Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

wtorek, 26 czerwca 2018

Pasta kanapkowa z cukinii i serka włoskiego

Pasta jajeczna zapoczątkowała mój szał na pasty kanapkowe. Wymyślam coraz to ciekawsze przepisy na śniadaniowe smarowidła. Zazwyczaj wybieram coś treściwego, ale tym razem miałam ochotę na coś lekkiego. Może to przez te upały? W każdym razie pasta wyszła bardzo smaczna i lekka. No i można ją nazwać sezonową przez dodatek aktualnie taniej cukinii :) Swoim nieoczekiwanym gościom podałam ją w towarzystwie macy jako przekąskę i również zdała egzamin. Sami sprawdźcie :)

Pasta kanapkowa z cukinii i serka włoskiego

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 serek typu włoskiego - 250 g (użyłam Capreggio z Biedronki)
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła śródziemnomorskie

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach i zostawiamy na sitku do odcieknięcia. W tym czasie serek rozdrabniamy widelcem lub malakserem. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do serka. Dodajemy też czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami śródziemnomorskimi. Podajemy schłodzoną.

Pasta kanapkowa z cukinii i serka włoskiego

Pasta kanapkowa z cukinii i serka włoskiego cukinia wegetariańskie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
wtorek, 26 czerwca 2018 08:46

Polecane wpisy

Trackback