Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

niedziela, 13 listopada 2016

Sałatka z kurczakiem, gruszką i granatem

Odkąd pracuję i nie mam na nic czasu, brakuje mi ruchu, energii i dnia. Żeby już kompletnie nie zwariować, staram się choć 2-3 razy w tygodniu zrobić sobie do pracy coś naprawdę dobrego i przede wszystkim kolorowego, bo to niesamowicie poprawia mi nastrój :) W zeszłym tygodniu zrobiłam sałatkę, która powaliła mnie na kolana. Była kolorowa, pełna smaku, sycąca i w ogóle fantastyczna. Zastąpiła mi obiad :)

Sałatka z kurczakiem, gruszką i granatem

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 gruszka
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 4 garście roszponki
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 30 g sera feta
  • papryka słodka
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz

Dressing

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru brązowego - do smaku

Wykonanie:

Pierś z kurczaka marynujemy w oleju, soli, pieprzu i papryce słodkiej. Z podanych składników przyrządzamy dressing. Pierś obsmażamy na patelni grillowej, po 3-4 minuty z każdej strony i odstawiamy, by odpoczęła. Cebulę kroimy w piórka i łączymy z roszponką. Wykładamy porcje na talerze. Gruszkę kroimy w plastry, nie obierając jej ze skórki. Pierś również kroimy w plastry. Na każdą porcję roszponki wykładamy po pół piersi i pół gruszki. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta i nasionami granatu. Całość polewamy obficie dressingiem. Smacznego!

Sałatka z kurczakiem, gruszką, fetą i granatem

Sałatka z kurczakiem, gruszką i granatem dietetyczne

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
niedziela, 13 listopada 2016 08:05

Polecane wpisy

Trackback

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Kaprysy Karolki


blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa