Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • środa, 29 sierpnia 2018
    • Jajecznica z kurkami

      Bardzo lubię wszystkie grzyby, choć nie wszystkie umiem znaleźć samodzielnie podczas wyprawy do lasu. Nigdy nie znajduję kurek, nie umiem rozpoznać opieniek ani rydzów. Te gatunki grzybów jako jedyne kupuję w sklepach i na targach - resztę zbieram sama. Z tego powodu nie mogłam przejść obojętnie obok promocji na kurki :) Chciałam zrobić niewielką porcję zupy kurkowej - tylko dla siebie i Męża, ale zanim się za nią zabrałam, on zdążył już zużyć część moich kurek do risotto. 100 g to nie jest porcja grzybów, z którą można zaszaleć, więc padło na jajecznicę. Jajecznica z kurkami zawsze kojarzy mi się z moją Ciocią Anią, która potrafiła wyskoczyć na dosłownie kilka chwil do pobliskiego lasku, aby wrócić z porcją kurek i zrobić nam na śniadanie jajecznicę z kurkami. To były super wakacje! Teraz za sprawą przypadku powróciłam do tego prostego śniadania. Zapraszam na jajecznicę :)

      Jajecznica z kurkami

      Składniki na jajecznicę da 2 osób:

      • 1 łyżka masła
      • 1 cebula
      • 100 g kurek
      • 4 jajka
      • sól
      • pieprz
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

       Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Kiedy się zeszkli, dodajemy oczyszczone i pokrojone w kostkę kurki. Smażymy, aż zmiękną i wyparuje zawarta w nich woda. Następnie wbijamy jajka i mieszamy, pozostawiając patelnię na niewielkim ogniu. Ja wolę jajecznicę mniej ściętą, ale z zasady każdy smaży do uzyskania pożądanej konsystencji :) Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec posypujemy każdą porcję siekaną natką pietruszki. Podaję z pieczywem z masłem. Smacznego!

      Jajecznica z kurkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jajecznica z kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 29 sierpnia 2018 08:27
  • czwartek, 23 sierpnia 2018
    • Koktajl nektarynkowy z miętą

      Proste rozwiązania są zawsze najlepsze :) Uwielbiam nektarynki, to moje ulubione owoce. Mogę ich zjeść naprawdę spore ilości.... Zawsze mnie orzeźwiają, dlatego ostatnio zrobiłam z nich koktajl - dużo owoców, trochę mleka i do tego mięta. Idealny na upalne dni. Lekki, świeży, orzeźwiający. Musicie spróbować :)

      Koktajl nektarynkowy z miętą

      Składniki:

      • 4 dojrzałe nektarynki
      • 1 szklanka mleka
      • 4 liście mięty

      Wykonanie:

      Nektarynki myję i pozbawiam pestek. Kroję na kawałki i zalewam mlekiem. Dodaję porwane liście mięty. Wszystko razem blenduję na gładko. Podaję schłodzony, udekorowany miętą i cząstkami nektarynek - pyszności!

      Koktajl nektarynkowy z miętą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 sierpnia 2018 13:08

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa