Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

wtorek, 12 kwietnia 2016

Babka kakaowa (czekoladowa) na oleju

W tym roku postanowiłam upiec na Wielkanoc babki. Pierwszą była ta pomarańczowa, a drugą wybrałam kakaową. Pierwsze podejście okazało się niezbyt udane, bo babka była sucha i mało kakaowe. Zmieniłam proporcje i wyszła cudownie :) Jak widać, jest wilgotna i mocno czekoladowa!

Przepis dodaję do akcji Delecty Piecz.. ot tak.. prosto z serca! A jaka historia wiąże się z tą babką? W zeszły piątek odwiedziły mnie koleżanki. Godzinę przed ich przyjściem wiedziałam, że nie zdążę się wykąpać i pójść do sklepu po coś, czym je poczęstuję. W Święta babka się sprawdziła, więc pomyślałam, że zrobię ją też na tę okazję. Przygotowanie babki zajęło mi nie więcej niż 10 minut. Wstawiłam ją do piekarnika i popędziłam się szykować. Zdążyłam wziąć prysznic i wyszykować się zanim piekarnik dał znać, że jest już gotowa. Miałam jeszcze ostatnie dziesięć minut, więc wystawiłam ciasto do ostygnięcia na dwór i przygotowałam polewę. Wszystko było gotowe na czas, a koleżanki zadowolone - babka im bardzo posmakowała i czekały na ten przepis :)

Babka kakaowa (czekoladowa) na oleju

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/3 szklanki mleka w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 nieczubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • masło do wysmarowania formy

Polewa

  • 40 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki śmietany 30%

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni (góra-dół). Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodajemy strużką olej, ciągle miksując. Następnie dodajemy mleko i nadal miksujemy. Mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy wszystko do połączenia składników. Formę do babki (z kominem) o wymiarach 22 cm x 11,5 cm smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie mąką, której nadmiar strzepujemy. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 10 minut w formie, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do dalszego ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i śmietanę, mieszamy do dokładnego połączenia składników i taką polewą dekorujemy wystudzoną babkę.

Wpis dodaję do akcji:

Piecz... ot tak... prosto z serca!
 




Babka kakaowa (czekoladowa) na oleju

Babka kakaowa (czekoladowa) na oleju

Babka kakaowa (czekoladowa) na oleju

Babka kakaowa (czekoladowa) na oleju kakao BABKA CZEKOLADOWA babka wielkanoc

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
wtorek, 12 kwietnia 2016 10:50

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość naszlakusmaku napisał(a) z *.siedlce.domtel.com.pl komentarz datowany na 2016/04/12 13:43:17:

    uwielbiam czekoladowe ciasta! :) wspaniała babka :)

  • madeline82 napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/15 06:37:30:

    Pęknie wygląda :). Na pewno by mi zasmakowała, bo bardzo lubię takie wilgotne wypieki :)

  • Gość Kasia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/03/23 12:49:17:

    Temperatura piekarnika musi być wyższa, środek babki miałam surowy:(

  • Gość Kasia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/01/06 12:12:05:

    Popieram przedmówczynię. Temperatura musi być wyższa, u mnie też środek surowy.

  • karolina_2312 napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/08 19:12:34:

    Drogie Panie, każdy piekarnik jest inny, a i formy różnią się między sobą, dlatego uwzględniam ten fakt i zalecam pieczenie "do suchego patyczka". Czasem wystarczy 45 minut, a czasem potrzeba 55 minut. Podany czas jest orientacyjny. Zawsze sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Mam nadzieję, że ciasto nie poszło na straty, że smakowało i że jeszcze się spotkamy na mojej stronie :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz