Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • czwartek, 17 maja 2018
    • Krem z zielonych szparagów z mozzarellą

      Aktualnie trwa sezon na szparagi. Pod koniec majówki udało mi się kupić pęczek zielonych szparagów po 5.99 zł. Nawet dwa pęczki :D Z jednego przygotowałam zupę - krem. Dodałam do niej kawałki mozzarelli, które cudownie rozpuszczały się w ciepłym kremie. Zupa jest lekka - idealna na obecne upały. W dniu, w którym ją ugotowałam, zjadłam ją i na obiad i na kolację :) Zapraszam po przepis, a ja zabieram się za obrabianie drugiego pęczka szparagów.

      Krem z zielonych szparagów z mozzarellą

      Składniki na 3 porcje:

      • 2 łyżki oleju
      • 1 cebula
      • 2 niewielkie ziemniaki
      • 500 g zielonych szparagów
      • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
      • 1 ząbek czosnku
      • 6 łyżek śmietany 30%
      • pieprz biały
      • gałka muszkatołowa
      • sól
      • 125 g mozzarelli

      Wykonanie:

      W garnku podsmażamy na rozgrzanym oleju obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Szparagi pozbawiamy zgrubiałych końców, odkrajamy główki i odkładamy je na bok, a pozostałe części kroimy na 2-3 cm kawałki i dorzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Mozzarellę kroimy w kosteczkę i nakładamy po kilka kostek do każdej miski. Zalewamy bardzo gorącą zupą, a na górze układamy przekrojone wzdłuż główki szparagów. Główki lekko zmiękną od gorącej zupy, ale nadal pozostaną chrupkie. Ja swoją zupę podałam z kleksami śmietany i czarnym sezamem.

      Krem z zielonych szparagów z mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Krem z zielonych szparagów z mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 17 maja 2018 10:02
  • czwartek, 10 maja 2018
    • Szybka sałatka z tuńczykiem

      Lubię sałatki z tuńczykiem, ale żeby szybko mi nie zbrzydły, muszą mieć jakiś chrupiący, soczysty dodatek. W tej sałatce mamy paprykę, cebulę czerwoną i natkę pietruszki, które spełniają moje kryteria. W zamyśle to miała być sałatka "fit", bez dodatków węglowodanowych, dlatego podałam ją w liściu sałaty. Nie zmienia to faktu, że najbardziej smakowała mi na ciepłych grzankach. Cóż, natury nie oszukasz - kocham gluten :D

      Szybka sałatka z tuńczykiem

      Składniki:

      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 małej cebuli czerwonej
      • 4 łyżeczki kukurydzy z puszki
      • 1 łyżeczka musztardy miodowej
      • 1 łyżka jogurtu bałkańskiego
      • 1 łyżka majonezu
      • sól
      • pieprz
      • natka pietruszki

      Wykonanie:

      Tuńczyka odsączamy. Paprykę i cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy wszystko z odsączoną kukurydzą. Dodajemy musztardę, jogurt, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy schłodzoną w liściu sałaty lub na grzankach.

      Szybka sałatka z tuńczykiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybka sałatka z tuńczykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 maja 2018 10:16
  • środa, 09 maja 2018
    • Surówka z młodej kapusty

      Kilka dni temu naszło mnie na zupę z młodej kapusty. Kupiłam fajną, dużą kapustę, ale do garnka z zupą zmieściło mi się tylko 3/4 główki. Musiałam jakoś zagospodarować tę pozostałą ćwiartkę. Nie opłacało się robić z niej dodatku na ciepło, bo wyszłoby go niewiele, dlatego zrobiłam prostą surówkę. Smaczna, chrupiąca i kolorowa. No i szybka, czyli same zalety :)

      Surówka z młodej kapusty

      Składniki:

      • 1/4 główki młodej kapusty - moja była dość duża, więc jeśli trafi się mała, użyjcie 1/2 główki
      • 1/4 - 1/2 białej części pora - mój był duży, więc dałam 1/4
      • 1 marchewka
      • garść koperku
      • sól
      • pieprz
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1/2 łyżeczki cukru

      Wykonanie:

      Kapustę obraną z zewnętrznych liści szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek siekamy. Wszystko wrzucamy do miski i posypujemy solą, a następnie ugniatamy chwilę ręką. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, cukier, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Smacznego!

      Surówka z młodej kapusty

      Surówka z młodej kapusty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 09 maja 2018 07:31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa