Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

poniedziałek, 08 października 2018

Ciasto brzoskwiniowe - z brzoskwiniami i jogurtem brzoskwiniowym

Do każdego przepisu staram się napisać wstęp, żeby przekazać Wam skąd się ten przepis u mnie bierze. Szczerze przyznam, że nie jestem w stanie napisać historii tego przepisu. Jest to ponad moje siły, bo było ono pieczone z myślą o moim Ukochanym Dziadku. Z brzoskwiniami z naszego drzewka. Ostatnie ciasto jakie dla niego upiekłam. I podobno mu smakowało, to najważniejsze....

Ciasto brzoskwiniowe - z brzoskwiniami i jogurtem brzoskwiniowym

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu brzoskwiniowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku
  • 4-5 brzoskwiń
  • cukier puder

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Jajka ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej masy. Nadal miksując, wlewamy do niej stróżką olej, a następnie jogurt. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 x 28 cm. Brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Układamy je równomiernie na wierzchu ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto brzoskwiniowe - z brzoskwiniami i jogurtem brzoskwiniowym

Ciasto brzoskwiniowe - z brzoskwiniami i jogurtem brzoskwiniowym brzoskwinie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
poniedziałek, 08 października 2018 14:00

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kpdwiejak napisał(a) komentarz datowany na 2018/10/09 10:26:28:

    prezentuje się to znakomicie

Dodaj komentarz