Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

sobota, 25 lutego 2017

Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

Najlepsze i najprostsze posiłki do pracy to makarony lub sałatki. Wyeliminowałam ostatnio gluten ze swojej diety, więc do pracy zabieram teraz właśnie sałatki :) Zazwyczaj robię je kolorowe, zdrowe, pełne warzyw, z dodatkiem białka, ale od czasu do czasu pozwolę sobie na sałatkę z dodatkiem majonezu :) Zawsze stawiam na prostotę, dlatego dzisiejsza sałatka ma jedynie 3 główne składniki: szynkę, jajka i brokuły.

Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

Składniki:

  • 1 świeży brokuł - 500 g
  • 150 - 200 g szynki (może być również z kurczaka albo krakowska sucha)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • opcjonalnie natka pietruszki

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy, aż nabierze odpowiedniej miękkości, a następnie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy do bardzo zimnej wody. Wyciągamy, gdy różyczki się ochłodzą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paseczki. Odcedzone z zimnej wody brokuły mieszamy z szynką i jajkami. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dla złamania smaku proponuję dodać też posiekaną natkę pietruszki, ale nie jest to konieczne. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sałatka z brokułami, szynką i jajkami

Sałatka z brokułami, szynką i jajkami sałatka

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
sobota, 25 lutego 2017 08:37

Polecane wpisy

Trackback