Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • wtorek, 14 marca 2017
    • Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Bardzo rzadko jadam smakowe serki kanapkowe. Najczęściej wybieram biały serek kremowy i nakładam na niego dodatki sama. Jest jeden wyjątek - bardzo smakuje mi serek Hochland o smaku ogórka z koperkiem. Na którychś zakupach pomyślałam, że to chyba nie jest żadna filozofia, żeby zrobić sobie taki serek samemu i mieć pewność co się w nim naprawdę znajduje. Okazało się to nawet jeszcze prostsze niż sądziłam :) Pamiętajcie, jeśli użyjecie serka kremowego, np Philadelfia, a nie Bielucha, smak będzie delikatniejszy. Oczywiście może to być Bieluch, ale wtedy serek wyjdzie bardziej kwaśny w smaku.

      Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Składniki:

      • 150 g serka kremowego
      • 3 małe korniszony
      • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Korniszony blendujemy na drobne kawałki, prawie na papkę. Koperek bardzo drobno siekamy. Warzywa dodajemy do serka i dokładanie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe - smacznego!

      Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 marca 2017 06:54
  • piątek, 10 marca 2017
    • Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Nie mam wielu rzeczy do napisania o tym daniu. Po prostu miałam ochotę na rybę z warzywami. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Chciałam, żeby było podane inaczej niż zwykle, a że posiadam od niedawna urządzenie do przygotowywania spaghetti z warzyw, wybór był oczywisty :)

      Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Składniki na 3 porcje:

      • 3 porcje dorsza
      • 1 marchewka
      • 1 mała cukinia
      • 1/2 czerwonej papryczki chilli
      • sól
      • pieprz
      • sok z 1/4 cytryny
      • masło klarowane

      Wykonanie:

      Porcje ryby osuszamy, posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Z marchewki i cukinii (nie obieramy jej wcześniej!) robimy spaghetti warzywne. Papryczkę chilli siekamy na kawałki. Rozgrzewamy dużą patelnię. Wrzucamy na nią marchewkę, a po 15 sekundach również papryczkę chilli i cukinię. Smażymy około minuty, aż warzywa będą al dente. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Na drugiej patelni smażymy na maśle klarowanym dorsza - jedynie przez kilka minut z każdej strony, aż zobaczymy na przekroju, że zaczyna zmieniać kolor do połowy grubości, a spód ładnie się zrumienił. Na talerzach układamy porcje warzyw, a na nich po kawałku ryby. Podajemy ciepłe, z cząstkami cytryny obok. Smacznego!

       Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 07:46
  • środa, 08 marca 2017
    • Babka cytrynowa

      Choć od momentu upieczenia przez mnie tej babki po raz pierwszy minęło już kilka dobrych tygodni, to cytryny nadal można kupić w okazyjnych cenach :) Jeśli nie macie czasu na piętrowe ciasta, a zależy Wam, żeby coś upiec, to polecam tę babkę - jest szybka, prosta i dość tania. Może nawet wszystkie potrzebne do jej upieczenia składniki są akurat w kuchni :) Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z soku z cytryny, tak jak ja. Pamiętajcie, by składniki miały temperaturę pokojową!

      Babka cytrynowa

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklaki oleju
      • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 mały jogurt naturalny
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, dolewamy powoli olej. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mały jogurt. Ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy lukrem z soku z cytryny lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

      Babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 07:54
  • sobota, 25 lutego 2017
    • Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Najlepsze i najprostsze posiłki do pracy to makarony lub sałatki. Wyeliminowałam ostatnio gluten ze swojej diety, więc do pracy zabieram teraz właśnie sałatki :) Zazwyczaj robię je kolorowe, zdrowe, pełne warzyw, z dodatkiem białka, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na sałatkę z dodatkiem majonezu :) Zawsze stawiam na prostotę, dlatego dzisiejsza sałatka ma jedynie 3 główne składniki: szynkę, jajka i brokuły.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Składniki:

      • 1 świeży brokuł - 500 g
      • 150 - 200 g szynki (może być również z kurczaka albo krakowska sucha)
      • 4 jajka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • opcjonalnie natka pietruszki

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy, aż nabierze odpowiedniej miękkości, a następnie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do bardzo zimnej wody. Wyciągamy, gdy różyczki się ochłodzą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Odcedzone z zimnej wody brokuły mieszamy z szynką i jajkami. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla złamania smaku proponuję dodać też posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Sałatkę podajemy schłodzoną.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lutego 2017 08:37
  • środa, 22 lutego 2017
  • niedziela, 19 lutego 2017
    • Bulion warzywny

      W wielu przepisach bazą zup jest bulion warzywny. Można skorzystać z gotowej kostki (o zgrozo!!) lub przygotować lekki wywar na warzywach, który będzie stanowił podstawę smakową do finalnego dania. A można też zrobić pełnowartościowy bulion warzywny, który swoim bogatym smakiem jest w stanie zastąpić wegetarianom rosół! Taki, którego jedna szklanka potrafi rozgrzać nas w pochmurne, deszczowe/zimowe wieczory. Taki właśnie bulion mam dziś dla Was :) Możecie zrobić go w dużej ilości i przechowywać w lodówce, wykorzystując później jako bazę do różnych zup. Wrzucam Wam KOMPLETNIE nieobrobione zdjęcie, żebyście mogli zobaczyć, że kolor bulionu/rosołu to zasługa samych warzyw oraz wolnego, długiego gotowania.

      Bulion warzywny

      Składniki:

      • 1 por
      • pęczek pietruszki
      • 3 marchewki
      • 2 pietruszki
      • 2 cebule
      • kawałek selera
      • 1 papryczka chilli
      • 3 ząbki czosnku
      • nać lubczyku
      • nać selera
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 10 ziaren pieprzu czarnego
      • 1,5 litra wody
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Przekrajamy na pół (wydobędzie się z nich w te sposób więcej smaku) i wrzucamy do dużego garnka. Pora również przekrajamy na pół i dodajemy do warzyw. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i przypalamy nad ogniem, aż się zwęgli. Dodajemy do garnka razem ze wszystkimi naciami. Papryczkę chilli podpiekamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do reszty warzyw. Zawartość garnka zalewamy 1,5 litra wody. Dorzucamy także liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz przekrojone na połówki ząbki czosnku. Gotujemy przez min. 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Odcedzamy wywar i doprawiamy go do smaku solą i mielonym pieprzem.

      Bulion warzywny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2017 08:58
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Koreczki Caprese

      Co się najlepiej sprawdza na imprezach? Finger food i sałatki :) Koreczki uświetnią każdą okoliczność! A gdyby tak zrobić koreczki w smakach tradycyjnej sałatki caprese? Spróbowałam i wiem, że to sukces murowany :) Zdrowe, lekkie, smaczne przekąski w formie koreczków nie mają sobie równych. Nie muszę chyba wspominać, że są też tak proste, że nawet dziecko może je przygotować?

      Koreczki Caprese

      Składniki:

      • 15 kulek mini mozzarelli
      • 15 pomidorków koktajlowych
      • 15 listków bazylii
      • oliwa z oliwek
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy. Na wykałaczki nabijamy kolejno: kulkę mozzarelli, liść bazylii i pomidorka. Układamy koreczki na półmisku i polewamy oliwą z oliwek. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.

      Koreczki Caprese

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:13
  • poniedziałek, 13 lutego 2017
    • Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Po raz kolejny, przeglądając grupy kulinarne na facebooku trafiłam na cudowną perełkę! Przepis na szplitry pochodzący z bloga My sweet a life. Już wcześniej widziałam rogaliki 3-składnikowe, ale nigdy się ich nie podjęłam. Teraz przekonał mnie dodatek twarogu w cieście i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zrobić! Spodziewałam się ciasta kruchego, tak wnioskowałam z oryginalnego zdjęcia, ale okazało się to ciasto pokroju ciasta francuskiego :) ciasteczka nie dość, że były pyszne, to i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie sprawiało żadnych problemów przy pracy, a gotowe ciasteczka nie wymagały nawet cukru pudru na wierzch - najprostsze i najlepsze!

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Składniki (w temperaturze pokojowej):

      • 300 g twarogu półtłustego
      • 300 g masła
      • 300 g mąki pszennej
      • marmolada/powidła do środka
      • cukier puder (opcjonalnie)

      Wykonanie:

      Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego posiekane masło i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Kulę uformowaną z ciasta wkładamy do lodówki. Po min. 2 godzinach wyciągamy ciasto, dzielimy na części i każdą z nich, po ponownym wyrobieniu, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku długości palca wskazującego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół). Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczką po porcji powideł/marmolady. Przeciwległe końce ciasta zawijamy do środka i dobrze dociskamy je do siebie, bo ciasteczka rosną i rozchylają się. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Z tych proporcji wychodzą 2 pełne ciasteczek blachy od piekarnika. Można je dodatkowo posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja to pominęłam i mimo to były pyszne. Do ciastek użyłam powideł z aronii z mięta i limonką.

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lutego 2017 07:22
  • piątek, 10 lutego 2017
    • Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Na moim blogu jest już kilka przepisów azjatyckich i nie są one zbytnio skomplikowane, ale ten dzisiejszy bije wszystkie na głowę! Najprostszy z możliwych - ryż smażony z warzywami i jajkiem. Często jest dodawany do dań azjatyckich jako dodatek, ale porządnie naładowany dodatkami może stanowić odrębny, wegetariański posiłek. Spróbujcie koniecznie!

      Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Składniki na 3 porcje:

      • 1 łyżka oleju
      • 1 papryka czerwona
      • 1 marchewka
      • 1 cebula
      • 2 garście groszku mrożonego
      • 1-1,5 łyżki sosu sojowego
      • 2 łyżeczki octu ryżowego
      • 2 jajka
      • sól
      • pieprz
      • papryka ostra
      • 250 - 300 g ryżu

      Wykonanie:

      Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju w następującej kolejności: najpierw marchewkę, po minucie dodajemy paprykę, a po chwili cebulę. Na koniec dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę, aż zmięknie. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Warzywa przesuwamy na jedną stronę patelni lub całkowicie z niej zdejmujemy (jeśli patelnia jest nieduża). Wylewamy roztrzepane jajka na patelnię. Czekamy, aż lekko się zetną, po czym rozdrabniamy je na małe kawałeczki. Ryż doprawiamy sosem sojowym i octem. Warzywa i kawałki jajek przesmażamy na patelni razem z doprawionym ryżem. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę ostrą.

      Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lutego 2017 09:12
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)

      Parę lat temu dowiedziałam się o Diecie Dukana. Skusiłam się i faktycznie udało mi się na niej zrzucić parę kilo. Po skończeniu diety dostałam obrzydzenia do serków wiejskich, piersi z kurczaka i otrębów, ale efekty były zadowalające :) Na szczęście byłam w gronie szczęśliwców, na których dieta nie wpłynęła źle, nie miałam żadnych negatywnych skutków zdrowotnych. Mimo to, drugi raz bym jej nie powtórzyła. Jedyne co mi się spodobało i do czego często wracam,  to placuszki z tuńczyka, które stanowiły w tej diecie substytut pieczywa. Za każdym razem kiedy chcę zrzucić nadprogramowe kilogramy, rezygnuję z pieczywa. Ciężko mi się jednak z tym pogodzić, dlatego robię sobie te placuszki na przekąskę :) Nie musicie być na ścisłej diecie, żeby je wypróbować :) Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Dieta białkowa z wydania specjalnego Vity.

      Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)

      Składniki:

      • 2 jajka
      • 200 g chudego twarogu
      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 2 łyżki otrąb owsianych
      • 1 łyżka otrąb pszennych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • zioła prowansalskie
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. W dużej misce rozgniatamy twaróg, dodajemy do niego odsączonego tuńczyka, żółtka, otręby i proszek do pieczenia. Doprawiamy ziołami i pieprzem. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy pianę z białek i jeszcze raz, tym razem delikatnie, mieszamy całość. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcje masy na papier, zachowując między plackami odstępy, bo urosną one w trakcie pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 20-25 minut, aż się zrumienią. Można jeść je samodzielnie, a można z nich robić kanapki z dodatkiem serka bądź wędliny.

      Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 07:43