Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

czwartek, 10 stycznia 2019

Pasta z dyni pieczonej z rozmarynem i suszonych pomidorów

We wrześniu wybrałam się na warsztaty do Wrocławia. Uściślając, to udział w tych warsztatach wygrałam, z czego bardzo się cieszyłam. Zaoszczędziłam koszt biletu na wydarzenie, na które i tak chciałam się wybrać. Tematyką było przedstawianie warzyw w różnych formach, czyli jak to samo warzywo podać w innej postaci, z inną teksturą. Było bardzo intensywnie i bardzo ciekawie. Jednym z przepisów, który tam poznałam i który najbardziej podbił moje serce był właśnie ten na pastę z pieczonej dyni. Najpierw piecze się dynię z dodatkiem rozmarynu, która sama w sobie może być osobnym daniem/dodatkiem. Potem dodaje się czosnek i suszone pomidory i mamy najlepszą warzywną pastę jaką jadłam! Używaliśmy dyni hokkaido, więc można było miksować ją razem ze skórką, ale w domu robiłam pastę jeszcze wielokrotnie - i z dyni hokkaido i ze zwyczajnej. Ze zwyczajnej też wychodzi, tylko po upieczeniu pozbywamy się skóry. Pasta pasuje na świeże pieczywo, ma grzanki, do warzyw, do chipsów, chyba do wszystkiego!!!! Wyjątkowo mocno rekomenduję ten przepis i żałuję, że sama na niego nie wpadłam ;)

Pasta z dyni pieczonej z rozmarynem i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 nieduża dynia hokkaido
  • sól
  • olej
  • rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Dynię kroimy na pół i wydrążamy środek. Połówki kroimy na plastry. Układamy je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Posypujemy solą, polewamy strużką oleju i układamy na niej gałązki rozmarynu. Delikatnie mieszamy, żeby sól i olej pokryły wszystkie kawałki dyni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż będą miękkie. Jeśli piekliśmy dynię zwyczajną, to po upieczeniu pozbawiamy ją skórki; dynię hokkaido możemy zostawić ze skórką. Plastry dyni przekładamy do miski. Dodajemy 3 obrane ząbki czosnku i pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami. Można dodać też odrobinę oleju z tych pomidorów. Całość miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy ją do smaku solą lub pieprzem. Można podawać na ciepło i na zimno, w obu wersjach jest fenomenalna.

Pasta z dyni pieczonej z rozmarynem i suszonych pomidorów

Pasta z dyni pieczonej z rozmarynem i suszonych pomidorów dietetyczne halloween wegetariańskie dynia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
czwartek, 10 stycznia 2019 11:19

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kpdwiejak napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/10 17:13:04:

    ależ świetnie się to prezentuje!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa