Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

środa, 08 listopada 2017

Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

Takie właśnie roladki zostały podane pewnego razu, kiedy byliśmy w odwiedzinach u znajomych. Ja rukoli nie znoszę, ale i tak mnie urzekły, bo wyglądały wspaniale. Były proste, efektowne i podobno bardzo smaczne. Postanowiłam zrobić je na urodziny swojego syna i faktycznie - miały bardzo duże wzięcie. To mnie utwierdziło w przekonaniu, że są naprawdę warte puszczenia w świat :) Zapraszam wszystkich do spróbowania :)

Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

Składniki:

  • 5 jajek
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół wzdłuż. Każdy plaster szynki smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek. Następnie układamy na nim (ok. 1 cm od brzegu) garstkę rukoli, a na niej połówkę jajka - płaską stroną do rukoli. Plastry szynki zwijamy w ciasne roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem

Roladki z szynki parmeńskiej z rukolą i jajkiem jajka wielkanoc

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
środa, 08 listopada 2017 08:31

Polecane wpisy

Trackback