Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

wtorek, 05 czerwca 2018

Jajka faszerowane kurczakiem z curry

Ostatnie tygodnie minęły mi na obsesji na punkcie kuchennego recyklingu. Głównie mnożę pomysły na wykorzystanie mięsa z rosołu / wywaru. Bardzo często gotuję zupy na skrzydełkach z kurczaka, bo lubię to mięso. O ile Mąż nie zje ich razem z zupą, najczęściej przeistaczają się w pastę kanapkową (przepis wkrótce!). Wcale nie gorszym pomysłem jest zrobienie sobie na kolację (albo nawet na imprezę, bo są świetne!) jajek faszerowanych mięsem z kurczaka z curry. Zrobiłam ich niewiele, ale zjadłam wszystkie - nawet nie dałam nikomu spróbować, musieli mi uwierzyć na słowo, że były świetne! Ich przygotowanie to dosłownie kilka minut, więc jeśli zostanie Wam mięso po ugotowaniu zupy, koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Jajka faszerowane kurczakiem z curry

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 ugotowane skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Delikatnie obieramy, przekrajamy na pół wzdłuż i wyciągamy z nich żółtka. Obieramy mięso ze skrzydełek, ale nie zachowujemy skóry. Mięso z kurczaka, żółtka jaj i majonez miksujemy na gładką masę. Dodajemy curry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Tak przygotowanym farszem napełniamy jajka po brzegi, z górką. Muszą być dobrze naładowane masą. Dekorujemy natką pietruszki.

Jajka faszerowane kurczakiem z curry

Jajka faszerowane kurczakiem z curry

Jajka faszerowane kurczakiem z curry jajka wielkanoc

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
wtorek, 05 czerwca 2018 17:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2018/06/05 19:39:17:

    super pomysł

  • doswiadczajpl napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/27 19:55:21:

    genialne połączenie, od dziś to moje ulubione!

Dodaj komentarz