Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

środa, 17 maja 2017

Smażone zielone szparagi z boczkiem

Sezon szparagowy rozpoczęłam prostą przystawką - smażonymi na patelni zielonymi szparagami z boczkiem. Bardzo dobrze się złożyło, że miałam w kuchni oliwę o smaku chilli, bo pasowała do nich idealnie! Jeśli macie w planach zaprosić gości, to póki trwa sezon na szparagi, przygotujcie im taką przekąskę. Nie wymaga dużo czasu, a jest pyszna i efektowna.

Smażone zielone szparagi z boczkiem

Składniki:

  • 12 zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek lub olej (użyłam oliwy z dodatkiem chilli)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1/4 cytryny
  • 4 plastry boczku

Wykonanie:

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek łodyg. Nacieramy je oliwą, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie układamy je na rozgrzanej patelni i smażymy ok. 5 minut, obracając po upływie połowy tego czasu. Minutę przed końcem smażenia polewamy szparagi sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Zdejmujemy szparagi z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy szparagi przestaną być gorące (ale nadal się całkowicie nie wystudziły), owijamy ciasno po 3 szparagi w pojedyncze plastry boczku. Przygotowane pęczki szparagów układamy na rozgrzanej patelni i smażymy ok. 3-4 minuty, aż boczek się przysmaży, a szparagi będą miękkie, ale nadal chrupiące. Zdejmujemy z patelni, wykładamy na talerze i polewamy oliwą. Podajemy z kawałkiem cytryny i świeżym pieczywem.

Smażone zielone szparagi z boczkiem

Smażone zielone szparagi z boczkiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
środa, 17 maja 2017 07:33

Polecane wpisy

Trackback