Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • sobota, 25 lutego 2017
    • Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Najlepsze i najprostsze posiłki do pracy to makarony lub sałatki. Wyeliminowałam ostatnio gluten ze swojej diety, więc do pracy zabieram teraz właśnie sałatki :) Zazwyczaj robię je kolorowe, zdrowe, pełne warzyw, z dodatkiem białka, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na sałatkę z dodatkiem majonezu :) Zawsze stawiam na prostotę, dlatego dzisiejsza sałatka ma jedynie 3 główne składniki: szynkę, jajka i brokuły.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Składniki:

      • 1 świeży brokuł - 500 g
      • 150 - 200 g szynki (może być również z kurczaka albo krakowska sucha)
      • 4 jajka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • opcjonalnie natka pietruszki

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy, aż nabierze odpowiedniej miękkości, a następnie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do bardzo zimnej wody. Wyciągamy, gdy różyczki się ochłodzą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Odcedzone z zimnej wody brokuły mieszamy z szynką i jajkami. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla złamania smaku proponuję dodać też posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Sałatkę podajemy schłodzoną.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lutego 2017 08:37
  • środa, 22 lutego 2017
  • niedziela, 19 lutego 2017
    • Bulion warzywny

      W wielu przepisach bazą zup jest bulion warzywny. Można skorzystać z gotowej kostki (o zgrozo!!) lub przygotować lekki wywar na warzywach, który będzie stanowił podstawę smakową do finalnego dania. A można też zrobić pełnowartościowy bulion warzywny, który swoim bogatym smakiem jest w stanie zastąpić wegetarianom rosół! Taki, którego jedna szklanka potrafi rozgrzać nas w pochmurne, deszczowe/zimowe wieczory. Taki właśnie bulion mam dziś dla Was :) Możecie zrobić go w dużej ilości i przechowywać w lodówce, wykorzystując później jako bazę do różnych zup. Wrzucam Wam KOMPLETNIE nieobrobione zdjęcie, żebyście mogli zobaczyć, że kolor bulionu/rosołu to zasługa samych warzyw oraz wolnego, długiego gotowania.

      Bulion warzywny

      Składniki:

      • 1 por
      • pęczek pietruszki
      • 3 marchewki
      • 2 pietruszki
      • 2 cebule
      • kawałek selera
      • 1 papryczka chilli
      • 3 ząbki czosnku
      • nać lubczyku
      • nać selera
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 10 ziaren pieprzu czarnego
      • 1,5 litra wody
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Przekrajamy na pół (wydobędzie się z nich w te sposób więcej smaku) i wrzucamy do dużego garnka. Pora również przekrajamy na pół i dodajemy do warzyw. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i przypalamy nad ogniem, aż się zwęgli. Dodajemy do garnka razem ze wszystkimi naciami. Papryczkę chilli podpiekamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do reszty warzyw. Zawartość garnka zalewamy 1,5 litra wody. Dorzucamy także liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz przekrojone na połówki ząbki czosnku. Gotujemy przez min. 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Odcedzamy wywar i doprawiamy go do smaku solą i mielonym pieprzem.

      Bulion warzywny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2017 08:58
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Koreczki Caprese

      Co się najlepiej sprawdza na imprezach? Finger food i sałatki :) Koreczki uświetnią każdą okoliczność! A gdyby tak zrobić koreczki w smakach tradycyjnej sałatki caprese? Spróbowałam i wiem, że to sukces murowany :) Zdrowe, lekkie, smaczne przekąski w formie koreczków nie mają sobie równych. Nie muszę chyba wspominać, że są też tak proste, że nawet dziecko może je przygotować?

      Koreczki Caprese

      Składniki:

      • 15 kulek mini mozzarelli
      • 15 pomidorków koktajlowych
      • 15 listków bazylii
      • oliwa z oliwek
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy. Na wykałaczki nabijamy kolejno: kulkę mozzarelli, liść bazylii i pomidorka. Układamy koreczki na półmisku i polewamy oliwą z oliwek. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.

      Koreczki Caprese

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:13
  • poniedziałek, 13 lutego 2017
    • Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Po raz kolejny, przeglądając grupy kulinarne na facebooku trafiłam na cudowną perełkę! Przepis na szplitry pochodzący z bloga My sweet a life. Już wcześniej widziałam rogaliki 3-składnikowe, ale nigdy się ich nie podjęłam. Teraz przekonał mnie dodatek twarogu w cieście i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zrobić! Spodziewałam się ciasta kruchego, tak wnioskowałam z oryginalnego zdjęcia, ale okazało się to ciasto pokroju ciasta francuskiego :) ciasteczka nie dość, że były pyszne, to i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie sprawiało żadnych problemów przy pracy, a gotowe ciasteczka nie wymagały nawet cukru pudru na wierzch - najprostsze i najlepsze!

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Składniki (w temperaturze pokojowej):

      • 300 g twarogu półtłustego
      • 300 g masła
      • 300 g mąki pszennej
      • marmolada/powidła do środka
      • cukier puder (opcjonalnie)

      Wykonanie:

      Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego posiekane masło i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Kulę uformowaną z ciasta wkładamy do lodówki. Po min. 2 godzinach wyciągamy ciasto, dzielimy na części i każdą z nich, po ponownym wyrobieniu, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku długości palca wskazującego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół). Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczką po porcji powideł/marmolady. Przeciwległe końce ciasta zawijamy do środka i dobrze dociskamy je do siebie, bo ciasteczka rosną i rozchylają się. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Z tych proporcji wychodzą 2 pełne ciasteczek blachy od piekarnika. Można je dodatkowo posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja to pominęłam i mimo to były pyszne. Do ciastek użyłam powideł z aronii z mięta i limonką.

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lutego 2017 07:22
  • piątek, 10 lutego 2017
    • Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Na moim blogu jest już kilka przepisów azjatyckich i nie są one zbytnio skomplikowane, ale ten dzisiejszy bije wszystkie na głowę! Najprostszy z możliwych - ryż smażony z warzywami i jajkiem. Często jest dodawany do dań azjatyckich jako dodatek, ale porządnie naładowany dodatkami może stanowić odrębny, wegetariański posiłek. Spróbujcie koniecznie!

      Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Składniki na 3 porcje:

      • 1 łyżka oleju
      • 1 papryka czerwona
      • 1 marchewka
      • 1 cebula
      • 2 garście groszku mrożonego
      • 1-1,5 łyżki sosu sojowego
      • 2 łyżeczki octu ryżowego
      • 2 jajka
      • sól
      • pieprz
      • papryka ostra
      • 250 - 300 g ryżu

      Wykonanie:

      Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Marchew i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju w następującej kolejności: najpierw marchewkę, po minucie dodajemy paprykę, a po chwili cebulę. Na koniec dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę, aż zmięknie. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Warzywa przesuwamy na jedną stronę patelni lub całkowicie z niej zdejmujemy (jeśli patelnia jest nieduża). Wylewamy roztrzepane jajka na patelnię. Czekamy, aż lekko się zetną, po czym rozdrabniamy je na małe kawałeczki. Ryż doprawiamy sosem sojowym i octem. Warzywa i kawałki jajek przesmażamy na patelni razem z doprawionym ryżem. Dodajemy do smaku sól, pieprz i paprykę ostrą.

      Ryż smażony z warzywami i jajkiem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 lutego 2017 09:12
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)

      Parę lat temu dowiedziałam się o Diecie Dukana. Skusiłam się i faktycznie udało mi się na niej zrzucić parę kilo. Po skończeniu diety dostałam obrzydzenia do serków wiejskich, piersi z kurczaka i otrębów, ale efekty były zadowalające :) Na szczęście byłam w gronie szczęśliwców, na których dieta nie wpłynęła źle, nie miałam żadnych negatywnych skutków zdrowotnych. Mimo to, drugi raz bym jej nie powtórzyła. Jedyne co mi się spodobało i do czego często wracam,  to placuszki z tuńczyka, które stanowiły w tej diecie substytut pieczywa. Za każdym razem kiedy chcę zrzucić nadprogramowe kilogramy, rezygnuję z pieczywa. Ciężko mi się jednak z tym pogodzić, dlatego robię sobie te placuszki na przekąskę :) Nie musicie być na ścisłej diecie, żeby je wypróbować :) Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Dieta białkowa z wydania specjalnego Vity.

      Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)

      Składniki:

      • 2 jajka
      • 200 g chudego twarogu
      • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
      • 2 łyżki otrąb owsianych
      • 1 łyżka otrąb pszennych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • zioła prowansalskie
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. W dużej misce rozgniatamy twaróg, dodajemy do niego odsączonego tuńczyka, żółtka, otręby i proszek do pieczenia. Doprawiamy ziołami i pieprzem. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy pianę z białek i jeszcze raz, tym razem delikatnie, mieszamy całość. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy porcje masy na papier, zachowując między plackami odstępy, bo urosną one w trakcie pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od. 20-25 minut, aż się zrumienią. Można jeść je samodzielnie, a można z nich robić kanapki z dodatkiem serka bądź wędliny.

      Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Placuszki tuńczykowe (Dieta Dukana)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 07:43
  • czwartek, 02 lutego 2017
    • Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu

      Sylwester jest taką okazją, kiedy przygotowywane przez nas przekąski są zawsze bardziej eleganckie albo po prostu ładniej podane. Na tegorocznego Sylwestra zaplanowałam przygotowanie małych kanapeczek z pumpernikla z łososiem, zielonym ogórkiem i lekkim dodatkiem chrzanu. Takie małe kanapeczki na jeden kęs (no, może dwa :) ) były smaczne, eleganckie i orzeźwiające, czyli idealne do okazji :)

      Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu 

      Składniki:

      • 125 g pumpernikla (12-14 krążków)
      • 50 g serka kremowego
      • 1/4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
      • 100 g łososia wędzonego
      • ogórek
      • koperek
      • 2 rzodkiewki
      • sól
      • pieprz
      • sok z cytryny

      Wykonanie:

      Serek mieszamy z chrzanem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka myjemy i bez obierania kroimy na plasterki, a rzodkiewki na półplasterki. Krążki pumpernikla smarujemy serkiem, układamy na nich po plasterku ogórka. Na ogórkach układamy kawałki łososia. Ozdabiamy kawałkami rzodkiewki i małymi gałązkami koperku. Smacznego!

      Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu

      Mini kanapeczki z łososiem na pumperniklu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2017 07:28
  • wtorek, 17 stycznia 2017
    • Sałatka z serem camembert

      Nawet jeśli czasem Wam się wydaje, że nie macie nic w lodówce, to na pewno jesteście w stanie zrobić sobie sałatkę :) Zamiast położyć na kanapki camemberta, zrobiłam z nim sałatkę polaną pysznym dressingiem! Zrezygnowaliśmy z chleba i mieliśmy wspaniałe niedzielne śniadanie :)

      Sałatka z serem camembert

      Składniki:

      • duża garść roszponki
      • 5 pomidorków koktajlowych
      • 1/4 cebuli czerwonej
      • 1 serek camembert (120 g)

      Dressing

      • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka octu balsamicznego
      • 1/2 łyżeczki musztardy

      Wykonanie:

      Roszponkę układamy na talerzu. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią roszponkę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Ser kroimy na 8 części, które układamy pomiędzy pomidorkami. Z podanych składników sporządzamy dressing. Kiedy składniki dobrze się połączą, skrapiamy dressingiem sałatkę. Smacznego!

       Sałatka z serem camembert

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2017 07:51
  • sobota, 14 stycznia 2017
    • Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Jakiś czas temu moja Mama zaskoczyła mnie przepyszną zupą - paprykową. Papryka jest obok cukinii moim ulubionym warzywem, więc już sam smak przewodni mnie kupił, a to był dopiero początek! Zupa była wzbogacona o mielone mięso i kuleczki mozzarelli, które roztapiały się w ciepłym, gęstym płynie. Brzmi nieźle, prawda?! Zrobiłam zakupy i poprosiłam Mamę o instruktaż, żeby móc samodzielnie robić tę zupę kiedy tylko najdzie mnie na nią ochota :) A teraz - bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!

      Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Składniki:

      • 500 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowego)
      • 1 cebula
      • sól
      • pieprz
      • papryka słodka
      • ząbek czosnku
      • 2 łyżki oleju
      • 200-250 g papryki ramiro - w razie braku, zastąpić zwykłą czerwoną papryką.
      • 1 duży ziemniak
      • 2 papryki czerwone
      • 1 czerwona papryczka chilli
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1/2 szklanki wody
      • 1 litr bulionu warzywnego
      • kuleczki mozzarelli do podania

      Wykonanie:

      Mięso podsmażamy na nieprzywieralnej patelni bez dodatku oleju. Dodajemy do niego posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.

      W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę papryki, pozbawioną nasion papryczkę chilli i pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka. Dodajemy paprykę słodką i wędzoną. Przesmażamy jeszcze minutkę i podlewamy wodą. Dusimy ok. 5 minut, po czym dodajemy bulion warzywny. Kiedy warzywa zmiękną, blendujemy zupę. Do zupy wrzucamy podsmażone wcześniej mięso mielone i gotujemy całość jeszcze 10 minut. Do miseczek nakładamy po kilka kawałków mozzarelli i zalewamy je gorącą zupą. Smacznego! :)

       Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 14 stycznia 2017 08:36