Kulinarne kaprysy Karolki

Ciasta, ciasteczka

  • poniedziałek, 08 października 2018
  • wtorek, 19 czerwca 2018
    • Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką

      Aktualnie trwa najlepszy czas w roku (moim zdaniem). Mamy jeszcze sezon truskawkowy, czereśniowy, zaczynają się jagody, porzeczki i agrest! Mam już dużo przepisów na dania z truskawkami, ale jakoś do tej pory zaniedbywałam porzeczki... Trochę głupio z mojej strony, bo przecież mam kilka krzaczków w ogródku i i tak je zużywam. Dzisiaj chcę to zmienić i dzielę się z Wami pierwszym przepisem z wykorzystaniem porzeczek. Ciasto z dodatkiem jogurtu, z czerwonymi porzeczkami i kruszonką na wierzchu. Może nie widać tego na zdjęciu, ale pięknie wyrasta! Próbujecie?

      Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką

      Składniki (w temperaturze pokojowej):

      • 4-5 jajek (użyłam 4, miałam w rozmiarze XL!)
      • 1 szklanka cukru
      • 3/4 szklanki oleju
      • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (180 g)
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1,5 szklanki porzeczek czerwonych
      • cukier puder do posypania

      Kruszonka

      • 50 g masła
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanka mąki pszennej

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy powoli strużką olej. Chwilę miksujemy i w ten sam sposób dodajemy jogurt naturalny. Do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną i sodę oczyszczoną. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Formę 25 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Umyte i osuszone porzeczki wykładamy na wierzch ciasta. Delikatnie dociskamy je w masę. Składniki na kruszonkę rozcieramy ze sobą palcami. Uzyskaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

      Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2018 15:24
  • środa, 28 marca 2018
    • Prosta babka marmurkowa na oleju

      Jest już na tym blogu kilka ciast - niektóre są proste, niektóre popularne, inne dość wymyślne. To jest przepis na chyba najprostszą z babek. Jest jednocześnie łatwa, szybka, smaczna i efektowna przez ten nieregularny wzorek w jej środku. Czasem moi rodzice mówią, że zrobiłabym jakieś proste ciasto na szybko. Pewnego razu zrobiłam taką marmurkową babkę i powiedzieli, że jest najlepsza, bo bez udziwnień. No, coś w tym jest. Babka z soboty już dawno zniknęła, a ja zabieram się za kolejną :)

      Prosta babka marmurkowa na oleju

      Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

      • 4 jajka
      • 1 szklanka cukru
      • 1 szklanka oleju
      • 1/3 szklanki mleka
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżka kakao
      • 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
      • cukier puder

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, stopniowo dodajemy olej, a po nim mleko. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, do połączenia składników. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao, a do drugiej łyżkę budyniu. Każda z mas powinna być dobrze wymieszana. Do keksówki o wymiarach 30 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wlewamy połowę białej masy. Na nią wylewamy połowę ciemnej masy tworząc na białej masie wzorek. Dodatkowo, patyczkiem do szaszłyków / nożem / łyżką tworzymy między masami esy-floresy, żeby wyszedł nam później wzorek w przekroju babki. Czynność powtarzamy z resztą mas. Keksówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-60 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu i delikatnym przestudzeniu posypujemy babkę cukrem pudrem.

      Prosta babka marmurkowa na oleju

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 28 marca 2018 08:39
  • piątek, 16 marca 2018
    • Ciasto mandarynkowe

