Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • poniedziałek, 18 marca 2019
    • Proste chlebki z patelni (na jogurcie)

      Podczas jednego z zestawień najpopularniejszych przepisów dodanych dzień wcześniej, moją uwagę przykuły chlebki z patelni na jogurcie opublikowane przez cool and minty. Postanowiłam je wypróbować, bo miałam ochotę na tego typu pieczywko maczane w oliwie z oliwek. Robiło się je niesamowicie prosto i szybko. Są podobne teksturą do chlebków naan. Ja swoje maczałam w oliwie, ale można je posmarować masełkiem z czosnkiem lub ziołami i na pewno też będą pyszne.

      Proste chlebki z patelni (na jogurcie)

      Składniki na 8 chlebków:

      • 150 g jogurtu naturalnego
      • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/3 łyżeczki soli
      • oliwa do podania lub masło

      Wykonanie:

      W misce łączymy ze sobą jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca. Kiedy ciasto będzie w miarę zwięzłe, wyrabiamy je ręką na obficie podsypanym mąką blacie. Po wyrobieniu (przestanie kleić się do rąk), przykrywamy miseczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ponownie chwilę je wyrabiamy, formujemy z niego kulę, którą kroimy na 4 ćwiartki. Każdą z ćwiartek dodatkowo przedzielamy na pół. Każdą z 8 porcji ciasta rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Na rozgrzanej patelni z nieprzywieralnym dnem układamy placuszki obtrzepane z nadmiaru mąki. Pieczemy je około 1,5 minuty z każdej strony. Na ich powierzchni zaczną powstawać bąbelki z powietrzem - to znak, że należy je przewrócić na drugą stronę (zdjęcie ostatnie). Z drugiej strony pieczemy tyle samo czasu. Mogą się przypiec tak, że powstaną czarne plamki, ale to normalne. Jeśli na patelni zbierze się nadmiar przypieczonej mąki, można ją zetrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć dalej. Gotowe chlebki można posmarować oliwą, roztopionym masełkiem z czosnkiem lub ziołami. Ja swoje maczałam w miseczce z oliwą. Świetnie będą też pasować do dań kuchni indyjskiej, gulaszy czy sosów.

      Proste chlebki z patelni (na jogurcie)

      Proste chlebki z patelni (na jogurcie)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Proste chlebki z patelni (na jogurcie)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 marca 2019 11:22
  • poniedziałek, 11 marca 2019
    • Smoothie szpinak - gruszka - banan

      Przyznaję się - lubię zjeść czasem fast fooda. A czasem super kaloryczne jedzenie domowej roboty. Niestety, daje mi się to we znaki poprzez przybieranie na wadze, ale po prostu nie potrafię się czasem powstrzymać. Potem przychodzą wyrzuty sumienia i staram się "zbilansować" to zdrowym jedzeniem. To nie jest tak, że ja nie lubię warzyw czy owoców, bo lubię bardzo. Po prostu bardziej lubię dania z dużą ilością kalorycznego sera ;) Tym razem regenerowałam się między innymi takim pysznym smoothie. Jak zwykle zrobione w minutę, pełne witamin i dodające energii.

      Smoothie szpinak - gruszka - banan

      Składniki na 3 porcje:

      • 100 g szpinaku
      • 2 gruszki
      • 1 banan
      • 1/2 limonki
      • 1 szklanka wody

      Wykonanie:

      Banany i gruszki obieramy ze skórek. Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy owoce na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego. Dodajemy umyte liście świeżego szpinaku. Skrapiamy wszystko sokiem z limonki i zalewamy szklanką wody. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Najlepiej smakuje schłodzone.

      Smoothie szpinak - gruszka - banan

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Smoothie szpinak - gruszka - banan”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 marca 2019 11:55
  • czwartek, 07 marca 2019
    • Fajita z wieprzowiny

      Spośród wielu dań kuchni meksykańskiej, jednym z "bezpiecznych" dla wszystkich, którzy nie są fanami zbyt orientalnych smaków, jest fajita. To smażone kawałki mięsa w towarzystwie kolorowych papryk i cebuli. Szybkie smażenie na dużym ogniu sprawia, że danie jest aromatyczne, a składniki choć przypieczone, pozostają soczyste. Do tego delikatne doprawienie - charakterystyczne, ale nie za mocne, dokładnie w punkt! Robi się ją w 10 minut, a podaje z plackami tortilla lub z ryżem. Pyszne i sycące, nie ma się co dziwić, że to flagowe danie meksykańskie :) Te proporcje są na jedną dużą, obiadową porcję.

      Fajita z wieprzowiny

      Składniki:

      • 2 łyżki oleju
      • 200 g schabu
      • 1 cebula
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 papryki zielonej
      • 1/2 papryki żółtej
      • 1 ząbek czosnku
      • 1/3 łyżeczki cukru
      • sól
      • pieprz
      • papryka słodka
      • chilli
      • kmin rzymski
      • świeża kolendra

      Wykonanie:

      Schab kroimy na plastry. Każdy z nich posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy będzie mocno nagrzany, smażymy na nim plastry schabu - po 2 minuty z każdej strony. Powinny nabrać ładnego, brązowego koloru. Zdejmujemy plastry z patelni i wrzucamy na nią papryki. Smażymy na dużym ogniu około 1,5 minuty, ciągle mieszając, a następnie dodajemy cebulę. Po kolejnej minucie smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i cukier. Plastry schabu kroimy w paski i wrzucamy na patelnię do warzyw. Wyłączamy gaz pod patelnią i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i kminem rzymskim. Dobrze mieszamy jeszcze chwilę na gorącej patelni. Dekorujemy świeżą kolendrą. Podajemy z tortillą lub/i ryżem.

      Fajita z wieprzowiny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 marca 2019 15:46
  • poniedziałek, 04 marca 2019
    • Sałatka makaronowa z brokułem

      Kolejna z serii sałatek "po czyszczeniu lodówki". Kiedy zbrzydną mi kanapki, zawsze robię jakąś sałatkę na kolację. I znika dużo szybciej niż każda inna kolacja. Sałatki są po prostu wciągające. Nakładasz jedną porcję, potem drugą i za chwilę miska jest pusta :D Lubię wszystkie sałatki - i te lekkie na sałacie i te treściwe z makaronem i majonezem. Dzisiaj jedna z tych drugich. Świetna na kolację lub na posiadówkę ze znajomymi.

      Sałatka makaronowa z brokułem

      Składniki:

      • 200 g makaronu kokardki
      • 1 brokuł
      • 1/2 puszki kukurydzy
      • 1 cebula czerwona
      • 1 papryka czerwona
      • 100 g szynki, np. konserwowej lub polędwicy sopockiej
      • 3 łyżki jogurtu greckiego
      • 6 łyżek majonezu
      • sól
      • pieprz
      • curry

      Wykonanie:

      Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W drugim garnku nastawiamy posoloną wodę i czekamy aż się zagotuje. Brokuła dzielimy na drobne różyczki i myjemy. Wrzucamy do wrzątku i blanszujemy kilka minut, aż da się w niego wbić widelec. Po tym czasie wyciągamy go łyżką cedzakową i przekładamy do lodowatej wody na chwilę. Ponownie odcedzamy i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy paprykę. Dodajemy obie do brokułów. Szynkę kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Dodajemy ją do warzyw, razem z odcedzonym i ostudzonym makaronem. Dorzucamy kukurydzę, dodajemy majonez i jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Wstawiamy do lodówki na min. 20 minut, by smaki się przegryzły.

