Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

sobota, 26 listopada 2016

Zupa (krem) marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym

Jak na jesień przystało, w moim menu królują rozgrzewające zupy. Choć pogoda jest ostatnio wyjątkowo piękna, to warto pamiętać, że o przeziębienie nietrudno. Dlatego właśnie przygotowałam sobie aromatyczną zupę marchewkową z dodatkiem zbawiennego imbiru :) Odrobina soku pomarańczowego dodaje jej lekkości. Jest też rozgrzewająca, sycąca i naprawdę poprawiająca humor - smakiem i kolorem :)

Zupa (krem) marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 cm kawałek imbiru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • pieprz biały
  • śmietana 30% do podania
  • opcjonalnie: pestki dyni

Wykonanie:

W garnku podsmażamy na oleju obrane i pokrojone w kostkę marchewki, ziemniaki i selera naciowego. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną na duże kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy całość bulionem i gotujemy. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy starty na małych oczkach tarki imbir i blendujemy zupę na gładko. Dodajemy do niej cukier brązowy i sok pomarańczowy - powinien być 100% lub świeżo wyciśnięty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i pestkami dyni.

Zupa (krem) marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym

Zupa (krem) marchewkowa z imbirem i sokiem pomarańczowym zupa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
sobota, 26 listopada 2016 15:22

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa