Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • wtorek, 03 lipca 2018
    • Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Bardzo dawno temu, bo już grubo ponad 10 lat, znalazłam w jakimś kolekcjonerskim wydaniu kulinarnym przepis na tartę z brokułami. Wypróbowałam ją wtedy i pamiętam, że bardzo wszystkim smakowała. Naprawdę w to wierzę, bo potem na przestrzeni lat przy różnych okazjach ludzie często przypominali o tej tarcie, a ja niestety zgubiłam ten przepis i nie mogłam przygotować jej ponownie. Pamiętałam tylko, że była z brokułem, serkiem i porem, na cieście francuskim. A jako, że gotuję już parę lat, te dane były wystarczające, bym niedawno zabrała się za przypomnienie sobie tej tarty. W zasadzie ciężko mi powiedzieć czy zbliżyłam się do tamtego przepisu, bo już nie pamiętałam jego smaku, ale może goście z tamtego spotkania będą w stanie to ocenić :)

      Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • 125 g serka twarogowego
      • 3 łyżki śmietany 30%
      • 1 ząbek czosnku
      • sól
      • pieprz biały
      • gałka muszkatołowa
      • 1 por - biała część
      • 1 brokuł
      • 50 g żółtego sera
      • pieprz czarny

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na drobne różyczki i myjemy. Następnie wrzucamy do wrzątku i blanszujemy przez kilka (3-5) minut, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie sprężysty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Po chwili wyjmujemy różyczki z zimnej wody i odsączamy. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni (góra-dół). Pora kroimy w plastry, przekładamy na sitko i przelewamy go wrzątkiem. Odsączamy. Serek łączymy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.  Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na niego ciasto francuskie. Boki z każdej strony zaginamy dwa razy na szerokość 0,5 cm i ustawiamy w pionie, aby utworzyć wysoki rant dla naszej tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Smarujemy serkiem, na serek wykładamy pora i różyczki brokuła. Całość posypujemy tartym serem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

      Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z ciasta francuskiego z brokułem, porem i serkiem twarogowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2018 08:56