Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

czwartek, 08 czerwca 2017

Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

Kontynuując sezon szparagowy i nie mogąc oprzeć się pokusie kupienia paczki szparagów po 5,99 zł, wpadłam na kolejny sposób ich wykorzystania. Makaron orecchiette, czyli małe uszka ze szparagami pokryty śmietanowym sosem z dodatkiem dojrzewającego sera. Było niesamowicie pyszne, a moja mama po prostu zakochała się w tym daniu!

Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

Składniki na 2-3 porcje:

  • 13 cienkich zielonych szparagów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukinia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego sera corregio
  • 250 g makaronu orecchiette

Wykonanie:

Nastawiamy wodę na makaron. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i nacieramy olejem, solą, pieprzem i cukrem. Grillujemy je na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i przesmażamy razem z przeciśniętym czosnkiem na patelni, na której wcześniej smażyły się szparagi. Zalewamy śmietaną i smażymy, aż część płynu odparuje i powstanie sos, który będzie na tyle gęsty, że oblepi równomiernie makaron. Kiedy sos zacznie osiągać pożądaną gęstość, dodajemy szparagi pokrojone na 1cm kawałki - bez główek! - i zmniejszamy ogień. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 3 minutach dorzucamy główki szparagów i wyłączamy palnik pod sosem. Ugotowany w osolonej wodzie makaron odcedzamy, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy każdą porcję serem.

Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

Makaron orecchiette w sosie śmietanowym ze szparagami

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
czwartek, 08 czerwca 2017 07:26

Polecane wpisy

  • Łazanki

    O łazankach rozpisywać się nie trzeba. Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Nawet ja je lubię w wersji z kapustą kiszoną, choć ona sama raczej nie należy do moich

  • Makaron tagliatelle w sosie serowo - porowym

    Bardzo lubię makarony - nie tylko dlatego, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, ale także z powodu ich uniwersalności. Makarony można podać z dowo

  • Spaghetti Bolognese

    Każdy na pewno jadł choć raz spaghetti bolognese. A większość osób, które przeczytały to zdanie uznało je za prawdę :) W rzeczywistości jest odwrotnie - mało kt

Trackback