Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

środa, 12 września 2018

Grzanki z rukolą, szynką dojrzewającą, camembertem i figami

Ceny fig aktualnie szaleją i spadają o około 60%, co oznacza, że możemy je kupić już po 0,59 zł za sztukę. Całkiem nieźle! Mnie skusiły i wróciłam do przepisów, które czekają na publikację od ubiegłego roku. I muszę przyznać, że to dla Was ogromna strata, bo oba przepisy, które chcę Wam pokazać są proste i wspaniałe :) Dzisiaj pierwszy z nich - szybkie grzanki, które Was zachwycą (mam nadzieję!).

Grzanki z rukolą, szynką dojrzewającą, camembertem i figami

Składniki:

  • 1 półbagietka
  • 4-5 plastrów szynki dojrzewającej
  • 1 ser camembert
  • 2 figi
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • czosnek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Bagietkę kroimy ukośnie na 10 kromek. Każdą skrapiamy oliwą z oliwek. Rumienimy je na patelni lub w piekarniku. Po przygotowaniu grzanek możemy je delikatnie natrzeć czosnkiem. Na każdą grzankę nakładamy 2-3 listki rukoli. Duże plastry szynki kroimy na dwa lub 3 mniejsze kawałki. Osobiście wolę na każdą grzankę dać większy, zwinięty kawałek szynki, ale wybór należy do Was. Camembert kroimy w plastry. Na każdej grzance układamy plaster sera. Środkowe kawałki sera przekrajamy na pół i na grzance układamy poprzecznie obie połówki. Figi również kroimy na plasterki i układamy na wierzchu. Na koniec delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ładnie wyglądają ułożone na drewnianej desce, udekorowane dodatkowymi listkami rukoli.

Grzanki z rukolą, szynką dojrzewającą, camembertem i figami

Grzanki z rukolą, szynką dojrzewającą, camembertem i figami imprezowe finger food

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
środa, 12 września 2018 10:13

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kpdwiejak napisał(a) komentarz datowany na 2018/09/19 12:24:43:

    wygląda zacnie, pozdrawiam :)

  • Gość NailsAndLashesbyAngelika.blox.pl napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/09/23 17:01:17:

    Mniam

Dodaj komentarz