Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • czwartek, 02 lutego 2017
    • Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu

      Sylwester jest taką okazją, kiedy przygotowywane przez nas przekąski są zawsze bardziej eleganckie albo po prostu ładniej podane. Na tegorocznego Sylwestra zaplanowałam przygotowanie małych kanapeczek z pumpernikla z łososiem, zielonym ogórkiem i lekkim dodatkiem chrzanu. Takie małe kanapeczki na jeden kęs (no, może dwa :) ) były smaczne, eleganckie i orzeźwiające, czyli idealne do okazji :)

      Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu 

      Składniki:

      • 125 g pumpernikla (12-14 krążków)
      • 50 g serka kremowego
      • 1/4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
      • 100 g łososia wędzonego
      • ogórek
      • koperek
      • 2 rzodkiewki
      • sól
      • pieprz
      • sok z cytryny

      Wykonanie:

      Serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka myjemy i bez obierania kroimy na plasterki, a rzodkiewki na półplasterki. Krążki pumpernikla smarujemy serkiem, układamy na nich po plasterku ogórka. Na ogórkach układamy kawałki łososia. Ozdabiamy kawałkami rzodkiewki i małymi gałązkami koperku. Smacznego!

      Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu

      Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2017 07:28
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Sałatka z serem camembert

      Nawet jeśli czasem Wam się wydaje, że nie macie nic w lodówce, to na pewno jesteście w stanie zrobić sobie sałatkę :) Zamiast położyć na kanapki camemberta, zrobiłam z nim sałatkę polaną pysznym dressingiem! Zrezygnowaliśmy z chleba i mieliśmy wspaniałe niedzielne śniadanie :)

      Sałatka z serem camembert

      Składniki:

      • duża garść roszponki
      • 5 pomidorków koktajlowych
      • 1/4 cebuli czerwonej
      • 1 serek camembert (120 g)

      Dressing

      • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka octu balsamicznego
      • 1/2 łyżeczki musztardy

      Wykonanie:

      Roszponkę układamy na talerzu. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią roszponkę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ser kroimy na 8 części, które układamy pomiędzy pomidorkami. Z podanych składników sporządzamy dressing. Kiedy składniki dobrze się połączą, skrapiamy dressingiem sałatkę. Smacznego!

       Sałatka z serem camembert

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 07:51
  • sobota, 14 stycznia 2017
    • Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Jakiś czas temu moja Mama zaskoczyła mnie przepyszną zupą - paprykową. Papryka jest obok cukinii moim ulubionym warzywem, więc już sam smak przewodni mnie kupił, a to był dopiero początek! Zupa była wzbogacona o mielone mięso i kuleczki mozzarelli, które roztapiały się w ciepłym, gęstym płynie. Brzmi nieźle, prawda?! Zrobiłam zakupy i poprosiłam Mamę o instruktaż, żeby móc samodzielnie robić tę zupę kiedy tylko najdzie mnie na nią ochota :) A teraz - bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!

      Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Składniki:

      • 500 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego)
      • 1 cebula
      • sól
      • pieprz
      • papryka słodka
      • ząbek czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • 200-250 g papryki ramiro - w razie braku, zastąpić zwykłą czerwoną papryką.
      • 1 duży ziemniak
      • 2 papryki czerwone
      • 1 czerwona papryczka chilli
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 litr bulionu warzywnego
      • kuleczki mozzarelli do podania

      Wykonanie:

      Mięso podsmażamy na nieprzywieralnej patelni bez dodatku oleju. Dodajemy do niego posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.

      W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę papryki, pozbawioną nasion papryczkę chilli i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka. Dodajemy paprykę słodką i wędzoną. Przesmażamy jeszcze minutkę i podlewamy wodą. Dusimy ok. 5 minut, po czym dodajemy bulion warzywny. Kiedy warzywa zmiękną, blendujemy zupę. Do zupy wrzucamy podsmażone wcześniej mięso mielone i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Do miseczek nakładamy po kilka kawałków mozzarelli i zalewamy je gorącą zupą. Smacznego! :)

       Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 14 stycznia 2017 08:36
  • czwartek, 12 stycznia 2017
    • Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Kiedy jeszcze przed Świętami szukałam inspiracji na jakieś wypieki, wpadł mi w oko filmik Joli, na którym przygotowywała roladę z jabłkami. Zawsze bardzo stroniłam od eksperymentów z roladą biszkoptową, bo wydawała mi się ona trudna do zrobienia. Z filmu wynikało, że absolutnie tak nie jest, a wręcz odwrotnie, ciasto jest szybkie, łatwe i stosunkowo tanie. Mało tego, reklamowane było jako ciasto z pięciu składników. Pomyślałam, że nawet jak mi nie wyjdzie, to nie zmarnuje za wiele czasu ani pieniędzy, więc nie mam nic do stracenia. Porwałam się na zrobienie tej rolady i to była najlepsza decyzja ostatnimi czasy :) Rolada była niesamowicie puszysta, pyszna i faktycznie łatwa do zrobienia. Wprowadziłam drobne modyfikacje - jabłka posypałam delikatnie cynamonem i oszczędziłam oprószenie całego biszkoptu cukrem pudrem, bo dla mnie ciasto było wtedy za słodkie. Od tamtego "pierwszego razu" piekłam ją już kilkakrotnie - zawsze się udała i była zachwalana. Chyba taka recenzja Wam wystarczy, żebyście też jej spróbowali?! :) Jeśli mój opis Wam nie wystarcza, kliknijcie na link w pierwszym zdaniu i zobaczcie, jakie to proste :)

      Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Składniki:

      • 5 jajek
      • szklanka cukru
      • szklana mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1,5 kg jabłek
      • cynamon
      • cukier puder

      Wykonanie:

      Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, z których wycinamy gniazda nasienne. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni (góra-dół). Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy taka powstanie, nadal miksując, dodajemy partiami cukier. Następnie do piany dodajemy po kolei po jednym żółtku - nadal miksując, ale nie na najwyższych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy wszystko na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze ciasno układamy pokrojone w plasterki jabłka. Posypujemy je delikatnie odrobiną cynamonu. Na jabłka wykładamy masę biszkoptową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min, aż wierzch się lekko zarumieni. Po upieczeniu, blachę wyciągamy, przykrywamy ściereczką i obracamy do góry nogami, by ciasto położyć na ściereczce jabłkami do góry. Zdejmujemy delikatnie papier. Chwytamy za dłuższy brzeg ciasta i zwijamy roladę jabłkami do środka (pamiętajcie, by zwinąć ją za dłuższy brzeg, wtedy będzie dłuższa, bo ja przy pierwszym wykonaniu się pomyliłam ;) ). Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Jeśli rolada będzie dla Was za słodka, wtedy przy kolejnym wykonaniu można dokonać modyfikacji i po wyjęciu z piekarnika posypać ciasto cukrem pudrem, a dopiero potem przełożyć na ściereczkę. Dalej bez zmian. Smacznego!

       Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2017 08:16
  • wtorek, 10 stycznia 2017
    • Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem z kaszą jaglaną i kurczakiem

      Jakiś czas temu, będąc w sklepie, znalazłam w asortymencie pieczarki portobello. Chciałam je wypróbować i nawet miałam na nie wiele pomysłów, ale niestety byłam ograniczona czasowo. Koniec końców zrobiłam z nich super prostą przystawkę na ciepło. Jest zdrowa i bardzo efektowna :)

      Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem z kaszą jaglaną i kurczakiem

      Składniki:

      • 1 łyżka oleju
      • 1 pierś z kurczaka
      • 1 cebula
      • 400 g szpinaku mrożonego
      • sól
      • pieprz
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
      • 2 łyżki tartego sera corregio
      • 350 g pieczarek portobello

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Szpinak rozmrażamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojoną w większą kostkę pierś z kurczaka. Kiedy mięso się obsmaży, dodajemy odsączony szpinak. Smażymy chwilę wszystko razem, po czym dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ser corregio. Po wymieszaniu, napełniamy farszem kapelusze pieczarek - uprzednio umyte, osuszone i pozbawione trzonków (ewentualnie lekko wydrążone). Pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut. Po wyjęciu posypujemy odrobiną sera corregio.

      Pieczarki portobello faszerowane szpinakiem z kaszą jaglaną i kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 stycznia 2017 08:10
  • sobota, 07 stycznia 2017
    • Sałatka kantońska

      O tym, że będąc na studiach często odwiedzałam pobliską kawiarnię, która serwowała świetne kawy i niesamowite sałatki na wagę, to już wspominałam. Sałatka z wędzonym kurczakiem była dobra, ale do tej dzisiejszej, niestety nie ma startu :) Sałatka kantońska, którą tam kupowałam, była moją ulubioną ze względu na jej azjatyckie smaki. Jeśli macie zamiar przygotować dla siebie lub dla gości sałatkę z kurczakiem, to choć raz odstąpcie od swoich standardowych propozycji z kurczakiem i skuście się właśnie na kantońską. Można przygotować ją wcześniej, bo podaje się ją na zimno. Oczywiście na ciepło jest równie smaczna - podanie zależy od Was :)

      Sałatka kantońska

      Składniki:

      • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
      • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
      • 1 łyżka oleju rzepakowego
      • 1 marchewka
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 pora
      • 1/2 garści suszonych grzybów mun
      • 100 g cienkiego makaronu ryżowego
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • 2 łyżki oleju sezamowego
      • szczypior do dekoracji
      • sezam do dekoracji

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka kroimy w paski i zalewamy sosem sojowo-grzybowym oraz olejem rzepakowym. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a pora w półplasterki. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Po napęcznieniu odsączamy (jeśli były to grzyby cięte), a jeśli były całe, to jeszcze kroimy je w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowaną pierś z kurczaka razem z pozostałą marynatą. Smażymy ok. 3 minut, po czym dorzucamy marchew. Smażymy kolejną minutę i dodajemy paprykę oraz grzyby. Po kolejnej minucie smażenia dodajemy pora. Smażymy jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączony makaron siekamy na kawałki wielkości pokrojonych warzyw i dodajemy do reszty składników. Dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Sałatkę podajemy schłodzoną, choć na ciepło jest równie smaczna ;)

      Sałatka kantońska

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2017 11:40
  • czwartek, 05 stycznia 2017
    • Dip z suszonych pomidorów z ziołami

      Są w sklepach takie małe paczuszki, które mnie niesamowicie uszczęśliwiają :) Idealnie zaspokajają moje zachcianki "na słone" - wasa z pomidorami i bazylią. Żadna inna propozycja smakowa nie przypadła mi do gustu jak ta pomidorowa, dlatego, żeby nie zbankrutować, postarałam się wykombinować swoją własną wersję tej przekąski :) Baaaaardzo mi ona smakuje i sprawdza się na wszelkich imprezach :) Jeśli lubicie wasę tak jak ja, musicie koniecznie spróbować!!

      Dip z suszonych pomidorów z ziołami

      Składniki:

      • 1 opakowanie serka kremowego - 200 g
      • 1/2 kostki fety - 135 g
      • 10 suszonych pomidorów z oleju z ziołami
      • zioła - świeże lub suszone oregano lub bazylia

      Wykonanie:

      Suszone pomidory wyciągamy ze słoiczka i kroimy w kostkę. W rozdrabniaczu umieszczamy serek kremowy, pokruszoną fetę i pokrojone pomidory razem z olejem, który pozostał na desce po ich krojeniu. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku ziołami - polecam oregano, choć w oryginale wasa występuje z bazylią :) Podajemy z krakersami, pieczywem chrupkim lub warzywami.

      Dip z suszonych pomidorów z ziołami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 stycznia 2017 07:58
  • wtorek, 03 stycznia 2017
    • Zupa cebulowa

      Jeśli pada hasło "zupa cebulowa", to myślę o tej JEDYNEJ, która podawali swego czasu w Ristorante L'usignolo w Knurowie. Dlaczego podawali? Kiedy się w niej zakochałam, zupa cebulowa posiadała paseczki słodkiej cebuli, miała cudowny, ciemny kolor i podawana była ze świeżo wypiekanymi małymi ciabatkami. Potem zaczęły się eksperymenty... najpierw zaczęli zupę miksować, a krem to już nie było to samo.. Przez chwilę podawali ją z grzanką z serem, co było jeszcze większym ciosem, bo ciabatki skradły moje serce :( Od wprowadzenia tych zmian, sama przygotowuję sobie zupę cebulową tak, by była jak najbardziej zbliżona do pierwowzoru, w którym się zakochałam. Być może to jeszcze nie "to", ale już na tylko blisko, by być usatysfakcjonowaną :)

      Zupa cebulowa

      Składniki:

      • 4 cebule - ok. 1/2 kg
      • 50 g masła
      • 1,5 łyżeczki tymianku
      • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
      • 600 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu
      • sól
      • pieprz biały

      Wykonanie:

      Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie w paseczki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, po czym dodajemy przygotowane cebule. Smażymy, często mieszając (i uważając, by cebule się nie przypaliły), aż skarmelizują się i nabiorą jasnozłotego koloru. Dodajemy tymianek, pozwalając, by przez chwilę przesmażył się razem z cebulą i zalewamy całość białym winem. Smażymy, aż wino odparuje swój alkohol. Dodajemy bulion. Całość powinna się zagotować, a na koniec doprawiamy zupę do smaku solą i białym pieprzem. Podajemy z grzankami lub świeżymi ciabatkami.

      Zupa cebulowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa cebulowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 stycznia 2017 08:43
  • wtorek, 27 grudnia 2016
    • Makaron tagliatelle w sosie serowo - porowym

      Bardzo lubię makarony - nie tylko dlatego, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, ale także z powodu ich uniwersalności. Makarony można podać z dowolnymi dodatkami lub sosami i zawsze stanowią one prosty i sycący posiłek. W ramach czyszczenia lodówki, wykorzystałam nadmiar ugotowanego przez Męża makaronu, kawałek pora i serek topiony. Wyszła kaloryczna, choć zdecydowanie warta zgrzeszenia potrawa :)

      Makaron tagliatelle w sosie serowo - porowym

      Składniki na 2 porcje:

      • 1 łyżka oleju
      • 1 por (biała część)
      • sól
      • 100 ml wody
      • 100 g serka topionego
      • 100 ml śmietanki 30%
      • tymianek
      • pieprz biały
      • 300 g makaronu tagliatelle
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W trakcie gotowanie przygotowujemy sos. Pora kroimy na półplasterki i posypujemy solą. Po kilku minutach wrzucamy go na rozgrzaną, dużą patelnię z olejem. Smażymy ok. 3 minut i podlewamy wodą. Do wody dodajemy serek topiony pokrojony w kostkę i mieszamy, aż się rozpuści. Po 5 minutach dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i tymiankiem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy, bo dobrze się nim oblepił i wykładamy na talerze. Posypujemy siekaną natką pietruszki.

      Makaron tagliatelle w sosie serowo - porowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 grudnia 2016 07:59
  • czwartek, 22 grudnia 2016
    • Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Pęczak po prostu KOCHAM! To w mojej opinii zdecydowanie najlepsza z kasz. Mogę pochłonąć go naprawdę spore ilości - tutaj nie mam hamulca :) Pęczak z sosem to dla mnie poezja, ale wymyśliłam jak jeszcze mogłabym go wykorzystać. Zrobiłam przegląd zawartości lodówki i w rezultacie powstała ta sałatka :)

      Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Składniki:

      • 1 cukinia
      • 1/2 kostki fety
      • 5 suszonych pomidorów w oleju z ziołami + olej z tych pomidorów
      • 100 g pęczaku
      • 1 mała cebula lub 1/2 cebuli średniej wielkości
      • natka pietruszki
      • sól
      • pieprz
      • oliwa z oliwek

      Wykonanie:

      Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukinię kroimy w ćwierćplasterki i grillujemy na patelni bez tłuszczu przez ok 2-3 minuty, by kawałki oddały wodę, zmiękły, ale nadal pozostały jędrne. Ostudzony pęczak łączymy z ostudzoną cukinią. Dodajemy posiekane suszone pomidory razem z olejem, który pozostał na desce do krojenia. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy na sitku wrzątkiem. Odsączamy i dodajemy do sałatki. Fetę kroimy w dużą kostkę i również dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy całość. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą (niewiele, bo pomidory i feta są słone) i pieprzem.

      Sałatka z pęczaku, cukinii, fety i suszonych pomidorów

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2016 08:19