Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

sobota, 17 czerwca 2017

Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

Ta zupa nie jest dietetyczna. Nie jest nawet tak kaloryczna jak standardowe zupy, które znacie. Jest po prostu niesamowitą bombą kaloryczną! Ale jest też bardzo smaczna ;) To jedna z klasycznych amerykańskich zup. W Stanach istnieje sieć knajp o nazwie Panera Bread - tam króluje właśnie zupa brokułowa z serem cheddar, którą Amerykanie próbuję odtworzyć w swoich domach. Ja zostałam poczęstowana taką zupą i bardzo mi zasmakowała. Po powrocie do Polski, wracałam do niej często pamięcią aż w końcu postanowiłam sama się z nią zmierzyć. Nie było trudno, więc zachęcam do spróbowania.

Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3/4 litra bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietany 30%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 200 g sera cheddar
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Po 2-3 minutach powoli zalewamy warzywa mlekiem, śmietaną i bulionem. Wrzucamy liście laurowe i brokuła podzielonego na różyczki - zostawiamy odrobinę do przystrojenia przed podaniem. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, by nie było grudek i dodajemy do zupy. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Gotujemy, aż zupa się zagęści, a brokuły będą miękkie. Wtedy dodajemy tarty ser cheddar i doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem każdą porcję zupy dekorujemy tartym serem i drobnymi, zblanszowanymi kawałkami brokuła.

Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
sobota, 17 czerwca 2017 09:03

Polecane wpisy

  • Zupa Botwinka

    Zupa to u nas obowiązkowa pozycja każdego dnia. Nieważne jak sycące będzie drugie danie, zawsze poprzedza je zupa. Do moich ulubionych zup należą: cebulowa, pom

  • Bulion warzywny

    W wielu przepisach bazą zup jest bulion warzywny. Można skorzystać z gotowej kostki (o zgrozo!!) lub przygotować lekki wywar na warzywach, który będzie stanowił

  • Zupa z kilku rodzajów papryki z mięsem mielonym i mozzarellą

    Jakiś czas temu moja Mama zaskoczyła mnie przepyszną zupą - paprykową. Papryka jest obok cukinii moim ulubionym warzywem, więc już sam smak przewodni mnie kupił

Trackback