Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • poniedziałek, 26 lutego 2018
    • Krem z pietruszki z gruszką

      Mój dziadek uwielbia gruszki, więc jeśli tylko są po okazyjnej cenie, zawsze kupuję więcej i zawożę mu przy najbliższej okazji. Ostatnim razem zapomniałam jednak zabrać je ze sobą i po powrocie z weekendu były już bardzo dojrzałe - to były ich ostatnie chwile. Nie przepadam zbytnio za samymi gruszkami, a szkoda mi było je wyrzucić, dlatego szukałam pomysłu jak je wykorzystać... Na moje ulubione ciasto były już zdecydowanie za miękkie, ale na blogu Kwestia Smaku znalazłam przepis na krem pietruszkowo-gruszkowy. Postanowiłam przetestować przepis i okazał się trafiony - zupa smakowała nawet tym, którzy nie lubią eksperymentów w kuchni. Ma też zadziwiającą właściwość - po spróbowaniu nabierasz kolejną łyżkę i kolejną... aż okazuje się, że było jej zdecydowanie za mało ;) Nie miałam akurat żadnego sera dojrzewającego, dlatego smak zupy choć dobry, to wydawał mi się niepełny. Następnym razem, gdy zabraknie mi sera, zastąpię mleko śmietaną 30%.

      Krem z pietruszki z gruszką

      Składniki:

      • 500 g pietruszki (korzeń)
      • 750 ml bulionu warzywnego
      • 200 ml mleka
      • 1 dojrzała gruszka
      • 2 łyżki masła
      • szczypta cynamonu
      • sól
      • pieprz
      • pieprz cayenne
      • 1 łyżka soku z cytryny

      Wykonanie:

      Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją w garnku na maśle. Po chwili dodajemy też obraną, pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę gruszkę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy odrobinę cynamonu - ja dodałam tylko szczyptę na końcu łyżeczki, bo nie chciałam, żeby cynamon był bardzo wyczuwalny - i jeszcze przesmażamy. Zalewamy całość bulionem i gotujemy do miękkości pietruszki. Dodajemy mleko i ponownie zagotowujemy, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu cayenne. Jak już wspomniałam, nie miałam sera grana padano ani parmezanu, dlatego swoją zupę podałam z czarnym sezamem, posiekaną natką pietruszki i kroplami oliwy.

      Krem z pietruszki z gruszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 lutego 2018 10:13

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa