Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • sobota, 17 czerwca 2017
    • Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Ta zupa nie jest dietetyczna. Nie jest nawet tak kaloryczna jak standardowe zupy, które znacie. Jest po prostu niesamowitą bombą kaloryczną! Ale jest też bardzo smaczna ;) To jedna z klasycznych amerykańskich zup. W Stanach istnieje sieć knajp o nazwie Panera Bread - tam króluje właśnie zupa brokułowa z serem cheddar, którą Amerykanie próbuję odtworzyć w swoich domach. Ja zostałam poczęstowana taką zupą i bardzo mi zasmakowała. Po powrocie do Polski, wracałam do niej często pamięcią aż w końcu postanowiłam sama się z nią zmierzyć. Nie było trudno, więc zachęcam do spróbowania.

      Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Składniki:

      • 1 cebula
      • 1 marchewka
      • 1 czubata łyżka masła
      • 3/4 litra bulionu drobiowego
      • 1 szklanka mleka
      • 1 brokuł
      • 1 ząbek czosnku
      • 200 g śmietany 30%
      • 4 łyżki mąki pszennej
      • 200 g sera cheddar
      • 2 liście laurowe
      • sól
      • pieprz biały
      • gałka muszkatołowa

      Wykonanie:

      Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Po 2-3 minutach powoli zalewamy warzywa mlekiem, śmietaną i bulionem. Wrzucamy liście laurowe i brokuła podzielonego na różyczki - zostawiamy odrobinę do przystrojenia przed podaniem. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, by nie było grudek i dodajemy do zupy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy, aż zupa się zagęści, a brokuły będą miękkie. Wtedy dodajemy tarty ser cheddar i doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem każdą porcję zupy dekorujemy tartym serem i drobnymi, zblanszowanymi kawałkami brokuła.

      Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 09:03
  • wtorek, 13 czerwca 2017
    • Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Lato za pasem, więc mam coraz większą ochotę na kolorowe, lekkie, pełne witamin dania. Ostatnio wpadła mi w posiadanie maszynka do robienia spaghetti z warzyw i dokonałam z nią kolejnych eksperymentów. Tym razem wyszła spod moich rąk lekka, chrupiąca sałatka na bazie cukinii z dodatkiem pomidorków koktajlowych i kuleczek mozzarelli. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska :)

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Składniki:

      • 1 mała cukinia
      • 80 g pomidorków koktajlowych
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 10 kulek mini mozzarelli
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Z cukinii robimy cienkie wstążki - jak makaron spaghetti. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy. Po kilku minutach cukinia puści soki - należy ją delikatnie odcisnąć, a soki wylać. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Z oliwy, soku z cytryny i oregano robimy dressing. Doprawiamy go do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Cukinię mieszamy z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem i mieszamy.

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 czerwca 2017 07:55
  • czwartek, 08 czerwca 2017
    • Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Kontynuując sezon szparagowy i nie mogąc oprzeć się pokusie kupienia paczki szparagów po 5,99 zł, wpadłam na kolejny sposób ich wykorzystania. Makaron orecchiette, czyli małe uszka ze szparagami pokryty śmietanowym sosem z dodatkiem dojrzewającego sera. Było niesamowicie pyszne, a moja mama po prostu zakochała się w tym daniu!

      Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Składniki na 2-3 porcje:

      • 13 cienkich zielonych szparagów
      • 2 łyżki oleju
      • 1 cukinia
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • sól
      • pieprz
      • 330 ml śmietany 30%
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżki tartego sera corregio
      • 250 g makaronu orecchiette

      Wykonanie:

      Nastawiamy wodę na makaron. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i nacieramy olejem, solą, pieprzem i cukrem. Grillujemy je na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i przesmażamy razem z przeciśniętym czosnkiem na patelni, na której wcześniej smażyły się szparagi. Zalewamy śmietaną i smażymy, aż część płynu odparuje i powstanie sos, który będzie na tyle gęsty, że oblepi równomiernie makaron. Kiedy sos zacznie osiągać pożądaną gęstość, dodajemy szparagi pokrojone na 1cm kawałki - bez główek! - i zmniejszamy ogień. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 3 minutach dorzucamy główki szparagów i wyłączamy palnik pod sosem. Ugotowany w osolonej wodzie makaron odcedzamy, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy każdą porcję serem.

      Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 czerwca 2017 07:26
  • sobota, 03 czerwca 2017
    • Zupa Botwinka

      Zupa to u nas obowiązkowa pozycja każdego dnia. Nieważne jak sycące będzie drugie danie, zawsze poprzedza je zupa. Do moich ulubionych zup należą: cebulowa, pomidorowa, botwinka i szczawiowa :) (oczywiście zupy-kremy też są przeze mnie cenione!). Dziś przepis na botwinkę, bo to ona króluje obecnie w sezonie :) Słodziutka, z kawałkami warzyw i śmietanka... można ją jest bez końca ;) Spieszcie się, póki możecie jeszcze w ogóle kupić u siebie botwinę!

      Zupa Botwinka

      Składniki:

      • 1 porcja rosołowa
      • 2 litry wody
      • kawałek selera
      • 2 marchewki
      • 1 pietruszka
      • por
      • 2 liście laurowe
      • 4 ziela angielskie
      • sól
      • pieprz
      • ---- lub 2 litry gotowego bulionu zamiast powyższych
      • 1 duży ziemniak
      • duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
      • sok z 1/2 cytryny
      • 2 łyżeczki cukru
      • 1/3 szklanki śmietany 18% lub 30%

      Wykonanie:

      Porcję rosołową i warzywa wstawiamy do dużego garnka, zalewamy ok. 2 litrami wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, zbierając powstające szumowiny. Po 30 minutach wyjmujemy z gotowego wywaru marchewkę i pietruszkę, kroimy je w kostkę i wrzucamy ponownie do garnka. Po 10 minutach dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, a po chwili też botwinkę - buraki pokrojone w kostkę + łodygi i liście. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego!

      Zupa Botwinka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa Botwinka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 08:44