Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • piątek, 23 września 2016
    • Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello

      Będąc ostatnio w osiedlowych delikatesach, zobaczyłam w promocji świeży makaron udon. Nigdy go nie próbowałam, a moje zamiłowanie do kuchni azjatyckich już kreowało w głowie potencjalne dania z jego wykorzystaniem ;) Jak już szaleć i eksperymentować, to na całego! Kupiłam też kapustę bok choy i duże pieczarki portobello. Z torbą pełną nowych składników prawie pobiegłam do domu, by móc wreszcie z nimi pokombinować. Zrobiłam taką kompozycję i co mogę napisać jeśli chodzi o wrażenia? Połączenie smaków jak najbardziej przypadło mi do gustu, ale świeży makaron udon nie. Jest śliski, mało apetyczny jak dla mnie... być może faktycznie sprawdza się w ramenach, ale w takiej formie raczej nie. Może macie inne smaki, może dla Was to jeden ze smakołyków... przekazuję przepis, bo smakowo jest fajny, choć jak dla mnie, można zmienić typ makaronu - najlepiej na sobę!

      Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello

      Składniki na 1 dużą porcję:

      • 2 łyżki oleju
      • 1 kapusta bok choy
      • 2 pieczarki portobello
      • 1 czerwona papryczka chilli
      • 2 ząbki czosnku
      • 200 g świeżego makaronu udon
      • 1 łyżka sosu hoisin
      • 1 łyżka octu ryżowego
      • 1 łyżka sosu sojowego
      • sezam do posypania
      • szczypior do posypania

      Wykonanie:

      W dużym, rozgrzanym woku podsmażamy na oleju pokrojone w paski liście kapusty bok choy. Po 2 minutach dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i pokrojone w paski pieczarki portobello. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smażymy kolejną minutę. Pozwalamy, bo ewentualny nadmiar płynów wyparował. Makaron udon wrzucamy do wrzątku, a po czasie podanym na opakowaniu odcedzamy go (zazwyczaj jest to 1-3 minut) i dodajemy do woka. Mieszamy z warzywami. Dodajemy sos hoisin, sos sojowy i ocet ryżowy. Dokładnie mieszamy wszystko, by składniki się połączyły i wykładamy na talerz. Posypujemy ziarnami sezamu i siekanym szczypiorem.

      Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron udon z kapustą bok choy i pieczarkami portobello”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 23 września 2016 15:59