Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

wtorek, 13 czerwca 2017

Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

Lato za pasem, więc mam coraz większą ochotę na kolorowe, lekkie, pełne witamin dania. Ostatnio wpadła mi w posiadanie maszynka do robienia spaghetti z warzyw i dokonałam z nią kolejnych eksperymentów. Tym razem wyszła spod moich rąk lekka, chrupiąca sałatka na bazie cukinii z dodatkiem pomidorków koktajlowych i kuleczek mozzarelli. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska :)

Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 80 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 10 kulek mini mozzarelli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Z cukinii robimy cienkie wstążki - jak makaron spaghetti. Posypujemy je odrobiną soli i odstawiamy. Po kilku minutach cukinia puści soki - należy ją delikatnie odcisnąć, a soki wylać. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Z oliwy, soku z cytryny i oregano robimy dressing. Doprawiamy go do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Cukinię mieszamy z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Polewamy dressingiem tuż przed podaniem i mieszamy.

Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą

Sałatka z cukinii z pomidorkami i mozzarellą cukinia

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
wtorek, 13 czerwca 2017 07:55

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • krisskala napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/16 10:48:02:

    Idealna strawa na tą porę roku!

Dodaj komentarz