Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

poniedziałek, 07 listopada 2016

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Choć sezon śliwkowy już teoretycznie za nami, to nadal można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie śliwki. W tym roku udało mi się zrealizować tylko jeden z kilku pomysłów na wykorzystanie śliwek, ale za to jaki! To ciasto kojarzy mi się z wczesną jesienią - jeszcze nie deszczową, ale przyjemną i kolorową. Śliwki na puszystym cieście, pod słodką kruszonką - bomba :)

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 20 śliwek - przepołowionych i wypestkowanych

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni (góra-dół). Jajka ucieramy z cukrem, a gdy powstanie jasna masa, dodajemy strużką olej, ciągle miksując. W ten sam sposób dodajemy mleko. Do misy z masą przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x28 cm. Na wierzch wykładamy połówki śliwek - skórką do dołu. Z podanych składników tworzymy kruszonkę poprzez rozgniatanie ich palcami. Przygotowaną kruszonką posypujemy śliwki. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-60 min - do suchego patyczka.

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką śliwki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
poniedziałek, 07 listopada 2016 08:00

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa