Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • środa, 23 lipca 2014
    • Szałot śląski czyli sałatka ziemniaczana

      Lubię sałatki ziemniaczane, a ta wersja jest ulubioną mojego męża, więc ją przedstawię jako pierwszą. Kolejnym powodem jest to, że szałot jest potrawą śląską, a ja pochodzę właśnie ze Śląska, z czego się cieszę i jestem bardzo dumna. Wszystkie składniki są tak typowo polskie, że na pewno przepis przypadnie do gustu Panom - fanom schabowego i naszej rodzimej kuchni.

       

      Szałot śląski

      Składniki:

      • 1kg ziemniaków
      • 250g boczku wędzonego
      • 400g ogórków kiszonych
      • 200g cebuli
      • 4 jajka
      • 2 łyżki musztardy
      • pietruszka lub szczypior - wedle upodobania
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, a jajka gotujemy na twardo. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, pod koniec dodajemy również obrane i pokrojone w drobną kostkę cebule. Smażymy dopóki cebula się nie zeszkli. Ziemniaki i jajka obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami kiszonymi. Wrzucamy do miski. Dodajemy boczek z cebulą oraz posiekaną pietruszkę/szczypior (można dodać tylko część, a drugą dopiero po przyprawieniu). Mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i musztardą i gotowe!

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 23 lipca 2014 12:00