Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

czwartek, 17 maja 2018

Krem z zielonych szparagów z mozzarellą

Aktualnie trwa sezon na szparagi. Pod koniec majówki udało mi się kupić pęczek zielonych szparagów po 5.99 zł. Nawet dwa pęczki :D Z jednego przygotowałam zupę - krem. Dodałam do niej kawałki mozzarelli, które cudownie rozpuszczały się w ciepłym kremie. Zupa jest lekka - idealna na obecne upały. W dniu, w którym ją ugotowałam, zjadłam ją i na obiad i na kolację :) Zapraszam po przepis, a ja zabieram się za obrabianie drugiego pęczka szparagów.

Krem z zielonych szparagów z mozzarellą

Składniki na 3 porcje:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 niewielkie ziemniaki
  • 500 g zielonych szparagów
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 125 g mozzarelli

Wykonanie:

W garnku podsmażamy na rozgrzanym oleju obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Szparagi pozbawiamy zgrubiałych końców, odkrajamy główki i odkładamy je na bok, a pozostałe części kroimy na 2-3 cm kawałki i dorzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Mozzarellę kroimy w kosteczkę i nakładamy po kilka kostek do każdej miski. Zalewamy bardzo gorącą zupą, a na górze układamy przekrojone wzdłuż główki szparagów. Główki lekko zmiękną od gorącej zupy, ale nadal pozostaną chrupkie. Ja swoją zupę podałam z kleksami śmietany i czarnym sezamem.

Krem z zielonych szparagów z mozzarellą

Krem z zielonych szparagów z mozzarellą wegetariańskie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
czwartek, 17 maja 2018 10:02

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • madmoda-fashion napisał(a) komentarz datowany na 2018/08/16 19:25:36:

    SUPER ;)

Dodaj komentarz