, by dno było lekko pokryte tłuszczem - jakby było nim wysmarowane. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na kawałki o długości 1-2 cm.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki szparagów - bez ich delikatnych końcówek. Smażymy 2 minuty, obracając. Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą (niewiele, bo bekon jest słony!) i pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę grana padano i posiekany szczypiorek. Masą jajeczną zalewamy szparagi. Wierzch posypujemy pokruszonym bekonem i układamy na nim główki szparagów. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Kiedy całość się zetnie, wierzch posypujemy pozostałym serem. Podajemy ciepłe, choć i na zimno jest przepyszne :)

      Frittata ze szparagami i bekonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Frittata ze szparagami i bekonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 08:22
  • środa, 05 lipca 2017
    • Ciasteczka serowe z jabłkami

      Kolejny raz urzekł mnie blog zjemto.blox.pl ! Tam są tak wspaniałe przepisy z tak pięknymi zdjęciami, że trudno się nie zauroczyć ;) Tym razem skorzystałam z ich przepisu na ciasteczka serowe - oczywiście nie zawiodłam się. Już wcześniej próbowałam podobnych - rozsławionych ciasteczek 3-składnikowych, które faktycznie były bardzo dobre, ale te serowe z jabłkami to dopiero petarda!

      Ciasteczka serowe z jabłkami

      Składniki:

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 250 g masła
      • 250 g mąki pszennej
      • 1 żółtko
      • 2-3 jabłka
      • 1 biało
      • cynamon
      • cukier puder

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z kawałkami masła. Dodajemy ser i żółtko jaja, po czym szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm - jeśli będzie się źle wałkowało, możemy je schłodzić. Z ciasta wykrajamy koła przy pomocy szklanki. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki (kształtem przypominające cząstki mandarynek). Kawałki jabłek układamy na kółkach z ciasta - przy brzegu, grubszą stroną, aby kształty się pokrywały. Każdą cząstkę posypujemy odrobiną cynamonu. Kółka składamy na pół, aby jabłko było przykryte i lekko przygniatamy, ale nie sklejamy jak pierogi. To nic, jeśli się nie zamkną.

      Ciastka układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

      Ciasteczka serowe z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 08:15
  • sobota, 17 czerwca 2017
    • Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Ta zupa nie jest dietetyczna. Nie jest nawet tak kaloryczna jak standardowe zupy, które znacie. Jest po prostu niesamowitą bombą kaloryczną! Ale jest też bardzo smaczna ;) To jedna z klasycznych amerykańskich zup. W Stanach istnieje sieć knajp o nazwie Panera Bread - tam króluje właśnie zupa brokułowa z serem cheddar, którą Amerykanie próbuję odtworzyć w swoich domach. Ja zostałam poczęstowana taką zupą i bardzo mi zasmakowała. Po powrocie do Polski, wracałam do niej często pamięcią aż w końcu postanowiłam sama się z nią zmierzyć. Nie było trudno, więc zachęcam do spróbowania.

      Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Składniki:

      • 1 cebula
      • 1 marchewka
      • 1 czubata łyżka masła
      • 3/4 litra bulionu drobiowego
      • 1 szklanka mleka
      • 1 brokuł
      • 1 ząbek czosnku
      • 200 g śmietany 30%
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 200 g sera cheddar
      • 2 liście laurowe
      • sól
      • pieprz biały
      • gałka muszkatołowa

      Wykonanie:

      Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Po 2-3 minutach powoli zalewamy warzywa mlekiem, śmietaną i bulionem. Wrzucamy liście laurowe i brokuła podzielonego na różyczki - zostawiamy odrobinę do przystrojenia przed podaniem. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, by nie było grudek i dodajemy do zupy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy, aż zupa się zagęści, a brokuły będą miękkie. Wtedy dodajemy tarty ser cheddar i doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem każdą porcję zupy dekorujemy tartym serem i drobnymi, zblanszowanymi kawałkami brokuła.

      Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 09:03
  • wtorek, 13 czerwca 2017
    • Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Lato za pasem, więc mam coraz większą ochotę na kolorowe, lekkie, pełne witamin dania. Ostatnio wpadła mi w posiadanie maszynka do robienia spaghetti z warzyw i dokonałam z nią kolejnych eksperymentów. Tym razem wyszła spod moich rąk lekka, chrupiąca sałatka na bazie cukinii z dodatkiem pomidorków koktajlowych i kuleczek mozzarelli. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska :)

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Składniki:

      • 1 mała cukinia
      • 80 g pomidorków koktajlowych
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 10 kulek mini mozzarelli
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Z cukinii robimy cienkie wstążki - jak makaron spaghetti. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy. Po kilku minutach cukinia puści soki - należy ją delikatnie odcisnąć, a soki wylać. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Z oliwy, soku z cytryny i oregano robimy dressing. Doprawiamy go do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Cukinię mieszamy z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem i mieszamy.

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 czerwca 2017 07:55
  • czwartek, 08 czerwca 2017
    • Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Kontynuując sezon szparagowy i nie mogąc oprzeć się pokusie kupienia paczki szparagów po 5,99 zł, wpadłam na kolejny sposób ich wykorzystania. Makaron orecchiette, czyli małe uszka ze szparagami pokryty śmietanowym sosem z dodatkiem dojrzewającego sera. Było niesamowicie pyszne, a moja mama po prostu zakochała się w tym daniu!

      Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Składniki na 2-3 porcje:

      • 13 cienkich zielonych szparagów
      • 2 łyżki oleju
      • 1 cukinia
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • sól
      • pieprz
      • 330 ml śmietany 30%
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżki tartego sera corregio
      • 250 g makaronu orecchiette

      Wykonanie:

      Nastawiamy wodę na makaron. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i nacieramy olejem, solą, pieprzem i cukrem. Grillujemy je na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i przesmażamy razem z przeciśniętym czosnkiem na patelni, na której wcześniej smażyły się szparagi. Zalewamy śmietaną i smażymy, aż część płynu odparuje i powstanie sos, który będzie na tyle gęsty, że oblepi równomiernie makaron. Kiedy sos zacznie osiągać pożądaną gęstość, dodajemy szparagi pokrojone na 1cm kawałki - bez główek! - i zmniejszamy ogień. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 3 minutach dorzucamy główki szparagów i wyłączamy palnik pod sosem. Ugotowany w osolonej wodzie makaron odcedzamy, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy każdą porcję serem.

      Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 czerwca 2017 07:26