Kulinarne kaprysy Karolki

Wpis

wtorek, 01 marca 2016

Sałatka śledziowa w stylu tatarskim

Śledź, czyli ostatni dzień karnawału przed Środą Popielcową jak zwykle pobudza mnie do eksperymentowania ze śledziami. W tym roku pomyślałam o sałatce w stylu tatarskim, czyli coś w rodzaju śledzi z sosem tatarskim, ale z dodatkiem jajek i całość pokrojona jest na dużo większe kawałki. Wyszło bardzo smakowicie i stanowiło świetną zakąskę do alkoholu. Oczywiście, bez alkoholu smakuje równie dobrze :)

Sałatka śledziowa w stylu tatarskim

Składniki:

  • 750 g matjasów
  • 2/3 słoika (wielkości takiego po dżemie) marynowanych maślaków - ok. 10 sztuk
  • 8 ogórków konserwowych średniej wielkości
  • 3/4 - 1 cebula czerwona (w zależności od wielkości)
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie lub mleku, aby straciły swój słony posmak. Kiedy już dostatecznie się wymoczą, kroimy je na plastry o grubości 0,5 - 1 cm. Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę (nie musi być bardzo drobna). Z ogórkami postępujemy tak samo. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę podobnej wielkości. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w dużą kostkę - powinna być większa niż kawałki grzybów, ogórków i cebuli. Do sałatki dodajemy musztardę i majonez, a na koniec doprawiamy całość pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatka śledziowa w stylu tatarskim

Sałatka śledziowa w stylu tatarskim jajka sos tatarski post śledzie wielkanoc sałatka śledziowa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
karolina_2312
Czas publikacji:
wtorek, 01 marca 2016 09:11

Polecane wpisy

Trackback