Kulinarne kaprysy Karolki

Wpisy

  • poniedziałek, 20 marca 2017
    • Łazanki

      O łazankach rozpisywać się nie trzeba. Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Nawet ja je lubię w wersji z kapustą kiszoną, choć ona sama raczej nie należy do moich ulubionych :) Z łazankami wiąże się ciekawa rzecz - nawet jak zrobić za dużo i uznasz, że będzie na dwa dni, to nigdy nie starcza na drugi dzień :D

      Łazanki

      Składniki:

      • 600 g kapusty kiszonej (waga po odsączeniu)
      • 450 g kiełbasy
      • 200 g boczku wędzonego
      • 1,5 - 2 cebule
      • 400 g makaronu łazanki
      • 3 liście laurowe
      • 6 ziaren ziela angielskiego
      • sól
      • pieprz
      • majeranek
      • papryka słodka

      Wykonanie:

      Kapustę płuczemy w wodzie. Jeśli trzeba (kapusta jest wciąż kwaśna), należy zrobić to kilkukrotnie. Wkładamy ją do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Boczek kroimy w kosteczkę, tak samo jak kiełbasę i podsmażamy. Po kilku minutach, kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pozostawiamy na ogniu, dopóki się nie zeszkli. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem. Makaron na łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie, po czym dodajemy do kapusty i mieszamy. Smacznego!

      Łazanki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 marca 2017 08:09
  • piątek, 17 marca 2017
    • Pieczarki w orientalnym sosie

      Odchudzanie może się znudzić, może zbrzydnąć. Może, ale nie musi :) Staram się nie jadać w ogóle pieczywa, węglowodany ograniczam do minimum. W związku z tym, często jadam sałatki albo pieczone mięsa z warzywami. Mimo różnorodności, sałatek można mieć naprawdę dość, nawet jeśli są wyjątkowo smaczne. Mięsa też mam już przesyt. Jako, że potrzeba matką wynalazków, wymyśliłam jak zrobić danie na ciepło, które będzie całkowicie inne w smaku od tych, które ostatnio tak często jadam. Danie bez mięsa, ale niesamowicie smaczne i wciągające - pieczarki w orientalnym sosie (może w klimatach indyjskich? sama nie wiem...). Zrobiłam małą porcję, bo nie byłam pewna co z tego wyjdzie ;) Wszystkim smakowało i już wiem, że następnym razem muszę co najmniej potroić proporcje :)

      Pieczarki w orientalnym sosie

      Składniki:

      • 2 łyżki oleju
      • 1 cebula
      • 15 dużych pieczarek
      • 1/4 papryczki chilli
      • 1/4 papryki zielonej
      • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
      • 1 ząbek czosnku
      • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1/4 łyżeczki curry
      • 1/2 szklanki wody
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Na dużej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cebulę. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli i umyte, osuszone i pokrojone na 2 lub 4 części pieczarki. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy (bez soli, pieprzu i czosnku). Przesmażamy minutę, a następnie podlewamy wodą. Smażymy nadal, czekając, aż płyn odparuje - także ten, który oddały pieczarki. Warzywa powinny być lekko oblepione sosem (jak na zdjęciu), a nie pływać w nim. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło, najlepiej ze świeżym pieczywem. Można posypać na górze posiekaną natką pietruszki.

      Pieczarki w orientalnym sosie

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 17 marca 2017 07:06
  • wtorek, 14 marca 2017
    • Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Bardzo rzadko jadam smakowe serki kanapkowe. Najczęściej wybieram biały serek kremowy i nakładam na niego dodatki sama. Jest jeden wyjątek - bardzo smakuje mi serek Hochland o smaku ogórka z koperkiem. Na którychś zakupach pomyślałam, że to chyba nie jest żadna filozofia, żeby zrobić sobie taki serek samemu i mieć pewność co się w nim naprawdę znajduje. Okazało się to nawet jeszcze prostsze niż sądziłam :) Pamiętajcie, jeśli użyjecie serka kremowego, np Philadelfia, a nie Bielucha, smak będzie delikatniejszy. Oczywiście może to być Bieluch, ale wtedy serek wyjdzie bardziej kwaśny w smaku.

      Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Składniki:

      • 150 g serka kremowego
      • 3 małe korniszony
      • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Korniszony blendujemy na drobne kawałki, prawie na papkę. Koperek bardzo drobno siekamy. Warzywa dodajemy do serka i dokładanie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe - smacznego!