      Kiedy w rodzinie masz dzieci z alergiami pokarmowymi, zaczynasz inaczej planować zakupy i menu na czas ich odwiedzin. Żeby było zdrowo, kupiłam na ostatni weekend siatkę mandarynek. Mój Syn za nimi nie przepada, ale liczyłam na to, że pod wpływem innych dzieci również się skusi. Zabawa była jednak tak wspaniała, że nikt nawet nie zawracał sobie głowy mandarynkami. Tym sposobem zostałam z kilogramem mandarynek, które zdecydowanie nie należą do moich ulubionych owoców. No dobra, przecież ich nie wyrzucę... jak to zrobić, żeby były dla mnie akceptowalne? Wiem, że w sezonie na czerwone pomarańcze blogi kulinarne zalały przepisy na odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami. To już była jakaś myśl. Ciasto zawsze się sprawdza :D Zaczęłam robić ciasto, to zaczęłam kombinować. Kiedy miałam przelewać ciasto do formy, wpadłam w przerażenie - było dość rzadkie. Rzadsze niż zazwyczaj. Bałam się, że nic z tego nie wyjdzie, ale okazało się, że wyszło najlepsze ciasto ostatniego roku!!! Słodkie, wilgotne, delikatne, puszyste... Piekłam je wczoraj, a dziś zostało już tylko ćwierć foremki.... a w domu jest nas obecnie dwójka ;) Wiem już, że na pewno powtórzę je na Święta i za każdym razem, kiedy w promocji będą mandarynki. Dla mnie to ciasto to numer 1!

      Ciasto mandarynkowe

      Składniki - wszystkie w temperaturze pokojowej:

      • 5-6 mandarynek
      • 3 jajka
      • 1 szklanka cukru
      • 1/3 szklanka oleju
      • 1 szklanka mleka
      • sok i skórka z 1 mandarynki
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 łyżki dżemu/konfitury mandarynkowej

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Mandarynki obkrajamy ze skórki i białej warstwy, a następnie kroimy w plastry. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Posypujemy go niewielką ilością cukru. Na papierze układamy ciasno plastry mandarynek. W razie potrzeby wypełniamy wolne miejsca mniejszymi cząstkami. Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, dodajemy powoli strużką olej, a następnie mleko. Dodajemy skórkę ze sparzonej mandarynki i sok. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy masę do połączenia składników. Ciasto wylewamy delikatnie na mandarynki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2. poziom od dołu. Pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu, oddzielamy nożykiem ciasto od brzegów formy i zdejmujemy obręcz. Ciasto wyrośnie z górką na środku, która w niczym nie przeszkadza. Ja swojej nie obcinałam, ale jeśli będzie Wam bardzo przeszkadzać, możecie po ostudzeniu wierzch wyrównać. Do ciasta przystawiamy duży talerz i obracamy formę. Zdejmujemy spód tortownicy, a potem delikatnie zdejmujemy papier. Po wierzchu rozsmarowujemy na mandarynkach dżem mandarynkowy, żeby ciasto ładnie lśniło. Można też udekorować ciasto miętą.

      Ciasto mandarynkowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto mandarynkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2018 07:45
  • środa, 05 lipca 2017
    • Ciasteczka serowe z jabłkami

      Kolejny raz urzekł mnie blog zjemto.blox.pl ! Tam są tak wspaniałe przepisy z tak pięknymi zdjęciami, że trudno się nie zauroczyć ;) Tym razem skorzystałam z ich przepisu na ciasteczka serowe - oczywiście nie zawiodłam się. Już wcześniej próbowałam podobnych - rozsławionych ciasteczek 3-składnikowych, które faktycznie były bardzo dobre, ale te serowe z jabłkami to dopiero petarda!

      Ciasteczka serowe z jabłkami

      Składniki:

      • 250 g twarogu półtłustego
      • 250 g masła
      • 250 g mąki pszennej
      • 1 żółtko
      • 2-3 jabłka
      • 1 biało
      • cynamon
      • cukier puder

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z kawałkami masła. Dodajemy ser i żółtko jaja, po czym szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm - jeśli będzie się źle wałkowało, możemy je schłodzić. Z ciasta wykrajamy koła przy pomocy szklanki. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki (kształtem przypominające cząstki mandarynek). Kawałki jabłek układamy na kółkach z ciasta - przy brzegu, grubszą stroną, aby kształty się pokrywały. Każdą cząstkę posypujemy odrobiną cynamonu. Kółka składamy na pół, aby jabłko było przykryte i lekko przygniatamy, ale nie sklejamy jak pierogi. To nic, jeśli się nie zamkną.

