Kulinarne kaprysy Karolki

Sałatki, surówki

  • niedziela, 30 grudnia 2018
    • Sałatka jarzynowa z burakiem i śledziem

      Wszyscy wiedzą, że królowa polskich stołów jest tylko jedna i jest nią sałatka jarzynowa :) Nie znam nikogo, kto jej nie lubi, choć przepisów na nią jest chyba milion. Tym razem dodałam do niej śledzie i buraki. Niewielka zmiana, ale daje fajną odmianę :) O ślicznym, różowym kolorze nie muszę wspominać ;) Najlepiej, że warzywa do tej sałatki spokojnie mogą pochodzić z rosołu ;) Dopieczemy tylko buraka, dogotujemy ziemniaki i jajka i pokroimy resztę składników. Mały nakład, wielki efekt :)

      Składniki:

      • 2 ziemniaki
      • 2 marchewki
      • 1,5 pietruszki
      • kawałek selera
      • 1/2 zielonego jabłka (odmiana Granny Smith)
      • 2 filety śledziowe
      • 3 jajka
      • 1 cebula czerwona
      • 2 buraki
      • 7-8 łyżek majonezu
      • 2 ogórki kiszone
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Użyłam warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki i selera), ale jeśli akurat ich nie macie, możecie je ugotować razem, obrane. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osobnym garnku, w osolonej wodzie. Płaty śledzi moczymy, żeby były mniej słone. Zmieniamy im wodę kilka razy. Buraki szorujemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 1,5 godziny, w zależności od ich wielkości. Musi się dać wbić w nie patyczek do szaszłyków. Jajka gotujemy na twardo.

      Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórek. Ostudzone buraki również. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy tak samo. W kostkę kroimy także zielone jabłko (może być ze skórką), cebulę, śledzie i ogórki kiszone. Dodajemy majonez i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Sałatka jarzynowa z burakiem i śledziem

      Sałatka jarzynowa z burakiem i śledziem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 grudnia 2018 12:13
  • wtorek, 20 listopada 2018
    • Sałatka królewska z grillowanym kurczakiem

      W bardzo krótkiej historii pewnej restauracji pojawiła się sałatka pod nazwą KRÓLEWSKA. Była to sałatka z grillowanym kurczakiem, jajkiem i pomidorami, podawana z dwoma dressingami do wyboru. Choć restauracja zamknęła się tak szybko jak się pojawiła, sałatka bardzo przypadła mi do gustu, bo jest prosta i sycąca. Ma też dużo białka! Często do niej wracam, kiedy chcę zrzucić parę kg lub po prostu zjeść coś zdrowego i nie chodzić potem głodna ;)

      Sałatka królewska z grillowanym kurczakiem

      Składniki na 2 porcje:

      • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
      • 1 łyżka oleju
      • sól
      • pieprz
      • tymianek
      • papryka ostra
      • 1 pomidor malinowy
      • 2 jajka
      • 1/4 sałaty lodowej
      • 50 g żółtego sera
      • grzanki
      • dowolny dressing (winegret: 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego, do smaku sól, pieprz, oregano lub musztarda)

      Wykonanie:

      Pierś z kurczaka posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką. Najlepiej jest odstawić ją na 15 minut, jeśli nam się nie spieszy. W tym czasie możemy m.in. ugotować jajka na twardo i pokroić sałatę. Na talerze wykładamy sałatę, układamy na niej pokrojonego na ósemki (lub ćwiartki) pomidora. Między pomidorami układamy ugotowane i obrane jajko pokrojone na ćwiartki. Na patelni delikatnie posmarowanej olejem grillujemy kurczaka. Po kilka minut z każdej strony. Ja zazwyczaj patrzę na grubsze boki mięsa - jeśli zmieniają barwę ponad połowy swojej grubości, wtedy obracam na drugą stronę. Po usmażeniu kurczaka, odstawiamy go na 2 minuty na desce do krojenia, żeby soki nie wypłynęły w trakcie krojenia. Po tym czasie kroimy mięso w plastry i układamy je między jajkiem a pomidorem. Na wierch dodajemy tarty żółty ser. Polewamy ulubionym dressingiem - ja polecam winegret. Można też posypać po wierzchu grzankami.

      Sałatka królewska z grillowanym kurczakiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka królewska z grillowanym kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 20 listopada 2018 09:22
  • czwartek, 10 maja 2018
    • Szybka sałatka z tuńczykiem

      Lubię sałatki z tuńczykiem, ale żeby szybko mi nie zbrzydły, muszą mieć jakiś chrupiący, soczysty dodatek. W tej sałatce mamy paprykę, cebulę czerwoną i natkę pietruszki, które spełniają moje kryteria. W zamyśle to miała być sałatka "fit", bez dodatków węglowodanowych, dlatego podałam ją w liściu sałaty. Nie zmienia to faktu, że najbardziej smakowała mi na ciepłych grzankach. Cóż, natury nie oszukasz - kocham gluten :D

      Szybka sałatka z tuńczykiem

      Składniki:

      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 małej cebuli czerwonej
      • 4 łyżeczki kukurydzy z puszki
      • 1 łyżeczka musztardy miodowej
      • 1 łyżka jogurtu bałkańskiego
      • 1 łyżka majonezu
      • sól
      • pieprz
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Tuńczyka odsączamy. Paprykę i cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy wszystko z odsączoną kukurydzą. Dodajemy musztardę, jogurt, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną w liściu sałaty lub na grzankach.

      Szybka sałatka z tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybka sałatka z tuńczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2018 10:16
  • środa, 09 maja 2018
    • Surówka z młodej kapusty

      Kilka dni temu naszło mnie na zupę z młodej kapusty. Kupiłam fajną, dużą kapustę, ale do garnka z zupą zmieściło mi się tylko 3/4 główki. Musiałam jakoś zagospodarować tę pozostałą ćwiartkę. Nie opłacało się robić z niej dodatku na ciepło, bo wyszłoby go niewiele, dlatego zrobiłam prostą surówkę. Smaczna, chrupiąca i kolorowa. No i szybka, czyli same zalety :)

      Surówka z młodej kapusty

      Składniki:

      • 1/4 główki młodej kapusty - moja była dość duża, więc jeśli trafi się mała, użyjcie 1/2 główki
      • 1/4 - 1/2 białej części pora - mój był duży, więc dałam 1/4
      • 1 marchewka
      • garść koperku
      • sól
      • pieprz
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki cukru

      Wykonanie:

      Kapustę obraną z zewnętrznych liści szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek siekamy. Wszystko wrzucamy do miski i posypujemy solą, a następnie ugniatamy chwilę ręką. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Smacznego!

      Surówka z młodej kapusty

      Surówka z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2018 07:31
  • wtorek, 27 marca 2018
    • Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Z sałatką jarzynową to jest ciekawa sprawa. W każdym domu smakuje inaczej. Niby składniki są te same, ale każdemu wyjdzie inna. Ja wolę lżejsze sałatki, ale jarzynowa ma w sobie to "coś", że zawsze chcę do niej wracać. W naszym domu nie ma Świąt bez tej sałatki. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc - ona zawsze musi być! Oczywiście, najlepszą robi moja Babcia! - chyba każdy tak mówi ;) Kiedy ostatnio robiłam sałatkę jarzynową, żeby móc przekazać Wam przepis, wyszła mi tak dobra, że spokojnie mogła konkurować z sałatką Babci. Bezwzględnie niezastąpiony jest tutaj Majonez Kielecki! Musi nadać sałatce charakter :) Ja użyłam warzyw z rosołu, musiałam dogotować tylko ziemniaki, ale można ugotować wszystko razem tylko na potrzeby sałatki.

      Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Składniki:

      • 3 marchewki
      • 2 pietruszki
      • kawałek selera
      • 2-3 ogórki kiszone
      • 1/2 dużej cebuli lub 1 mała
      • 2 średnie lub 3 mniejsze ziemniaki
      • 1 jabłko
      • 3 jajka
      • 2/3 puszki groszku konserwowego
      • 8 łyżek Majonezu Kieleckiego
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jak już wspomniałam, marchewki, pietruszki i selera miałam z rosołu, ale jeśli nie macie ugotowanych warzyw, możecie gotować je razem z ziemniakami - uprzednio obrane. Po ugotowaniu wszystkie warzywa kroimy w kostkę takiej samej wielkości (ziemniaki obieramy przed krojeniem!). Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę takiego samego rozmiaru. Tak samo kroimy ogórki kiszone, obrane jabłko i cebulę. Dodajemy odsączony groszek konserwowy i majonez. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Tradycyjna sałatka jarzynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 marca 2018 08:50
  • piątek, 09 marca 2018
    • Sałatka z tortellini i papryką

      Nazwałam tę sałatkę jedynie "tortellini z papryką", bo to tak naprawdę jest zawsze dla mnie bazą, do której dorzucam te składniki, które aktualnie mam pod ręką. Tortellini zapewnia, że sałatka będzie sycąca, a papryka dodaje chrupkości i świeżości. Standardowo zawsze dodaję też sparzonego pora, ale spokojnie można go zastąpić cebulą. Zdarzało się, że sałatka składała się jedynie z pierożków, papryki i pora, doprawiona przyprawami i majonezem. Nawet tak mi smakowała. Teraz jednak zrobiłam wersję bogatszą, z żółtym serem i natką pietruszki. Niebo w gębie! Spróbujcie swojej ulubionej kombinacji, a może nawet podsuniecie mi jakiś pomysł :)

      Sałatka z tortellini i papryką

      Składniki:

      • 250 g tortellini - ja użyłam z szynką, ale może być też z grzybami
      • 200 g żółtego sera
      • 1 por
      • 1 papryka czerwona
      • 7-8 łyżek majonezu
      • sól
      • pieprz
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie półplasterki, a następnie przelewamy go na sicie wrzątkiem. Odsączamy, a kiedy wystygnie wrzucamy do miski razem z tortellini. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i ser żółty - najlepiej wcześniej plastrowany. Całość doprawiamy majonezem, solą, pieprzem i posypujemy siekaną natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.

      Sałatka z tortellini i papryką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2018 09:30
  • wtorek, 16 stycznia 2018
    • Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Spróbowałam tej sałatki jeszcze na studiach, kiedy koleżanka z grupy zorganizowała domówkę. Choć od tego czasu minęło 10 lat (o, zgrozo!), czasem wracam do tej sałatki podejmując gości w swoim domu. Zawsze jednak nazywam ją sałatką Joli, bo tak miała na imię koleżanka, która ją przygotowała :) Jak wtedy powiedziała - wrzuciła to, co akurat miała w kuchni, a wyszło naprawdę smacznie. Dodatek ryżu sprawia, że sałatka jest sycąca - mamy więc dwie pieczenie na jednym ogniu!

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Składniki:

      • 150 g ryżu
      • puszka tuńczyka w sosie własnym
      • puszka czerwonej fasoli konserwowej
      • 1 cebula
      • 180 - 200 g ogórków konserwowych - ja użyłam korniszonów z chilli
      • natka pietruszki
      • 5 łyżek majonezu
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka i fasolę odsączamy i dodajemy do ryżu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo jak ogórki. jak już wcześniej napisałam - użyłam korniszonów z zalewy z chilli, co dodało sałatce fajnej ostrości. Dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy schłodzoną, dlatego należy ją na 30 minut przed podaniem wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwona fasolą

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 stycznia 2018 09:15
  • wtorek, 13 czerwca 2017
    • Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Lato za pasem, więc mam coraz większą ochotę na kolorowe, lekkie, pełne witamin dania. Ostatnio wpadła mi w posiadanie maszynka do robienia spaghetti z warzyw i dokonałam z nią kolejnych eksperymentów. Tym razem wyszła spod moich rąk lekka, chrupiąca sałatka na bazie cukinii z dodatkiem pomidorków koktajlowych i kuleczek mozzarelli. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska :)

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Składniki:

      • 1 mała cukinia
      • 80 g pomidorków koktajlowych
      • 1/2 cebuli czerwonej
      • 10 kulek mini mozzarelli
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Z cukinii robimy cienkie wstążki - jak makaron spaghetti. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy. Po kilku minutach cukinia puści soki - należy ją delikatnie odcisnąć, a soki wylać. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Z oliwy, soku z cytryny i oregano robimy dressing. Doprawiamy go do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Cukinię mieszamy z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem i mieszamy.

      Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 czerwca 2017 07:55
  • sobota, 25 lutego 2017
    • Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Najlepsze i najprostsze posiłki do pracy to makarony lub sałatki. Wyeliminowałam ostatnio gluten ze swojej diety, więc do pracy zabieram teraz właśnie sałatki :) Zazwyczaj robię je kolorowe, zdrowe, pełne warzyw, z dodatkiem białka, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na sałatkę z dodatkiem majonezu :) Zawsze stawiam na prostotę, dlatego dzisiejsza sałatka ma jedynie 3 główne składniki: szynkę, jajka i brokuły.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Składniki:

      • 1 świeży brokuł - 500 g
      • 150 - 200 g szynki (może być również z kurczaka albo krakowska sucha)
      • 4 jajka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • opcjonalnie natka pietruszki

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy, aż nabierze odpowiedniej miękkości, a następnie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do bardzo zimnej wody. Wyciągamy, gdy różyczki się ochłodzą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Odcedzone z zimnej wody brokuły mieszamy z szynką i jajkami. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla złamania smaku proponuję dodać też posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Sałatkę podajemy schłodzoną.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lutego 2017 08:37
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Sałatka z serem camembert

      Nawet jeśli czasem Wam się wydaje, że nie macie nic w lodówce, to na pewno jesteście w stanie zrobić sobie sałatkę :) Zamiast położyć na kanapki camemberta, zrobiłam z nim sałatkę polaną pysznym dressingiem! Zrezygnowaliśmy z chleba i mieliśmy wspaniałe niedzielne śniadanie :)

      Sałatka z serem camembert

      Składniki:

      • duża garść roszponki
      • 5 pomidorków koktajlowych
      • 1/4 cebuli czerwonej
      • 1 serek camembert (120 g)

      Dressing

      • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka octu balsamicznego
      • 1/2 łyżeczki musztardy

      Wykonanie:

      Roszponkę układamy na talerzu. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią roszponkę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ser kroimy na 8 części, które układamy pomiędzy pomidorkami. Z podanych składników sporządzamy dressing. Kiedy składniki dobrze się połączą, skrapiamy dressingiem sałatkę. Smacznego!

       Sałatka z serem camembert

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 07:51

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa