Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Zupa z młodej kapusty

Tegoroczny sezon rozpoczęłam zupą z młodej kapusty. Przepis trochę się zależał, ale najważniejsze, że doczekał się wreszcie publikacji :) Zupa z tego przepisu jest lekka i delikatna. Najlepsza na początek tygodnia, żeby trochę odciążyć się po weekendowym obżarstwie.

Zupa z młodej kapusty

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 3/4 lub 1 główka młodej kapusty - w zależności od wielkości
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • garść koperku

Wykonanie:

Obieramy marchew, ziemniaki i cebulę. Marchew kroimy w plasterki lub półplasterki i podsmażamy na patelni na maśle. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy całość się zagotuje, dodajemy obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną głąba i poszatkowaną kapustę. Możemy dodawać ją partiami, bo w miarę upływu czasu kapusta będzie mięknąć i tracić swoją objętość. Ja początkowo wrzuciłam do garnka pół dużej główki kapusty, a potem okazało się że garnek pomieścił nawet 3/4 główki. Gotujemy zupę do momentu, aż kapusta zmięknie, ale nie może się rozgotować. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodajemy dużą garść koperku. Smacznego!

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty kuchnia polska wegetariańskie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 czerwca 2018 08:04

Polecane wpisy

Trackback