      Serek kanapkowy z ogórkiem konserwowym i koperkiem - jak Hochland

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 marca 2017 06:54
  • piątek, 10 marca 2017
    • Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Nie mam wielu rzeczy do napisania o tym daniu. Po prostu miałam ochotę na rybę z warzywami. Zdrowo, kolorowo i smacznie. Chciałam, żeby było podane inaczej niż zwykle, a że posiadam od niedawna urządzenie do przygotowywania spaghetti z warzyw, wybór był oczywisty :)

      Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Składniki na 3 porcje:

      • 3 porcje dorsza
      • 1 marchewka
      • 1 mała cukinia
      • 1/2 czerwonej papryczki chilli
      • sól
      • pieprz
      • sok z 1/4 cytryny
      • masło klarowane

      Wykonanie:

      Porcje ryby osuszamy, posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Z marchewki i cukinii (nie obieramy jej wcześniej!) robimy spaghetti warzywne. Papryczkę chilli siekamy na kawałki. Rozgrzewamy dużą patelnię. Wrzucamy na nią marchewkę, a po 15 sekundach również papryczkę chilli i cukinię. Smażymy około minuty, aż warzywa będą al dente. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy sok z cytryny. Na drugiej patelni smażymy na maśle klarowanym dorsza - jedynie przez kilka minut z każdej strony, aż zobaczymy na przekroju, że zaczyna zmieniać kolor do połowy grubości, a spód ładnie się zrumienił. Na talerzach układamy porcje warzyw, a na nich po kawałku ryby. Podajemy ciepłe, z cząstkami cytryny obok. Smacznego!

       Dorsz na spaghetti z marchewki i cukinii

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 07:46
  • środa, 08 marca 2017
    • Babka cytrynowa

      Choć od momentu upieczenia przez mnie tej babki po raz pierwszy minęło już kilka dobrych tygodni, to cytryny nadal można kupić w okazyjnych cenach :) Jeśli nie macie czasu na piętrowe ciasta, a zależy Wam, żeby coś upiec, to polecam tę babkę - jest szybka, prosta i dość tania. Może nawet wszystkie potrzebne do jej upieczenia składniki są akurat w kuchni :) Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z soku z cytryny, tak jak ja. Pamiętajcie, by składniki miały temperaturę pokojową!

      Babka cytrynowa

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklaki oleju
      • skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1 mały jogurt naturalny
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, dolewamy powoli olej. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mały jogurt. Ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki przy pomocy szpatułki. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy, a następnie polewamy lukrem z soku z cytryny lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

      Babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      środa, 08 marca 2017 07:54
  • sobota, 25 lutego 2017
    • Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Najlepsze i najprostsze posiłki do pracy to makarony lub sałatki. Wyeliminowałam ostatnio gluten ze swojej diety, więc do pracy zabieram teraz właśnie sałatki :) Zazwyczaj robię je kolorowe, zdrowe, pełne warzyw, z dodatkiem białka, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na sałatkę z dodatkiem majonezu :) Zawsze stawiam na prostotę, dlatego dzisiejsza sałatka ma jedynie 3 główne składniki: szynkę, jajka i brokuły.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Składniki:

      • 1 świeży brokuł - 500 g
      • 150 - 200 g szynki (może być również z kurczaka albo krakowska sucha)
      • 4 jajka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól
      • pieprz czarny mielony
      • opcjonalnie natka pietruszki

      Wykonanie:

      Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy, aż nabierze odpowiedniej miękkości, a następnie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do bardzo zimnej wody. Wyciągamy, gdy różyczki się ochłodzą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Odcedzone z zimnej wody brokuły mieszamy z szynką i jajkami. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla złamania smaku proponuję dodać też posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Sałatkę podajemy schłodzoną.

      Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      sobota, 25 lutego 2017 08:37
  • środa, 22 lutego 2017
  • niedziela, 19 lutego 2017
    • Bulion warzywny

      W wielu przepisach bazą zup jest bulion warzywny. Można skorzystać z gotowej kostki (o zgrozo!!) lub przygotować lekki wywar na warzywach, który będzie stanowił podstawę smakową do finalnego dania. A można też zrobić pełnowartościowy bulion warzywny, który swoim bogatym smakiem jest w stanie zastąpić wegetarianom rosół! Taki, którego jedna szklanka potrafi rozgrzać nas w pochmurne, deszczowe/zimowe wieczory. Taki właśnie bulion mam dziś dla Was :) Możecie zrobić go w dużej ilości i przechowywać w lodówce, wykorzystując później jako bazę do różnych zup. Wrzucam Wam KOMPLETNIE nieobrobione zdjęcie, żebyście mogli zobaczyć, że kolor bulionu/rosołu to zasługa samych warzyw oraz wolnego, długiego gotowania.