      Sałatka makaronowa z brokułem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 marca 2019 11:18
  • sobota, 02 marca 2019
    • Pasta jajeczna z paluszkami surimi

      Na pewno zdążyliście już zauważyć, że jestem wielką fanką past kanapkowych. Muszą być kremowe i dobrze doprawione. Nie ma nic lepszego niż taka pasta na świeżym pieczywie lub na grzance. Dziś mam dla Was propozycję pasty jajecznej z dodatkiem paluszków surimi. Oprócz swojego smaku, wnoszą one też śliczny, przykuwający uwagę, różowy kolor. Gdyby oprzeć pastę tylko na tych dwóch składnikach, byłaby niestety mdła, dlatego dodałam do niej odrobinę cebuli i szczypiorku. Nadały ostrości i charakteru. Spróbujcie sami :)

      Pasta jajeczna z paluszkami surimi

      Składniki:

      • 4 jajka
      • 200 g paluszków surimi
      • 1/2 cebuli
      • szczypiorek
      • 4 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane, pokrojone na ćwiartki jajka i paluszki surimi (z wyjątkiem jednego) umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy. Do pasty dodajemy cebulę, majonez i garść posiekanego szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty dekorujemy ostatnim paluszkiem surimi startym na małych oczkach tarki. Można też dodatkowo posypać siekanym szczypiorkiem.

      Pasta jajeczna z paluszkami surimi

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 02 marca 2019 13:25
  • piątek, 01 marca 2019
    • Lawasz z warzywami i fetą

      Kiedy rejestrowaliśmy swoje drugie auto, kolejna w Starostwie Powiatowym była na co najmniej godzinę. Na szczęście dla nas, parę kroków od naszego starostwa znajduje się świetna ormiańska restauracja. Wstąpiliśmy tam na szybki lunch. Zamówiłam brtuć wiosenny, czyli warzywa z serem zawinięte w lawasz. Bardzo mi zasmakował... Wracałam tam jeszcze kilka razy z jego powodu :) Ormiańska stała się jedną z naszych ulubionych knajp w mieście. Kiedy podczas codziennych zakupów zobaczyłam w Biedronce paczki z plackami lawasz, byłam zaskoczona. Pierwszy raz widziałam je w sklepie. Kupiłam jedną paczkę, która zawierała 4 placki. Postanowiłam zrobić z nimi to, co moim zdaniem najlepiej do nich pasuje, czyli nadziać je warzywami i serem. Najbardziej podobna do tamtego sera z ormiańskiej była feta. Jak zwykle posiłek zrobiłam w kilka minut. Był niezwykle aromatyczny i pełen przenikających się smaków. Zdecydowanie do powtórzenia, o ile uda mi się znaleźć znowu lawasze. Niestety więcej ich nie widziałąm....

      Lawasz z warzywami i fetą

      Składniki na 2-3 lawasze:

      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 500 g papryki w różnych kolorach (po 1 żółtej, zielonej i czerwonej)
      • 250 pieczarek brunatnych
      • 1 cebula czerwona
      • 1 ząbek czosnku
      • sól
      • pieprz
      • papryka słodka
      • chilli
      • rozmaryn
      • tymianek
      • gałka muszkatołowa
      • kmin rzymski
      • 100 g sera feta
      • natka pietruszki
      • 2 lawasze

      Wykonanie:

      Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę papryki. Smażymy na dużym ogniu, mieszając. Po 2 minutach dodajemy oczyszczone, ale nie myte pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Po kolejnych 2 minutach dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Po minucie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zdejmujemy patelnię z gazu. Doprawiamy warzywa solą, pieprzem, papryką słodką, chilli, rozmarynem i tymiankiem. Dodajemy odrobinę kminu rzymskiego i gałki muszkatołowej. Lawasze podgrzewamy na suchej patelni lub w opiekaczu. Na środek każdego nakładamy farsz warzywny. Na wierzchu kruszymy ser feta i posypujemy go siekaną natką pietruszki. Placki zawijamy jak gołąbki. Na koniec można jeszcze zawinięte lawasze włożyć do opiekacza. Podajemy na ciepło. Mi wyszły 2 dobrze napakowane lawasze, ale jeśli włożycie mniej farszu, wyjdą 3.

      Lawasz z warzywami i fetą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 01 marca 2019 07:28

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa