Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • czwartek, 20 marca 2014
    • Witam wszystkich Lemoniadą!

      Witam wszystkich na początku mojej przygody z blogiem kulinarnym!

      Fascynacja kulinariami jest u mnie od zawsze, w domu posiadam ok. 100 książek kucharskich z różnych stron świata... Od kilku lat należę do portalu zrzeszającego miłośników gotowania, ale nigdy nie czułam się na siłach założyć własnego bloga. Może to przez brak czasu? 2 kierunki studiów i życie osobiste pochłaniały mnie zbyt mocno, by utrzymywać jakąś konsekwencję w pisaniu postów. Dużą rolę odgrywa też to, że nie mam dobrego aparatu, który zrobiłby mega zachęcające zdjęcia, a wiem po sobie, że to chyba przyciąga najbardziej do obejrzenia przepisu. No i duszy artysty też nie mam - może moje potrawy smakują dobrze, ale finezyjnych zdjęć aranżować nie potrafię :( Za swój sukces uważam przekonanie mojego Dziadka do kuchni greckiej, meksykańskiej i azjatyckiej. Niby nic takiego? A właśnie, że nie lada wyczyn zaimponować człowiekowi, dla którego podstawą posiłku jest KOTLET. Obowiązkowo panierowany :)

      Co tutaj znajdziecie? Przede wszystkim przepisy proste :) Będą to również przepisy na dania, których podczas moich podróży po świecie udało mi się spróbować, a potem dzielnie walczyłam, by odtworzyć je we własnej kuchni. Lubię gotować szybko i prosto, modyfikować dania, które uważamy za proste, aby nadać im innego charakteru. Wierzę, że w prostocie tkwi największe piękno i to nie tylko w kwestii gotowania. Osobiście preferuję kuchnię azjatycką. To moja ulubiona, chociaż fascynuje mnie także kuchnia meksykańska oraz regionalna kuchnia polska.

      Jestem jednym z chomików, czyli w swojej kuchni zawsze mam zapas puszek kukurydzy, fasoli, paczki przeróżnych makaronów i sosy. Lubie być przygotowana, kiedy niespodziewanie odwiedzą mnie goście lub kiedy napadnie mnie ochota na coś dobrego :) Często adaptuję klasyczne przepisy dla tych wolących drogę na skróty - przygotowanie danie wymaga jak najmniej czasu :)

      Koniec już tego wstępu, zapraszam na lemoniadę! Długo zastanawiałam się czym Was przywitać - czy swoim ulubionym daniem, czy słodkościami - tak, jak wita się nowych Gości... Padło jednak na lemoniadę, bo jej zdjęcia przywołują ciepłe miesiące, orzeźwienie i w zasadzie, to na początku spotkania każdemu z Gości proponuje się coś do picia :) Liczę, że Wam posmakuje i że zostaniecie ze mną co najmniej do przystawki, a może i do końca przyjęcia, a najlepiej - zostańcie na stałe :)

      Lemoniada

      Składniki:Lemoniada

      • 1,5 l wody gazowanej
      • 4 cytryny
      • 1 szklanka brązowego cukru
      • imbir
      • liście mięty
      • kostki lodu

      Wykonanie:

      Odmierzamy pół litra wody, gotujemy ją, a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Schładzamy i dodajemy do reszty wody. Z 3 cytryn wyciskamy sok, a z jednej z nich ocieramy skórkę i dodajemy do wody. Dodać do smaku szczyptę startego korzenia imbiru lub płaską łyżeczkę imbiru mielonego (opcjonalnie). Całość wymieszać i schłodzić w lodówce. Przed podaniem dodać ostatnią cytrynę pokrojoną w plasterki, liście mięty i kostki lodu.

      Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :)

      Lemoniada

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Witam wszystkich Lemoniadą!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 marca 2014 13:57