      Bulion warzywny

      Składniki:

      • 1 por
      • pęczek pietruszki
      • 3 marchewki
      • 2 pietruszki
      • 2 cebule
      • kawałek selera
      • 1 papryczka chilli
      • 3 ząbki czosnku
      • nać lubczyku
      • nać selera
      • 2 liście laurowe
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 10 ziaren pieprzu czarnego
      • 1,5 litra wody
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Marchewki, pietruszki i selera obieramy. Przekrajamy na pół (wydobędzie się z nich w te sposób więcej smaku) i wrzucamy do dużego garnka. Pora również przekrajamy na pół i dodajemy do warzyw. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i przypalamy nad ogniem, aż się zwęgli. Dodajemy do garnka razem ze wszystkimi naciami. Papryczkę chilli podpiekamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do reszty warzyw. Zawartość garnka zalewamy 1,5 litra wody. Dorzucamy także liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz przekrojone na połówki ząbki czosnku. Gotujemy przez min. 1,5 - 2 godziny na wolnym ogniu. Odcedzamy wywar i doprawiamy go do smaku solą i mielonym pieprzem.

      Bulion warzywny

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 lutego 2017 08:58
  • wtorek, 14 lutego 2017
    • Koreczki Caprese

      Co się najlepiej sprawdza na imprezach? Finger food i sałatki :) Koreczki uświetnią każdą okoliczność! A gdyby tak zrobić koreczki w smakach tradycyjnej sałatki caprese? Spróbowałam i wiem, że to sukces murowany :) Zdrowe, lekkie, smaczne przekąski w formie koreczków nie mają sobie równych. Nie muszę chyba wspominać, że są też tak proste, że nawet dziecko może je przygotować?

      Koreczki Caprese

      Składniki:

      • 15 kulek mini mozzarelli
      • 15 pomidorków koktajlowych
      • 15 listków bazylii
      • oliwa z oliwek
      • sól
      • pieprz

      Wykonanie:

      Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy. Na wykałaczki nabijamy kolejno: kulkę mozzarelli, liść bazylii i pomidorka. Układamy koreczki na półmisku i polewamy oliwą z oliwek. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i solą.

      Koreczki Caprese

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2017 08:13
  • poniedziałek, 13 lutego 2017
    • Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Po raz kolejny, przeglądając grupy kulinarne na facebooku trafiłam na cudowną perełkę! Przepis na szplitry pochodzący z bloga My sweet a life. Już wcześniej widziałam rogaliki 3-składnikowe, ale nigdy się ich nie podjęłam. Teraz przekonał mnie dodatek twarogu w cieście i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie zrobić! Spodziewałam się ciasta kruchego, tak wnioskowałam z oryginalnego zdjęcia, ale okazało się to ciasto pokroju ciasta francuskiego :) ciasteczka nie dość, że były pyszne, to i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto nie sprawiało żadnych problemów przy pracy, a gotowe ciasteczka nie wymagały nawet cukru pudru na wierzch - najprostsze i najlepsze!

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Składniki (w temperaturze pokojowej):

      • 300 g twarogu półtłustego
      • 300 g masła
      • 300 g mąki pszennej
      • marmolada/powidła do środka
      • cukier puder (opcjonalnie)

      Wykonanie:

      Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego posiekane masło i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto. Kulę uformowaną z ciasta wkładamy do lodówki. Po min. 2 godzinach wyciągamy ciasto, dzielimy na części i każdą z nich, po ponownym wyrobieniu, rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty o boku długości palca wskazującego. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół). Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczką po porcji powideł/marmolady. Przeciwległe końce ciasta zawijamy do środka i dobrze dociskamy je do siebie, bo ciasteczka rosną i rozchylają się. Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Z tych proporcji wychodzą 2 pełne ciasteczek blachy od piekarnika. Można je dodatkowo posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale ja to pominęłam i mimo to były pyszne. Do ciastek użyłam powideł z aronii z mięta i limonką.

      Szplitry - 3-składnikowe ciasteczka serowe

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      karolina_2312
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 lutego 2017 07:22