Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • piątek, 10 listopada 2017
    • Szaszłyki z wołowiny z warzywami

      Dziś propozycja dla wszystkich, którzy lubią zdrowe jedzenie i różnorodność. Robiąc grilla mam dość kiełbas i kaszanek, dlatego zawsze wymyślam coś innego, lekkiego. Te szaszłyki nie były przygotowane na grillu, ale spokojnie można je zrobić właśnie w ten sposób. Uwielbiam je za wołowinę, ich lekkość i cudowne, kontrastowe kolory. I za smak - oczywiście ;)

      Szaszłyki z wołowiny z warzywami

      Składniki:

      • 500 g wołowiny, np. może być rostbef, antrykot
      • 2 łyżki sosu sojowo - grzybowego
      • 1 łyżka sosu worchestershire
      • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
      • chilli
      • 1/2 papryki żółtej
      • 2 cebule czerwone
      • garść pomidorków koktajlowych

      Wykonanie:

      Wołowinę kroimy w kostkę i marynujemy 2 godziny w sosie sojowo-grzybowym z sosem worchestershire, brązowym cukrem i chilli. Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 min w zimnej wodzie. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patyczki nabijamy na zmianę kawałki warzyw i mięsa. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym grillu lub patelni po 2 min z każdej z 4 stron, zdejmujemy z patelni/grilla i odstawiamy na 5 minut, by mięso odpoczęło. Smacznego!

      Szaszłyki z wołowiny z warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szaszłyki z wołowiny z warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 listopada 2017 09:09
  • środa, 08 listopada 2017
    • Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

      Takie właśnie roladki zostały podane pewnego razu, kiedy byliśmy w odwiedzinach u znajomych. Ja rukoli nie znoszę, ale i tak mnie urzekły, bo wyglądały wspaniale. Były proste, efektowne i podobno bardzo smaczne. Postanowiłam zrobić je na urodziny swojego syna i faktycznie - miały bardzo duże wzięcie. To mnie utwierdziło w przekonaniu, że są naprawdę warte puszczenia w świat :) Zapraszam wszystkich do spróbowania :)

      Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 10 plastrów szynki parmeńskiej
      • rukola
      • oliwa z oliwek
      • pieprz

      Wykonanie:

      Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół wzdłuż. Każdy plaster szynki smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek. Następnie układamy na nim (ok. 1 cm od brzegu) garstkę rukoli, a na niej połówkę jajka - płaską stroną do rukoli. Plastry szynki zwijamy w ciasne roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

      Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 08 listopada 2017 08:31
  • wtorek, 07 listopada 2017
    • Frittata ze szparagami i bekonem

      Ostatnie szparagi w sezonie były już w naprawdę niskich cenach. Większość z nich była zgrubiała, stara i zniechęcająca, więc kiedy zobaczyłam w Intermarche piękne sztuki w zabójczej cenie - nie mogłam sobie odmówić ;) Miał być po raz drugi makaron ze szparagami, ale przecież musiałam wymyślić też coś nowego, bo nie byłabym sobą ;) Padło na frittatę ze szparagami i boczkiem, która okazała się fantastyczna i sycąca, w sam raz na porządne śniadanie czy lunch do pracy - spróbujcie!

      Frittata ze szparagami i bekonem

      Składniki:

      • 3 plastry bekonu (boczku wędzonego) - ok. 70 g
      • 400 g zielonych szparagów
      • 5 jajek
      • sól
      • pieprz
      • 1,5 łyżki tartego sera grana padano
      • szczypior

      Wykonanie:

      Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej plastry bekonu. Smażymy do chrupkości, aż tłuszcz się wytopi. Zdejmujemy usmażony bekon z patelni i odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Zostawiamy tyko tyle, by dno było lekko pokryte tłuszczem - jakby było nim wysmarowane. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na kawałki o długości 1-2 cm.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki szparagów - bez ich delikatnych końcówek. Smażymy 2 minuty, obracając. Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą (niewiele, bo bekon jest słony!) i pieprzem. Dodajemy 1 łyżkę grana padano i posiekany szczypiorek. Masą jajeczną zalewamy szparagi. Wierzch posypujemy pokruszonym bekonem i układamy na nim główki szparagów. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Kiedy całość się zetnie, wierzch posypujemy pozostałym serem. Podajemy ciepłe, choć i na zimno jest przepyszne :)

      Frittata ze szparagami i bekonem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Frittata ze szparagami i bekonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 listopada 2017 08:22