Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

środa, 25 kwietnia 2018

Pasta jajeczna z szynką

Bardzo nie lubię marnować jedzenia. Może nie zawsze mi to wychodzi, ale naprawdę się staram. W tym roku na śniadanie wielkanocne teściowie ugotowali mnóstwo jajek. Wiem, że nie ma Wielkanocy bez jajek, ale ich było o dużo za dużo. Wszyscy się rozjechali, a w lodówce nadal pozostało 10 jajek. Nie dało się ich przejeść na kanapkach ani z majonezem. Zostało też dużo wędlin pokrojonych na plastry. Postanowiłam zrobić z tego pastę kanapkową - tym sposobem wykorzystałam wszystko. I wtedy zmieniło się moje życie :D Nie potrafiłam zjeść kanapki z niczym innym, tylko z tą pastą. Inne kanapki były dla mnie za suche i przestały mi smakować. Przez 4 dni ciągle robiłam tę pastę i jadłam ją na okrągło! Wszystkim w domu smakowała i na dobre przyjęła się w naszym śniadaniowym menu. Teraz robię ją co najmniej raz w tygodniu!

Pasta jajeczna z szynką

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g szynki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy - najlepiej chrzanowej
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie sól

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Plastry szynki układamy na rozgrzanej patelni i czekamy, aż wytopią tłuszcz i się podpieką. Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączoną szynkę przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy, aż powstaną z niej wiórki. Przekładamy je do miski, a następnie w ten sam sposób rozdrabniamy jajka (można je wcześniej pokroić na ćwiartki). Mieszamy jajka z szynką, dodajemy majonez, musztardę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą, jeśli szynka nie była słona. Warto przed podaniem schłodzić pastę w lodówce.

Pasta jajeczna z szynką

Pasta jajeczna z szynką jajka wielkanoc

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
środa, 25 kwietnia 2018 08:47

Polecane wpisy

Trackback