Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • poniedziałek, 20 marca 2017
    • Łazanki

      O łazankach rozpisywać się nie trzeba. Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Nawet ja je lubię w wersji z kapustą kiszoną, choć ona sama raczej nie należy do moich ulubionych :) Z łazankami wiąże się ciekawa rzecz - nawet jak zrobić za dużo i uznasz, że będzie na dwa dni, to nigdy nie starcza na drugi dzień :D

      Łazanki

      Składniki:

      • 600 g kapusty kiszonej (waga po odsączeniu)
      • 450 g kiełbasy
      • 200 g boczku wędzonego
      • 1,5 - 2 cebule
      • 400 g makaronu łazanki
      • 3 liście laurowe
      • 6 ziaren ziela angielskiego
      • sól
      • pieprz
      • majeranek
      • papryka słodka

      Wykonanie:

      Kapustę płuczemy w wodzie. Jeśli trzeba (kapusta jest wciąż kwaśna), należy zrobić to kilkukrotnie. Wkładamy ją do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Boczek kroimy w kosteczkę, tak samo jak kiełbasę i podsmażamy. Po kilku minutach, kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pozostawiamy na ogniu, dopóki się nie zeszkli. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem. Makaron na łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie, po czym dodajemy do kapusty i mieszamy. Smacznego!

      Łazanki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 marca 2017 08:09
  • piątek, 17 marca 2017
    • Pieczarki w orientalnym sosie

      Odchudzanie może się znudzić, może zbrzydnąć. Może, ale nie musi :) Staram się nie jadać w ogóle pieczywa, węglowodany ograniczam do minimum. W związku z tym, często jadam sałatki albo pieczone mięsa z warzywami. Mimo różnorodności, sałatek można mieć naprawdę dość, nawet jeśli są wyjątkowo smaczne. Mięsa też mam już przesyt. Jako, że potrzeba matką wynalazków, wymyśliłam jak zrobić danie na ciepło, które będzie całkowicie inne w smaku od tych, które ostatnio tak często jadam. Danie bez mięsa, ale niesamowicie smaczne i wciągające - pieczarki w orientalnym sosie (może w klimatach indyjskich? sama nie wiem...). Zrobiłam małą porcję, bo nie byłam pewna co z tego wyjdzie ;) Wszystkim smakowało i już wiem, że następnym razem muszę co najmniej potroić proporcje :)

      Pieczarki w orientalnym sosie

      Składniki:

      • 2 łyżki oleju
      • 1 cebula
      • 15 dużych pieczarek
      • 1/4 papryczki chilli
      • 1/4 papryki zielonej
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
      • 1 ząbek czosnku
      • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1/4 łyżeczki curry
      • 1/2 szklanki wody
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Na dużej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulę. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli i umyte, osuszone i pokrojone na 2 lub 4 części pieczarki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (bez soli, pieprzu i czosnku). Przesmażamy minutę, a następnie podlewamy wodą. Smażymy nadal, czekając, aż płyn odparuje - także ten, który oddały pieczarki. Warzywa powinny być lekko oblepione sosem (jak na zdjęciu), a nie pływać w nim. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło, najlepiej ze świeżym pieczywem. Można posypać na górze posiekaną natką pietruszki.

      Pieczarki w orientalnym sosie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczarki w orientalnym sosie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 17 marca 2017 07:06
  • wtorek, 14 marca 2017
    • Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Bardzo rzadko jadam smakowe serki kanapkowe. Najczęściej wybieram biały serek kremowy i nakładam na niego dodatki sama. Jest jeden wyjątek - bardzo smakuje mi serek Hochland o smaku ogórka z koperkiem. Na którychś zakupach pomyślałam, że to chyba nie jest żadna filozofia, żeby zrobić sobie taki serek samemu i mieć pewność co się w nim naprawdę znajduje. Okazało się to nawet jeszcze prostsze niż sądziłam :) Pamiętajcie, jeśli użyjecie serka kremowego, np Philadelfia, a nie Bielucha, smak będzie delikatniejszy. Oczywiście może to być Bieluch, ale wtedy serek wyjdzie bardziej kwaśny w smaku.

      Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Składniki:

      • 150 g serka kremowego
      • 3 małe korniszony
      • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Korniszony blendujemy na drobne kawałki, prawie na papkę. Koperek bardzo drobno siekamy. Warzywa dodajemy do serka i dokładanie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe - smacznego!

      Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 marca 2017 06:54
  • piątek, 10 marca 2017
    • Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Nie mam wielu rzeczy do napisania o tym daniu. Po prostu miałam ochotę na rybę z warzywami. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Chciałam, żeby było podane inaczej niż zwykle, a że posiadam od niedawna urządzenie do przygotowywania spaghetti z warzyw, wybór był oczywisty :)

      Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Składniki na 3 porcje:

      • 3 porcje dorsza
      • 1 marchewka
      • 1 mała cukinia
      • 1/2 czerwonej papryczki chilli
      • sól
      • pieprz
      • sok z 1/4 cytryny
      • masło klarowane

      Wykonanie:

      Porcje ryby osuszamy, posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Z marchewki i cukinii (nie obieramy jej wcześniej!) robimy spaghetti warzywne. Papryczkę chilli siekamy na kawałki. Rozgrzewamy dużą patelnię. Wrzucamy na nią marchewkę, a po 15 sekundach również papryczkę chilli i cukinię. Smażymy około minuty, aż warzywa będą al dente. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Na drugiej patelni smażymy na maśle klarowanym dorsza - jedynie przez kilka minut z każdej strony, aż zobaczymy na przekroju, że zaczyna zmieniać kolor do połowy grubości, a spód ładnie się zrumienił. Na talerzach układamy porcje warzyw, a na nich po kawałku ryby. Podajemy ciepłe, z cząstkami cytryny obok. Smacznego!

       Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 07:46
  • środa, 08 marca 2017
    • Babka cytrynowa

      Choć od momentu upieczenia przez mnie tej babki po raz pierwszy minęło już kilka dobrych tygodni, to cytryny nadal można kupić w okazyjnych cenach :) Jeśli nie macie czasu na piętrowe ciasta, a zależy Wam, żeby coś upiec, to polecam tę babkę - jest szybka, prosta i dość tania. Może nawet wszystkie potrzebne do jej upieczenia składniki są akurat w kuchni :) Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z soku z cytryny, tak jak ja. Pamiętajcie, by składniki miały temperaturę pokojową!

      Babka cytrynowa

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklaki oleju
      • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 mały jogurt naturalny
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, dolewamy powoli olej. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mały jogurt. Ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy lukrem z soku z cytryny lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

      Babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 07:54