Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • poniedziałek, 22 października 2018
    • Pasta z pora i gotowanego kurczaka (zero waste - wykorzystanie mięsa z zupy)

      Swego czasu popadłam w szał past kanapkowych. Było ich już kilka na blogu, ale jak pewnie zdążyliście zauważyć, staram się nie wrzucać kilku przepisów z tej samej kategorii pod rząd, żeby nie było za nudno ;) Dzisiaj mam dla Was mój ulubiony przepis na pastę kanapkową. Poza smakiem i uniwersalnym zastosowaniem (ta pasta wcale nie musi być tylko do kanapek!) jej zaletą jest to, że wykorzystujemy mięso pozostałe po ugotowaniu zupy. Nie zmarnuje się i powstanie coś nowego :) Przeważnie jeśli gotuję zupę na skrzydełkach z kurczaka, to potem ich mięso trafia do zupy, żeby była bardziej "treściwa". Ale od kiedy mój Syn bardzo kręci nosem na zupy z kawałkami mięsa, musiałam znaleźć dla nich inne wykorzystanie. Ta pasta jest po prostu rewelacyjna do grzanek!! Świetnie smakuje też z grillowanym bakłażanem - nie mogłam się oderwać ;) Choć tego nie próbowałam, wydaje mi się, że nada się także jako nadzienie do różnego rodzaju pasztecików. Jeśli będzie dla Was za gęsta, możecie podlać do niej trochę bulionu. Możecie tez użyć bulionu w sytuacji, kiedy chcecie z takiego kurczakowo - porowego farszu wyczarować pierogi :) Zastosowań jest mnóstwo, dlatego wydaje mi się, że nie muszę już Was przekonywać do tego pomysłu.

      Pasta z pora i gotowanego kurczaka (zero waste - wykorzystanie mięsa z zupy)

      Składniki:

      • 6 ugotowanych skrzydełek z kurczaka
      • 1 por
      • 2,5 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz
      • 1 ząbek czosnku
      • chilli lub papryka ostra - opcjonalnie

      Wykonanie:

      Skrzydełka obieramy z mięsa. Pora kroimy na cienkie plasterki i sparzamy go wrzątkiem na sitku. Odsączamy. Mięso mieszamy z porem i majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie - ostrą papryką lub chilli w proszku. Najlepiej smakuje schłodzona.

      Pasta z pora i gotowanego kurczaka (zero waste - wykorzystanie mięsa z zupy)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 22 października 2018 14:13
  • sobota, 20 października 2018
    • Gulasz z kaczych żołądków z grzybami

      Będąc na zakupach w Auchan, moją uwagę zwróciły żołądki z kaczki. Nigdy wcześniej ich nie nie przygotowywałam, ani nawet nie próbowałam nigdzie. Były tak piękne, jędrne, czerwone, że nie mogłam im się oprzeć. Lubię wszelkie podroby - serduszka, wątróbki i żołądki, ale wtedy uświadomiłam sobie, że naprawdę rzadko je przyrządzam. Chciałam, żeby te kacze żołądki były wyjątkowe, wzbogacone grzybami, aromatyczne. Śmiało mogę powiedzieć, że mi się udało, bo smakowały mojej mamie i babci, a to najlepszy wyznacznik ;)

      Gulasz z kaczych żołądków z grzybami

      Składniki:

      • 3 łyżki oleju
      • 500 g kaczych żołądków
      • 1 cebula
      • garść suszonych grzybów - u mnie podgrzybki i prawdziwki
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 szklanki bulionu
      • 1/2 szklanki wody
      • 2 liście laurowe
      • 4 kulki ziela angielskiego
      • 1,5 - 2 łyżki mąki pszennej
      • tymianek
      • papryka ostra
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. W garnku podsmażamy na oleju obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy pokrojone drobno - namoczone wcześniej - grzyby. Po obsmażeniu grzybów, dodajemy pokrojone w paski żołądki (każdy kroimy na 4-5 plastrów). Kiedy żołądki będą obsmażone, zalewamy je bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 - 1,5 godziny, do miękkości. Kiedy żołądki będą miękkie, zagęszczamy gulasz mąką rozrobioną w 1/2 szklanki zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i tymiankiem. Polecam podawać z pęczakiem lub zjadać ze świeżym chlebem.

      Gulasz z kaczych żołądków z grzybami

      Gulasz z kaczych żołądków z grzybami

      Gulasz z kaczych żołądków z grzybami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 20 października 2018 09:16
  • czwartek, 18 października 2018
    • Zupa jarzynowa z cukinią

      Zazwyczaj jeśli jadam zupę z cukinii to w formie kremu. Taką zawsze gotuję w domu i przeważnie taką spotykam w restauracjach. W tym roku znowu szalałam z cukiniowymi eksperymentami i odeszłam od swojego sprawdzonego kremu z cukinii. Zachciało mi się dużej dawki warzyw. Wyczuwalnych kawałków cukinii. Postawiłam na zupę jarzynową z cukinią - świetnie wyszła! Zjadłam 3 miski ;) I zaskoczyłam samą siebie - podałam zupę z cząstkami jajka ugotowanego na twardo i po spróbowaniu nie wyobrażałam jej sobie zjedzonej w inny sposób!! Jajko w towarzystwie cukinii i śmietany zgrało się po prostu wspaniale. Koniecznie musicie wypróbować takie podanie!

      Zupa jarzynowa z cukinią

      Składniki:

      • 5 łyżek oleju
      • 2 ziemniaki
      • 1 marchewka
      • 2 cukinie średniej wielkości
      • 1 por - biała część
      • 1 garść mrożonego zielonego groszku
      • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
      • 1/2 litra wody
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 3 ząbki czosnku
      • tymianek
      • sól
      • pieprz
      • 75 ml śmietany 30%
      • jajka na twardo do podania

      Wykonanie:

      Obrane marchewki i ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym garnku na oleju podsmażamy najpierw ziemniaki, a po minucie dodajemy do nich marchewkę. Po kolejnej - pokrojonego w półplasterki pora. Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Warzywa zalewamy bulionem i wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, płaską łyżeczkę soli i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec wlewamy śmietanę - po zdjęciu zupy z gazu. Doprawiamy do smaku pieprzem, tymiankiem i solą. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!

      Zupa jarzynowa z cukinią

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 października 2018 08:03
  • poniedziałek, 08 października 2018

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa