Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

czwartek, 16 czerwca 2016

Kebaby z indyka z ziołami

Kompletnie nie wiedziałam jak nazwać dzisiejsze danie... Szaszłyki kojarzą nam się z kawałkami mięsa bądź warzyw (ewentualnie owoców) na patyczku do szaszłyków. A tutaj mamy do czynienia z nadzianym na szaszłykowe patyczki mielonym mięsem... Kebab byłby właściwą nazwą, choć w naszym kraju "kebab" kojarzy się ze ściętymi kawałkami mięsa w placku lub bułce - i może niektórych zmylić. Trudno, jeśli ktoś zna się na kuchni, będzie wiedział czym jest kebab i że nie znajdzie tutaj mięsa z surówkami w ogromnej bułce.

Kebaby z indyka z ziołami

Składniki:

  • 450 g mięsa z udźca indyczego (bez skóry i kości)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka siekanych świeżych ziół (u mnie pół na pół cząber i estragon)

Wykonanie:

Patyczki do szaszłyków moczymy w chłodnej wodzie przez min. 30 min - zapobiegnie to przypalaniu się patyczków. Mięso mielimy maszynką. Dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Z gałązek cząbru i estragonu obrywamy same listki i siekamy je drobno, następnie dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę wyrabiamy zwilżoną ręką. Formujemy spore wałeczki mieszczące się w otwartej dłoni, a następnie delikatnie nabijamy je na patyczki. Smażymy na patelni grillowej lub na grillu, po ok 2-3 minuty z każdej z czterech stron. Sprawdzamy, czy mięso nie jest już różowe. Najlepiej podawać z tzatzikami, sosem czosnkowym lub jogurtowym. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kebabów, ale to był posiłek obiadowy dla 2 osób.

Kebaby z indyka z ziołami

Kebaby z indyka z ziołami fit drób grill dietetyczne indyk

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
czwartek, 16 czerwca 2016 13:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz