Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • poniedziałek, 17 listopada 2014
    • Koreczki owocowe

      Koreczki owocowe są najlepsze nie tylko na kinderbale, ale także na deser po rodzinnym grillowaniu. Skąd taki pomysł? Sałatki owocowe po dłuższej chwili przestają się ładnie prezentować, bo po kilku ruchach łyżką... z bananów robi się papka. Dzieci chcą chociaż przez chwilę czuć się jak dorośli, więc takie koreczki przypadły im do gustu błyskawicznie - każdy widział na filmach lub bajkach wytworne przyjęcia z koreczkami!

      Koreczki owocowe

      Składniki:

      • 2 banany
      • 2 kiwi
      • 2 brzoskwinie
      • Winogrona czerwone - garść lub dwie - w zależności od tego, ile wyjdzie kawałków innych owoców
      • 2 łyżki soku z cytryny

      Wykonanie:

      Banana, kiwi i brzoskwinie obieramy - chyba, że brzoskwinie są z puszki, ja takie miałam pod ręką i takich użyłam. Banany kroimy w plasterki, kiwi w ćwierćplasterki, a brzoskwinie na pół, potem na paski, a każdy pasek dodatkowo w większą kostkę. Winogrona kroimy na pół po ukosie. Banany skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Nabijamy na wykałaczki składniki w następującej kolejności: Winogrono, brzoskwinia, kiwi, plaster banana. Opcjonalnie możemy podać w osobnej miseczce sos czekoladowy lub inny, który lubimy. Dla dzieci i wybrednych dorosłych polecam wydłubanie pestek z winogron :)

      koreczki owocowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Koreczki owocowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 17 listopada 2014 12:04