      Ciastka układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

      Ciasteczka serowe z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 05 lipca 2017 08:15
  • środa, 08 marca 2017
    • Babka cytrynowa

      Choć od momentu upieczenia przez mnie tej babki po raz pierwszy minęło już kilka dobrych tygodni, to cytryny nadal można kupić w okazyjnych cenach :) Jeśli nie macie czasu na piętrowe ciasta, a zależy Wam, żeby coś upiec, to polecam tę babkę - jest szybka, prosta i dość tania. Może nawet wszystkie potrzebne do jej upieczenia składniki są akurat w kuchni :) Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z soku z cytryny, tak jak ja. Pamiętajcie, by składniki miały temperaturę pokojową!

      Babka cytrynowa

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklaki oleju
      • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 mały jogurt naturalny
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, dolewamy powoli olej. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mały jogurt. Ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy lukrem z soku z cytryny lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

      Babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 07:54
  • poniedziałek, 13 lutego 2017
    • Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Po raz kolejny, przeglądając grupy kulinarne na facebooku trafiłam na cudowną perełkę! Przepis na szplitry pochodzący z bloga My sweet a life. Już wcześniej widziałam rogaliki 3-składnikowe, ale nigdy się ich nie podjęłam. Teraz przekonał mnie dodatek twarogu w cieście i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zrobić! Spodziewałam się ciasta kruchego, tak wnioskowałam z oryginalnego zdjęcia, ale okazało się to ciasto pokroju ciasta francuskiego :) ciasteczka nie dość, że były pyszne, to i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie sprawiało żadnych problemów przy pracy, a gotowe ciasteczka nie wymagały nawet cukru pudru na wierzch - najprostsze i najlepsze!

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Składniki (w temperaturze pokojowej):

      • 300 g twarogu półtłustego
      • 300 g masła
      • 300 g mąki pszennej
      • marmolada/powidła do środka
      • cukier puder (opcjonalnie)

      Wykonanie:

      Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego posiekane masło i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Kulę uformowaną z ciasta wkładamy do lodówki. Po min. 2 godzinach wyciągamy ciasto, dzielimy na części i każdą z nich, po ponownym wyrobieniu, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku długości palca wskazującego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół). Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczką po porcji powideł/marmolady. Przeciwległe końce ciasta zawijamy do środka i dobrze dociskamy je do siebie, bo ciasteczka rosną i rozchylają się. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Z tych proporcji wychodzą 2 pełne ciasteczek blachy od piekarnika. Można je dodatkowo posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja to pominęłam i mimo to były pyszne. Do ciastek użyłam powideł z aronii z mięta i limonką.

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lutego 2017 07:22
  • czwartek, 12 stycznia 2017
    • Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Kiedy jeszcze przed Świętami szukałam inspiracji na jakieś wypieki, wpadł mi w oko filmik Joli, na którym przygotowywała roladę z jabłkami. Zawsze bardzo stroniłam od eksperymentów z roladą biszkoptową, bo wydawała mi się ona trudna do zrobienia. Z filmu wynikało, że absolutnie tak nie jest, a wręcz odwrotnie, ciasto jest szybkie, łatwe i stosunkowo tanie. Mało tego, reklamowane było jako ciasto z pięciu składników. Pomyślałam, że nawet jak mi nie wyjdzie, to nie zmarnuje za wiele czasu ani pieniędzy, więc nie mam nic do stracenia. Porwałam się na zrobienie tej rolady i to była najlepsza decyzja ostatnimi czasy :) Rolada była niesamowicie puszysta, pyszna i faktycznie łatwa do zrobienia. Wprowadziłam drobne modyfikacje - jabłka posypałam delikatnie cynamonem i oszczędziłam oprószenie całego biszkoptu cukrem pudrem, bo dla mnie ciasto było wtedy za słodkie. Od tamtego "pierwszego razu" piekłam ją już kilkakrotnie - zawsze się udała i była zachwalana. Chyba taka recenzja Wam wystarczy, żebyście też jej spróbowali?! :) Jeśli mój opis Wam nie wystarcza, kliknijcie na link w pierwszym zdaniu i zobaczcie, jakie to proste :)

      Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Składniki:

      • 5 jajek
      • szklanka cukru
      • szklana mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1,5 kg jabłek
      • cynamon
      • cukier puder

      Wykonanie:

      Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, z których wycinamy gniazda nasienne. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni (góra-dół). Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy taka powstanie, nadal miksując, dodajemy partiami cukier. Następnie do piany dodajemy po kolei po jednym żółtku - nadal miksując, ale nie na najwyższych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy wszystko na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze ciasno układamy pokrojone w plasterki jabłka. Posypujemy je delikatnie odrobiną cynamonu. Na jabłka wykładamy masę biszkoptową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min, aż wierzch się lekko zarumieni. Po upieczeniu, blachę wyciągamy, przykrywamy ściereczką i obracamy do góry nogami, by ciasto położyć na ściereczce jabłkami do góry. Zdejmujemy delikatnie papier. Chwytamy za dłuższy brzeg ciasta i zwijamy roladę jabłkami do środka (pamiętajcie, by zwinąć ją za dłuższy brzeg, wtedy będzie dłuższa, bo ja przy pierwszym wykonaniu się pomyliłam ;) ). Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Jeśli rolada będzie dla Was za słodka, wtedy przy kolejnym wykonaniu można dokonać modyfikacji i po wyjęciu z piekarnika posypać ciasto cukrem pudrem, a dopiero potem przełożyć na ściereczkę. Dalej bez zmian. Smacznego!

       Rolada biszkoptowa z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2017 08:16
  • poniedziałek, 07 listopada 2016
    • Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

      Choć sezon śliwkowy już teoretycznie za nami, to nadal można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie śliwki. W tym roku udało mi się zrealizować tylko jeden z kilku pomysłów na wykorzystanie śliwek, ale za to jaki! To ciasto kojarzy mi się z wczesną jesienią - jeszcze nie deszczową, ale przyjemną i kolorową. Śliwki na puszystym cieście, pod słodką kruszonką - bomba :)

      Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 3/4 szklanki oleju
      • 1/2 szklanki mleka
      • 2,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • ok. 20 śliwek - przepołowionych i wypestkowanych

      Kruszonka

      • 50 g masła
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki mąki pszennej

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem, a gdy powstanie jasna masa, dodajemy strużką olej, ciągle miksując. W ten sam sposób dodajemy mleko. Do misy z masą przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x28 cm. Na wierzch wykładamy połówki śliwek - skórką do dołu. Z podanych składników tworzymy kruszonkę poprzez rozgniatanie ich palcami. Przygotowaną kruszonką posypujemy śliwki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-60 min - do suchego patyczka.

      Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2016 08:00
  • niedziela, 02 października 2016
    • Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami

      Zaczął się październik... Myślałam, że nie zdążę w tym roku pokazać Wam tego przepisu, ale widziałam, że w sklepie można jeszcze kupić jeżyny! Czyli to chyba ostatni dzwonek, by zrobić takie szybkie ciasteczka francuskie z ich dodatkiem. Jeżyny zebrałam podczas grzybobrania - było ich za mało na ciasto, więc zdecydowałam na się na małe słodkości :) Wczoraj wróciłam z dwutygodniowego szkolenia - tam nie miałam czasu, żeby cokolwiek dodać, ale teraz postaram się to nadrobić. Zaczynam od ciasteczek!

      Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami

      Składniki na 18 ciasteczek:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
      • 200 g serka kremowego śmietankowego
      • 3,5 łyżki cukru pudru
      • 1 szklanka jeżyn
      • 1 jajko
      • cukier puder do posypania

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 18 małych prostokątów. Serek miksujemy z cukrem pudrem. Nakładamy porcje serka na środek każdego prostokąta i układamy na nim po kilka jeżyn. Ciasteczka układamy na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - mi wyszły 2 blachy, piekłam partiami. Brzegi ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do wyrośnięcia i zbrązowienia brzegów, ok. 20 minut. Gotowie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Można udekorować listkami mięty. Smacznego!

      Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka francuskie z masą serową i jeżynami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2016 11:20