Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

poniedziałek, 20 marca 2017

Łazanki

O łazankach rozpisywać się nie trzeba. Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Nawet ja je lubię w wersji z kapustą kiszoną, choć ona sama raczej nie należy do moich ulubionych :) Z łazankami wiąże się ciekawa rzecz - nawet jak zrobić za dużo i uznasz, że będzie na dwa dni, to nigdy nie starcza na drugi dzień :D

Łazanki

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej (waga po odsączeniu)
  • 450 g kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1,5 - 2 cebule
  • 400 g makaronu łazanki
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka

Wykonanie:

Kapustę płuczemy w wodzie. Jeśli trzeba (kapusta jest wciąż kwaśna), należy zrobić to kilkukrotnie. Wkładamy ją do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje. Boczek kroimy w kosteczkę, tak samo jak kiełbasę i podsmażamy. Po kilku minutach, kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pozostawiamy na ogniu, dopóki się nie zeszkli. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy papryką słodką, solą, pieprzem i majerankiem. Makaron na łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie, po czym dodajemy do kapusty i mieszamy. Smacznego!

Łazanki

Łazanki kuchnia polska

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 marca 2017 08:09

Polecane wpisy

Trackback