Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

środa, 03 maja 2017

Udka z kaczki pieczone z jabłkami

Moja Teściowa bardzo często przyrządza w niedziele kacze udka. Pod koniec smażenia dorzuca do nich jabłka ze skórką. Zanim poznałam mojego Męża, nie jadłam nigdy pieczonych w ten sposób jabłek i nawet nie sądziłam, że mi posmakują, bo nie są to moje ulubione owoce. Mimo wszystko, kiedy miękkie jabłka zmieszają się z kaczym tłuszczem i majerankiem, ciężko w nich nie zasmakować ;) Czasem w weekendy nie odwiedzamy nikogo z rodziny i wtedy przyrządzam wyjątkowe, różnorodne, powolne śniadania i kilkudaniowe obiady niedzielne. Około miesiąca temu zmierzyłam się z kaczymi udkami i wyszły nawet lepiej niż Teściowej ;) Czas pieczenia zależy oczywiście od wagi udek (moje były niewielkie), ale zawsze możecie monitorować sytuację na bieżąco, poprzez nakłuwanie mięsa.

Udka z kaczki pieczone z jabłkami

Składniki:

  • 3 kacze udka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • 3 jabłka

Wykonanie:

Udka oczyszczamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Dodajemy pieprz, paprykę słodką i majeranek - ilość według upodobań. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na min. 2h. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Na rozgrzanej patelni lub brytfannie (bez tłuszczu) smażymy udka od strony skóry. Po minutach obracamy je i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie przekładamy naczynie z udkami do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po godzinie dodajemy przekrojone na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) jabłka posypane majerankiem. Po ok. 15 minutach, gdy jabłka zmiękną, potrawa jest gotowa. Podajemy z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sałatką.

Udka z kaczki pieczone z jabłkami

Udka z kaczki pieczone z jabłkami drób

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
środa, 03 maja 2017 08:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • justago napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/03 15:45:50:

    Wygląda bardzo apetycznie. Mięsko z kaczki wyśmienicie smakuje z pieczonymi jabłkami.

Dodaj komentarz